Tiina Braggen puhe Heinolan kaupunginvaltuuston kokouksessa 12.11.2018

Heinolan kaupunginvaltuusto oli suuren asian äärellä. Laajalahden asemakaavan hyväksyttiin, mikä aiheuttaa suuren budjettihaasteen.

Päijät-Hämeen liiton mielestä olisi mielekkäämpää kaavoittaa riittävän tehokkaasti yhdyskuntakustannusten minimoimiseksi, siksi esitetään että po. asuntoalueiden osalta asuntoaluetarpeen arviointiin ja vaikutusten arviointiin perustuvat riittävät perustelut. Onko tonteilla kysyntää?

Lähivuosina toteutuvat mammuttimaiset kouluinvestoinnit, Heikkimäen teollisuusalueen infran rakentaminen, keskustan kehittäminen, siltaremontti, jätevesipuhdistamon remontti ja vanhojen koulujen laajennukset/remontit. Kysyn, unohtuiko maltti?

Uudet asuinalueet Laajalahti, Huhtisaari ja Marjoniementien tulisi olla yhdyskuntataloudellisesti kestävän kehityksen mukaista. Kaavan toteutuksesta aiheutuu kohtuuttomia kustannuksia. Mikä on reaalinen aikataulutus?

Heinolaan muuttava todennäköinen asukas on eläkeläinen, joka asuu kaupungin keskustassa palveluiden lähellä. Tiivistetään ja kehitetään keskustaa ja hyvinvointia. Vapaita tontteja on eri puolella kaupunkia valmiina.

Heinolan vihreät muistutti kaavavalmistelussa:

”Uusien alueiden, ympärivuotisten asuinpaikkojen käyttöönotto ja rakentaminen tulee perustua tarveselvityksestä saatavaan tietoon alueellisesta tonttitarpeesta”. Tämän periaatteen toteuttaminen on Heinolan talouden kestävyyden kannalta ensiarvoisen tärkeää.

Jos tonttikysyntää ei ole, aluetta rakennetaan hitaasti, kuitenkin pitää vesi- ja viemäriverkosto, sähköjohdot, katuvalot, kadut, leikkipaikat ym. palvelut, rakentaa ja pitää kunnossa kesät talvet.

On vaarana, että strategiaan liitetty säästötavoite joudutaan käytännössä vesittämään jo tehtyjen tai mahdollisesti luvattujen Rokkiranta-sitoumusten takia.

Muusikko Simo Santapukki lienee itse rakentanut vesi- ja jätevesihuoltonsa, osallistuen haja-asutuksen tienhoitoon. Rakennetaanko muusikkoToni Wirtaselle kunnallistekniikka? Kunnallistekniikan hinnasta pitää liittää tiedot kaava-aineistoon ennen kuin se päätetään.

Kun Laajalahden osayleiskaava saa lainvoiman, alkaa lain velvoittamat kustannukset, ellei valitus pelasta. On varauduttava näihin kuluihin, mutta valtuutetuille ei ole annettu tietoa niiden suuruusluokasta.


Posted

in

by

Tags: