Me Lapin Vihreät puolustamme lappilaista työtä, mutta emme epäekologisesti, kuten Kemijoki Oy on toiminut. Työtä Lapissa ovat tuoneet perinteisesti teollisuus, mutta myös puhdas luontomme. Siksi on tärkeää, että nyt vapaana virtaavat vedet säilytetään. Matkailu tuo arvion mukaan Lappiin noin 600 miljoonaa euroa ja työllistää vakinaisesti noin 5 000 ihmistä sekä runsaasti kausiluonteista työvoimaa.

Viime päivinä useat tahot ovat syyttäneet Vihreitä Kemijoki Oy:n alasajosta. Kyse on kuitenkin siitä, ettei kukaan voi vaatia yhtiötä säilyttämään työpaikkoja, jos työtä ei enää ole. Kemijoki Oy perustettiin patojen rakennusyhtiöksi ja Kemijoen vesistöä on Lapin Vihreiden mielestä jo riittävästi rakennettu. Kemijoki Oy:n tarkoitus on tuottaa voittoa omistajilleen. Sitä eivät kiinnosta lappilaisten hyvinvointi, eikä yhtiön aiheuttamien ympäristötuhojen korjaus. Yhtiö toimii siirtomaaisännän ottein ja pyrkii siirtämään mahdollisimman suuren osan tuloista omistajien, valtion ohella UPM:n, Fortum ja Helsingin kaupungin kassaan.

Lapin Vihreiden mielestä olennaisinta olisi keskittyä yhtiön kehittämiseen luomalla uusia, paikalliseen vesi- ja energiaosaamiseen perustuvia toimialoja. Kemijoki Oy:n toimintatapa, rakentaa pato, tuhota jokiuoma, siirtää hyödyt pois Lapista ja jättää haitat jälkeensä on tullut tiensä päähän. Mikäli Kemijoki Oy haluaisi kehittää vesivoiman tuotantoa ympäristöä säästävään ja ekologisempaan suuntaan sekä puolustaa lappilaisia työpaikkoja, se suunnittelisi sekä rakentaisi kalateitä ja ekologisia ohitusuomia kaikkiin omistamiinsa 20 vesivoimalaitokseen. Tätä mahdollisuutta yhtiö ei ole nähnyt. Patojen muutostyöt ekologiseen vesivoimantuotantoon ja ekologisen ohivirtaaman turvaamiseen toisi noin 10 vuoden työsaran vesiosaajille, jona aikana yhtiötä voitaisiin sopeuttaa muuttuneen toimintaympäristön haasteisiin. Tämä tulee ottaa huomioon yt-neuvotteluja ja mahdollisia irtisanomisia arvioitaessa.

Riittävän, padosta riippuen 10-20 prosentin, ekologisen ohivirtaaman turvaaminen kaikissa säännöstellyissä vesistöissä ja vesieliöiden vapaan kulun salliminen toteuttaa vesipuitedirektiivin velvoitetta saada virtaavat vedet hyvään ekologiseen tilaan vuoteen 2015 mennessä. Tämä ei ole yhtiön varsinaiseen toimintaan, vesivoiman tuotantoon, suhteutettuna kohtuuton taloudellinen rasite.

Vain Kemijoki Oy voi nyt varmistaa työpaikkojen säilymisen. Yhtiön täytyy löytää keinot sopeutua siihen, että Kemijoki on valmiiksi rakennettu, eikä Lappiin kaivata uusia luonnolle haitallisia vanhentuneen tekniikan voimaloita ja patoja. Tässä sopeutumisessa sen täytyy pitää erityistä huolta työntekijöistään.

 

Lapin Vihreät / Lappi Ruonát

 

Lisätietoja:

Pekka Nyman, Lapin Vihreät VPj

puh.040-5067641

 

(Kannanotosta julkaistiin referaatti Lapin Kansassa 7.9.2013)