Mielipide Etelä-Suomen aluehallintovirastolle koskien Kokemäen Vesihuolto Oyn hakemusta ESAVI/8185/2017: Pohjaveden ottaminen Kuninkaanmännyn pohjavedenottamolta Koomankangas-Ilmiinjärven pohjavesialueelta ja valmistelulupa
Pohjavedenottohankkeen vaikutusalueen – Eura, Kokemäki, Köyliö – asukkaat ovat ymmärrettävistä syistä huolissaan hankkeen vaikutuksista. Huolia lisäävät uhkakuvat ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja kokemukset kesästä 2018 . Esimerkiksi Köyliönjoen vedenkorkeus laski täysin poikkeuksellisesti kesän aikana. Mikäli kuivat kaudet jatkuvat ja lisääntyvät voi kasvavalla vedenotolla olla poikkeuksellisen haitallisia vaikutuksia ainakin Ilmiinjärven tilaan ja Köyliönjokeen.
Pohjaveden muodostumiseen ovat vaikuttaneet haitallisesti myös alueella toteutetut soiden ja metsien ojitukset. Niiden osalta tulisi hakija velvoittaa selvittämään mahdollisuutta ennallistaa valuma-alueen ojitusalueita, millä voitaisiin lisätä pohjaveden muodostumista.
Vedenoton vaikutukset
Vedenotolla voi siis olla hyvin haitallisia vaiktuksia Ilmiinjärveen ja Köyliönjokeen. Hakemuksessa ei ole esitetty arviota vedenoton vaikutuksista Köyliönjoen virtaamaan, veden laatuun, eikä joen ekologiseen tilaan. Erityisesti pitäisi arvioida vedenoton vaikutukset Köyliönjokeen alivirtaama-aikoina. Lisäselvitykset tulee tehdä ennen vedenottoluvan myöntämistä.
VL 3 luvun 4 §:n mukaisesti luvan myöntämisen edellytyksiä on harkittava riittävällä varmuudella hankkeen vaikutuksista.
Vedenoton määrä ja jako
Hakija on esittänyt, että sille myönnetään lupa ottaa pohjavettä Kuninkaanmännyn vedenottamolta enintään 3000 m3/vrk Kokemäen, Euran, Rauman ja Laitilan kuntien tarpeisiin.
Kun hankkeeseen liittyy riskejä ja merkittäviä uhkia lähiympäristölle, tulee luvassa harkita sallittavan vedenoton määrää ja varata vedenotto lähinnä Kokemäen ja Euran kuntien tarpeisiin. Vesilain mukaisesti lähikunnilla on etusija, eikä vettä tulisi jakaa tällaisissa tapauksissa laajemmalle.
Eurassa 14.9.2018
Ala-Satakunnan Vihreät ry