Turun hallinto-oikeudelle
VALITUS EURAN KUNNANVALTUUSTON PÄÄTÖKSESTÄ 23.5.2016 § 46, EURAN KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA
Euran kunnanvaltuuto on hyväksynyt 23.5.2016 Euran keskustan osayleiskaavan. Yleiskaavan laatimisen vaiheet käyvät ilmi päätöksestä ja siihen liittyvistä asiakirjoista. Ala-Satakunnan Vihreät ry on esittänyt kaavaluonnoksesta mielipiteensä 2014 ja muistutuksen nähtävänä olleesta kaavaehdotuksesta (28.10.2015) . Viimeksi mainittu on tämän valituksen liitteenä.
Valitus
Valtuuston hyväksymän osayleiskaavan osalta vaadimme päätöksen kumoamista ja osayleiskaavan palauttamista uudelleen valmisteltavaksi ja käsiteltäväksi seuraavien kohteiden osalta:
1. Kauttuanmetsän alue (karttaliite)
Alue tulee poistaa kaavasta ja säilyttää pääosin nykymuotoisena virkistysalueena.
2. Kiperin uudet asuntoalueet, eteläinen ja pohjoinen (karttaliite)
Ko uudet asuntoalueet tulee poistaa kaavasta ja säilyttää alueet nykyisessä käytössä (metsäalueita)
3. Euran kirkon ja Euran Pirtin ympäristön alueet (karttaliite)
Euran kirkon ja Euran Pirtin alueelle (P 4) sekä kunnantalon länsipuolelle on osoitettu uutta rakentamisaluetta. Alueet tulee poistaa ja pitäytyä voimassaolevassa asemakaavassa.
Valituksemme perusteluiksi esitämme seuraavaa:
Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 1 §:n mukaan lain tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää kehitystä. Lain keskeisiä periaatteita ovat hyvä elinympäristö ja kestävä kehitys.
Alueiden käytön suunnittelun tavoitteissa (MRL 5 §) kiinnitämme nyt erityistä huomiota kohdan 1 hyvän elinympäristön, kohdan 2 yhdyskuntarakenteen taloudellisuuden sekä kohdan 3 rakennetun ympäristön kauneus- ja kultturiarvojen tavoitteisiin.
MRL 22 §:ään sisältyvät valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet. Valtioneuvoston viimeksi hyväksymien tavoitteiden mukaan eräitä keskeisiä tavoitteita ovat eheytyvä yhdyskuntarakenne ja elinympäristön laatu.
MRL 39 §:ssä mainitaan yleiskaavan sisältövaatimuksena mm kohdassa 1 yhdyskuntarakenteen toimivuus, taloudellisuus ja ekologinen kestävyys, kohdassa 5 mahdollisuus turvalliseen, terveelliseen ja eri väestöryhmien kannalta tasapainoiseen elinympäristöön, kohdassa 8 rakennetun ympäristön, maiseman ja luonnonarvojen vaaliminen sekä kohdassa 9 virkistykseen soveltuvien alueiden riittävyys.
Yksityiskohtaiset perustelut
Esitämme seuraavassa kohteittain yksityiskohtaiset perustelut:
1. Kauttuanmetsän alue
Hyväksytyssä yleiskaavassa alueelle on esitetty lähes kauttaaltaan rakentamista sekä uuden läpikulkutien rakentamista (Satakunnankadun jatke) maantielle 204 (Eura-Turku).
Kauttuanmetsän alue (n 80 ha) on ollut ainakin 1950-luvulta lähtien keskeisin taajaman asukkaiden virkistysalue. Alueella risteilevät sinne aikanaan muodostuneet polut ja se on keskustaajaman asukkaiden erittäin vilkkaassa käytössä. Päivittäin alueella liikkuu vähintään kymmeniä ihmisiä ja viikonloppuina vieläkin runsaammin. Talvisin alueella liikutaan kävellen ja hiihtäen. Alueen metsän merkitystä korostaa sen monimuotoisuus ja kaksi vanhan metsän aluetta.
Yleiskaavatyön ja sen ohella alueen asemakaavatyön käynnistyttyä lähes 1800 keskustaajaman asukasta on esittänyt yhteisessä vetoomuksessa alueen säilyttämistä nykyisessä käytössä. Vetoomuksessa on korostettu alueen poikkeuksellisen suurta merkitystä keskustaajaman alueen asukkaiden hyvinvoinnille, terveydelle ja viihtyisyydelle. Alue on n. 5000 keskustaajaman asukkaan (taajamassa yhteensä n. 6500 asukasta) lähin virkistysalue, eikä se ole korvattavissa millään muulla ratkaisulla. Taajaman rakenteen takia sen länsi- ja eteläpuolen metsät (laajat peltoalueet, muut yhteysongelmat) ovat vaikeasti tavoitettavia kaikille, mutta erityisesti ikääntyneille.
Suunniteltu läpikulkutie halki metsän maantielle 204 tuo alueelle vilkasta autoliikennettä ja mm raskaan liikenteen. Tie ei ole tarpeen ajoneuvoliikenteen takia ja se tulee tuhoamaan lopullisesti Kauttuanmetsän alueen virkistyskäytön. Kaavatyön yhteydessä tehty liikenneselvityskään ei pysty osoittamaan yhteyden välttämättömyyyttä. Tie tuo myös koko taajaman alueelle olennaisesti lisää liikenteen melua mm alueen merkittävien korkeuserojen takia.
Yleiskaavatyön yhteydessä on tehty ns virkistysalueselvitys, jolla on pyritty osoittamaan virkistysalueiden riittävyys ilman Kauttuanmetsän aluetta. Selvitys on lähinnä ”vihreiden alueiden” laskelma. Siinä ei ole otettu lainkaan huomioon alueiden käytettävyyttä (Eurajoki -varsi, yksityiset peltoalueet, muut yksityiset alueet, puuttuvat reitistöt), eikä sitä voi näin ollen pitää minkäänlaisena pohjana virkistysalueiden riittävyyden arviointiin. Selvityksessä olisi tullut olla vähintään tutkimus- ja haastattelutietoa virkistyalueiden käytöstä ja käytettävyydestä.
Korostamme vielä, että Kauttuanmetsä on kunnan keskustaajaman asukkaille samanlaisessa asemassa kuin keskuspuisto Helsingissä. Sillä on poikkeuksellisen suuri merkitys keskustaajaman asukkaiden terveydelle ja viihtyisyydelle. Uusimmat tutkimustulokset korostavat metsäisten virkistysalueiden merkitystä asukkaiden fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle.
Hyväksytty osayleiskaava ei Kauttuanmetsän osalta täytä em huomioon ottaen hyvälle kaavoitukselle asetettuja, erityisesti MRL:ssä 39 §:n 5 ja 9 kohdan vaatimuksia ja siksi kaava on tältä osin kumottava.
2. Kiperin uudet asuntoalueet, eteläinen ja pohjoinen
Osayleiskaavaan sisältyy nykyisten asemakaavoitettujen alueiden eteläpuolelle 2 täysin uutta asuntoaluetta, Kiperi eteläinen ja pohjoinen (aikaisemmin Patrakan alue). Asuntoalueiden yhteispinta-ala on 32 ha ja niiden asukasluvuksi arvioidaan kaavaselostuksessa max 480 asukasta.
Kaavaselostuksessa todetaan, että alueet ovat muusta taajamarakenteesta erillään, noin 5 km etäisyydellä Kauttuan liikekeskuksesta ja n. 6,5 km etäisyydellä ydinkeskuksesta.
Kiperin alueen lähellä on liito-oravan pesintäalueita ja alue on osa liito-oravien elinympäristöä.
Antamissaan lausunnoissa Ely -keskus ja Satakuntaliitto ovat suhtautuneet torjuvasti Kiperin asuntoalueiden kaavoittamiseen siksi, että ne ovat yhdyskuntarakennetta hajauttavia, eivätkä sisälly myöskään maakuntakaavaan.
Kaavaselostuksessa esitetyistä perusteluista huolimatta Kiperin asuntoalueet ovat täysin MRL:n 1, 5, 22 ja 39 §:n vastaisia. Ne hajauttavat yhdyskuntarakennetta hyvin merkittävällä tavalla, kun otetaan huomioon suunnitellun asutuksen määrä ja etäisyys keskustaajamasta. Ne vaarantavat myös liito-oravan pesintäympäristöä ja elinpiiriä. Siksi kaava on näiltä osin kumottava.
Viittaamme myös KHO:n ratkaisuun 1.12.2010 taltio 3594 (yhdyskuntarakenne) sekä ratkaisuun KHO 2002:78 (liito-orava).
3. Euran kirkon ja Euran Pirtin lähiympäristö (P 4)
Euran kirkon ja Euran Pirtin lähiympäristö kuuluu valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaaseen kulttuuriympäristöön. Alueella on voimassaoleva asemakaava. Hyväksytyssä osayleiskaavassa on lisätty rakentamisaluetta Kirkon ja Pirtin länsipuolelle sekä myös kunnantalon länsipuolelle, avoimeen kulttuurimaisemaan. Lisättyjen alueiden rakentaminen muuttaa merkittävästi maisemakuvaa ja vaarantaa kulttuuriympäristön arvoa.
Satakuntaliitto on lausunnossaan 18.12.2015 suhtautunut torjuvasti näihin muutoksiin ja samoin myös Satakunnan museo lausunnossaan 8.12.2015.
Alueen uudet rakentamisaluevaraukset ovat selkeästi MRL:n 39 §:n 8 kohdan vastaiset ja siksi kaava on näiltä osin kumottava.
Oikeudenkäyntikulut
Me ja useat muut tahot (mm. viranomaiset) ovat kaavatyön eri vaiheissa mielipiteillään ja muistutuksillaan pyrkineet vaikuttamaan siihen, että kunta muuttaisi kaavaa edellä mainituiltakin osin. Näin ei ole kuitenkaan tehty. Muistutusten ja nyt valituksen tekeminen aiheuttaa kuluja ja merkittävästi työtä. Siksi vaadimme, että Euran kunta määrätään korvaamaan meille tämän valituksen oikeudenkäyntikulut 300 eurolla.
Ala-Satakunnan Vihreät ry
Jorma Hinkkanen, puheenjohtaja
Kati Haukioja, sihteeri
LIITTEET
– Euran kunnanvaltuuston päätös 23.5.2016 § 46
– Ala-Satakunnan Vihreät ry:n muistutus 29.10.2015 yleiskaavaehdotuksesta
– Karttaliite (hyväksytty yleiskaava), johon merkitty tämän valituksen mukaan poistettavat kohteet