VIHREÄ ALA-SATAKUNTA  –

EURA – SÄKYLÄ

Vihreät on olemassa turvatakseen tulevaisuuden. Toiminta perustuu Vihreisiin arvoihin, joita ovat vastuu, vapaus ja välittäminen.

Vastuu: Kannamme vastuuta ympäristöstä ja tulevaisuudesta. Ihmisen toiminnan tulee sopeutua ympäristön kantokykyyn. Hyvinvoinnin on                 perustuttava kohtuutalouteen. Emme voi elää tulevien sukupolvien kustannuksella.

Vapaus: Vapaus kuuluu kaikille. On oikeus elää haluamallaan tavalla, kunhan ei rajoiteta toisen oikeutta samaan, eikä vahingoiteta eläimiä ja                 ympäristöä.

Välittäminen: Oikeudenmukainen valtio turvaa hyvän elämän edellytykset kaikille. Kaiken toiminnan tulee olla oikeudenmukaista niin paikallisesti kuin maailmanlaajuisestikin. Julkisen vallan (valtio, kunnat) tulee huolehtia ihmisen elämän edellytyksistä, hyvinvoinnista ja yhdenvertaisuudesta.

Vihreä kunta rakennetaan ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin ehdoilla.

1. Yleistä

Vuoden 2017 kuntavaalit käydään poikkeuksellisessa tilanteessa. Vuoden 2019 alusta sosiaali- ja terveyspalvelut (sote-palvelut) siirtyvät maakuntien hoidettavaksi ja samalla maakunnat saavat oman itsehallintonsa nykyistä olennaisesti laajemmilla tehtävillä. Maakuntien päättävä elin, maakuntavaltuusto valitaan myös vaaleilla.

Muutos merkitsee kuntien tehtävien ja talouden supistumista 50-60 % eli todella suurta muutosta kuntien toimintaan. Tämän seurauksena kuntien on perusteellisesti mietittävä, täysin uudelta pohjalta toimintaansa ja tulevaisuuttaan. Nähtävissä on myös, että kuntien talous ei helpotu sote-palvelujen siirtymisen myötä, koska kuntien tuloja leikataan myös vastaavasti.

Uudessa tilanteessa erityisen tärkeää on huolehtia siitä, että kuntalaisia kuullaan aidosti ja pyritään mahdollisimman laajasti saamaan heidät mukaan kunnan kehittämiseen.

2. Vihreä talous

Vihreiden periaateohjelmassa mainitaan, että hyvinvoinnin on perustuttava kohtuutalouteen. Se koskee  myös kuntataloutta. Kohtuutaloudessa haetaan oikeudenmukaista hyvinvointia ympäristön rajoissa. Kohtuutaloudessa ajatellaan, että talouskasvua (nykyisin mittarein) tärkeämpi on ympäristön tila, josta ihmisen todellinen hyvinvointi ja myös talous ovat riippuvaisia.

Kunnallispolitiikassa ei siis myöskään saa tehdä ratkaisuja, joissa hyvä ja terveellinen ympäristö vaarannetaan.

3. Energia- ja jätehuoltoratkaisut, ilmastonmuutos

Kunnat voivat omassa toiminnassaan vaikuttaa myös kestäviin energia- ja jätehuoltoratkaisuihin sekä ilmastonmuutokseen. Uusien käytettävissä olevien teknisten ratkaisujenkin takia kuntien tulee laatia mahdollisimman pian ohjelma, jossa kunnat analysoivat nykytilanteen, suunnittelevat uudet kestävät ratkaisut ja laativat ohjelman niiden toteuttamiseksi.

Samalla kuntien tulee arvioida myös kunnan alueen yksityisten toimijoiden (teollisuus- ym. yritykset, yksityiset) tilannetta ja antaa suosituksia sekä edistää tarpeellisia muutoksia.

Alueen kunnat edistävät yhteistyössä biokaasuautojen tankkauspisteen sekä liikennebiokaasua ja kierrätyslannoitteita tuottavan laitoksen perustamista alueelle. Laitos voi käyttää raaka-aineenaan elintarviketeollisuuden, yhdyskuntien ja maatalouden jätteitä sekä vesistöjen kunnostuksessa korjattavaa kasvimassaa ja markkinakelvotonta kalaa.

4. Luonto, ympäristö ja kaavoitus

Satakunnassa ja myös Euran ja Säkylän kuntien alueilla tapahtuu jatkuvasti toimintaa, joka vaarantaa luontoarvojen, luonnon monimuotoisuuden säilymisen. Nykyiset metsien hakkuu- ja hakkuutavat (avohakkuut ym.) uhkaavat vakavasti metsäluontoa, soiden ojittamiset ja turpeenotot soita ja myös harjuihin sekä vesistöihin kohdistuu niitä vaarantavaa toimintaa.

Pääosin olennaisia muutoksia voidaan saada aikaan vain lainsäädäntöteitse, mutta myös kunnat voivat osaltaan edistää kestävää kehitystä. Kuntien tulee inventoida omistamansa metsä-, suo- ja harjualueet sekä jättää niistä luonnon monimuotisuuden kannalta edustavimmat (vähintään 25 % omistuksesta) hakkuu- ja muiden toimintojen ulkopuolelle, mieluummin luonnonsuojelualueiksi. Laajemmista avohakkuista tulee luopua ja soveltaa myös talousmetsien hoidossa jatkuvan kasvatuksen periaatetta.

Vesistöjen osalta kuntien tulee pitää huolta erityisesti siitä, että niiden jätevedenpuhdistamot toimivat moitteettomasti, eivätkä aiheuta haittaa. Tarvittaessa on haettava laajempia alueellisia/maakunnallisia ratkaisuja tämän varmistamiseksi. Kuntien on myös huolehdittava vesi-ja viemäriverkoistaan niin, että niiden toiminnasta ei aiheudu haittaa ympäristölle eikä puhdistamon toiminnalle.

Kaavoituksella on keskeinen merkitys kunnan kehittämisessä. Kaavoituksella on järjestettävä alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää kehitystä. Kaavoituksen keskeisinä periaatteina ovat hyvä elinympäristö ja kestävä kehitys. Erityistä huomiota on kiinnitettävä viihtyisyyteen, lähivirkistysalueisiin, liikunta- sekä jalankulku/pyöräilyreitteihin.

Kuntien kaavoituksessa on viime vuosina ollut selviä ongelmia niin kaavojen sisällön kuin kaavoituksen ohjauksenkin osalta. Erityisen ongelmallista on ollut, että kaavojen laadinnassa ei ole kuultu aidosti kuntalaisia. Kaavoissa ei ole myöskään toteutunut aina hyvä elinympäristö eikä kestävä kehitys. Näin on erityisesti tapahtunut Euran keskustan yleiskaavoitustyössä.

Kaavoituksen laadun parantamiseksi Euran ja Säkylän tulisi palkata yhteisesti asianmukaisen koulutuksen saanut kaavoittaja. Kaavoittamisessa tulee jatkossa myös kiinnittää erityistä huomiota kuntalaisten aitoon kuulemiseen ja laajempien kaavojen kohdalla harkittava kansalaisraadin mukaanottoa kaavoitustyöhön.

5. Demokratia, kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet

Kuntien tehtävien muuttuessa on erityisen tärkeää, millä tavalla uudistuvassa kunnassa turvataan kuntalaisten aidot vaikutusmahdollisuudet. Nykyisellään kunta koetaan etäiseksi, byrokraattiseksi ja osittain jopa valtaa käyttäväksi ”koneistoksi”, joka ei edes pyri kuntalaisten kannalta parhaaseen.

Kunnan ylläpitämien ja järjestämien palvelujen osalta on myös pidettävä huolta siitä, että palvelujen käyttäjiä kuullaan aidosti ja heillä on mahdollisuus myös vaikuttaa palveluun.

6. Kuntien yhteistyö

Euran ja Säkylän kuntien yhteistyö on Pyhäjärviseudun kannalta välttämättömyys seudun elinvoiman ja palvelujen turvaamiseksi. Tässä suhteessa nykytila on täysin epätyydyttävä. Kuntien tulee käydä yhteisiä keskusteluja ilman ennakkoluuloja ja menneiden muistelua, tavoitteena seudun etu.

Kunnilla on mahdollisuus kehittää yhteisiä palveluja ja parantaa seudun elinvoimaa, elinympäristöä ja kilpailukykyä, kun aito yhteistyö toteutuu.

7. Kuntien palvelut

Vuoden 2019 alusta kuntien tehtäväksi jäävät kunnan elinvoiman edistäminen, kaavoitus ja yhdyskuntarakenteen ylläpito, koulutus ja varhaiskasvatus, kulttuuri- , liikunta- ja nuorisopalvelut sekä kunnan harkitsemat muut palvelut.

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen toteutuessa kunnilta poistuvat tämän alueen tehtävät ja siirtyvät maakuntien hoidettavaksi. Uudistuksen suunnitteluvaiheessa on tärkeää, että maakunnalliset palvelut järjestetään niin, että Pyhäjärviseudulla on riittävät  ja toimivat palvelut.

Euran ja Säkylän kuntien yhteistyö on tässäkin välttämätöntä.

Maakunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen käynnistyttyä kuntien on aktiivisesti myös seurattava palvelujen toimivuutta ja tehtävä tarvittaessa esityksiä niiden parantamiseksi. Erityisesti on pidettävä huolta siitä, että palvelut ovat kattavia ja lähellä kuntalaisia. Palveluiden järjestämisessä on kiinnitettävä huomiota myös köyhyyden ja syrjäytymisen torjuntaan sekä tasa-arvon toteutumiseen.

Vuosina 2017-2018 kunnat huolehtivat sosiaali- ja terveyspalveluista. Palveluissa on huolehdittava riittävästä henkilökunnasta ja palvelujen tasosta. Kuntien on aihetta kehittää myös näinä vuosina yhteistoimintaa palvelujen järjestämisessä.

Kunnan elinvoiman edistäminen

Pyhäjärviseudulla on ollut erinomaiset mahdollisuudet alueen kehittämiseen. Ne on osittain menetetty, mutta kuntien ja muiden organisaatioiden uudenlaisella yhteistyöllä on myös paljon voitettavissa.

Euran (ml. Kiukainen) ja Säkylän (ml. Köyliö) asukasluvut ovat muuttuneet  seuraavasti:

asukasluku     1993      2015        muutos   asuk        %

Eura                           13 533     12 188        – 1405          – 10,4

Säkylä                             8 583        7 070               – 1513         – 17,6

Kuntien tulee yhdessä yritysten kanssa hakea paikallisia edelläkävijäratkaisuja mm. energia-, jätehuolto- ja vesihuoltoon. Riittävistä ja innovatiivisista yrityspalveluista on pidettävä huolta ja seudun matkailupalveluja on kehitettävä.

Kunnan elinvoimaan voi vaikuttaa pitämällä huolta kunnan monipuolisista palveluista, yrittämisen edellytyksistä sekä huolehtimalla viihtyisistä ja kestävistä asuinympäristöistä. Kuntakuvalla on suuri merkitys kunnan elinvoiman edistämisessä.

Koulutus ja varhaiskasvatus

Kuntien tulee pitää huolta, että koulutus ja varhaiskasvatus ovat kunnissa erityisen tärkeällä sijalla. Ryhmäkoot on pidettävä kohtuullisina ja huolehdittava yhtenäisen, kattavan ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden toteutuksesta. Varhaiskasvatuksessa on pyrittävä vähitellen maksuttomuuteen. Koulutuksessa ja varhaiskasvatuksessa tarvitaan myös kuntien välistä yhteistyötä (mm riittävän valinnaisuuden toteuttamiseksi, lukio).

Opetuksessa on huolehdittava riittävästä ympäristökasvatuksesta ja pyrittävä vähentämään sosiaalisia eroja. Kouluruokailussa tulee edistää kasvisruokaa ja monipuolistaa ruokailutottumuksia.

Kuntien on kiinnitettävä aikaisempaa enemmän huomiota siihen, että koulutustilat ovat terveeellisiä ja koulujen ympäristö mahdollistaa monipuolisen välitunti- ym liikunnan.

Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalvelut

Kuntien elinvoiman ja kuntakuvan kannalta kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalveluissa on olennaisen tärkeä merkitys. Hyvin toimiva kirjasto ja monipuolinen muu kulttuuritoimi sekä liikuntatoimi ovat avainasemassa. Tuemme monipuolisten ja virikkeelisten palvelujen yllåpitoa, jota toteutetaan myös yhteistyössä eri yhdistysten kanssa. Näissä palveluissa kuntien yhteistyö on myös tarpeen.

Liikunnassa on erityisesti pyrittävä  edistämään sellaista omakohtaista liikuntaa (mm ulkoilua), joka ei edellytä kunnilta merkittäviä investointeja.

8. Erityiskysymykset

Tuemme toimia, joilla edistetään Eurajoen, Köyliönjärven sekä Pyhäjärven vesien tilan parantamista ja suojelua. Myös tältä osin kuntien yhteistyötä tarvitaan.

Eurassa on toiminut jo lähes 30 vuoden ajan Pyhäjärvi-instituutti, jonka tehtävänä on edistää ja kehittää elintarviketaloutta ja ympäristöä koskevaa koulutusta ja tutkimusta. Instituutin erityisosaamisalueita ovat elintarviketalous, vesistöjen tila, vesiensuojelu ja kunnostus. Instituutti on säätiön ylläpitämä, jossa samoin kuin toiminnan tukemisessa Euralla ja Säkylällä on ratkaiseva osuus. Tuemme Pyhäjärvi-instituutin toiminnan turvaamista ja kehittämistä.