Ehkäisevään ja korjaavaan lastensuojeluun

Ajankohtaista – 20. lokakuuta 2012

Itä-Häme 18.10.2012 

Heinolassa satsattava paitsi ehkäisevään, myös korjaavaan lastensuojeluun

Lastensuojelusta on tullut yksi syksyn tärkeimmistä puheenaiheista koko maassa. Heinolassa aiheesta on puhuttu jo aiemmin, tosin hiukan eri näkökulmasta: Heinola on valtakunnan kärkipäässä, kun puhutaan kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrästä.

Kodin ulkopuolelle sijoittejujen lasten suuri osuus ikäluokasta on tuonut esiin sen, ettei lapsiperheiden palveluihin ja hyvinvointiin panosteta Heinolassakaan riittävästi. Varhaisen tuen puutteesta kertoo karusti huostaanottojen räjähdysmäinen kasvu. Oppilashuollossa on ollut henkilöstövajausta, viranomaisten yhteistyö ei toimi riittävän hyvin ja nuorten mielenterveyspalveluissa on vakavia puutteita. Näihin on haettu korjausta lastensuojelun toimenpideohjelmassa.

Kun perhe tarvitsee tukea, tiivis yhteistyö viranomaisten kesken on tärkeää. Tiedon lapsen ja hänen perheensä tuen tarpeesta on siirryttävä kaikille niille, jotka tietoa perheen tukemiseksi tarvitsevat. Kotipalvelua, kohdennettua perhetyötä, hyviä päivähoitopaikkoja, rauhallisia oppimisympäristöjä ja muita ehkäisevän työn palveluita tulee olla saatavilla silloin, kun perhe niitä tarvitsee. Sosiaalityöntekijällä, terveydenhoitajalla, päivähoidon työntekijällä, opettajalla ja muilla perheitä kohtaavilla on oltava riittävästi aikaa ja osaamista tuen tarpeen tunnistamiseksi.

Paitsi ehkäisevään työhön, Heinolassa tarvitaan myös panostusta korjaaviin palveluihin. Pelkkien ostopalveluiden varassa toimiessaan sosiaalityöntekijät eivät pysty riittävästi vaikuttamaan sijoitusten kestoon ja laatuun tai varmistumaan perheen kanssa työskentelyn vaikuttavuudesta. Vaikka oma lastensuojeluyksikkö ei toisi välittömiä säästöjä, on sijaishuollon tuottaminen omana palveluna kokonaistaloudellisesti ajatellen järkevää. Oman yksikön työntekijät ovat sosiaalityöntekijöiden läheisiä yhteistyökumppaneita ja työkavereita, matkoihin ei kulu työaikaa, toimintaa voidaan joustavasti kehittää tarpeiden muuttuessa jne. Lisäksi lapsi voi asua edelleen omassa kotikaupungissaan, pitää yhteyttä vanhempiinsa ja muihin läheisiinsä ja jatkaa tutussa koulussa tai päiväkodissa. Myös kodin ulkopuolista sijoitusta tarvitsevilla lapsilla on oikeus kasvaa isoksi Heinolassa.

Janette Kantanen


Posted

in

by

Tags: