Arkistoista 2016: Mahdollisuuksien Muurame vihreästä näkökulmasta

| 21.3.2021 | Arkisto, Historian varrelta

Mahdollisuuksien Muurame vihreästä näkökulmasta

Linkki näköislehteen

Tämä teksti julkaistiin valtuustoryhmämme puheenvuorona paikallislehdessä 2017. Muuramelainen-lehti julkaisee vuosittain yhden puheenvuorokirjoituksen kultakin Muuramen kunnanvaltuustossa toimivalta valtuustoryhmältä.

Haluamme tarjota muutaman ajatuksen kunnan uuden strategian “Mahdollisuuksien Muurame – elinvoimainen edelläkävijä” toimeenpanoon vihreästä näkökulmasta.

Kesä tarjosi taas mainiot mahdollisuudet lähiluonnossa liikkumiseen. Muuramessa on viisi Natura-verkostossa olevaa luonnonsuojelualuetta, joiden tunnettuus ja käyttö jalan tapahtuvaan virkistäytymiseen voisi olla laajempaakin. Esimerkiksi Muuratsalossa oleva Lullinvuori ja sen luolat tarjoavat unohtumattoman elämyksen kävijälleen. Lähimatkailu pyöräillen ja kävellen on mainio tapa tutustua Muuramen kauniisiin maisemiin. Tässä olisi myös mahdollisuus matkailun kehittämiseen. Luonnosta hyvinvointia -näkökulma matkailuun olisi erinomainen tapa kehittää Positiivinen Muurame -brändiä ja liikkuvaa Muuramea, joka on yksi strategian kulmakivistä. Myös talvisen ajan lähiulkoilupaikkojen, latuverkoston ja kaukaloiden ylläpito ja kehittäminen on investointi kuntalaisten hyvinvointiin ja edistää strategiaan kirjattua ennaltaehkäisevää toimintaa ja hyvinvoinnin edistämistä.

Uudet kaupat ja palvelut, sekä Muuramessa että Kinkomaalla, ovat esimerkki yrittäjäaktiivisen elinkeinopolitiikan tuloksista. Samalla kaupat lisäävät ja muuttavat liikkumisen suuntaa. Muuramen kauppakeskus voi nyt vetää paremmin puoleensa myös Korpilahden ja Säynätsalon asukkaita. Miten Muuramen kunta voisi edelleen auttaa tätä kehityskulkua? Palveluiden mahdolliseen keskittymiseen on toisaalta reagoitava myös siten, että palveluita voi käyttää joustavasti ja turvallisesti myös muuten kuin omalla autolla liikkuen.

Uuden strategian kulmakiviä ovat myös uuden teknologian hyödyntäminen sekä kokeileva organisaatio: voisiko Muurame olla edelläkävijä älyratkaisuissa, joilla kuntalainen löytää nopeasti samaan suuntaan lähtevän autoilijan ja voi valita helposti kimppakyydin oman auton sijaan?

Muuramen kunnan strategiassa on nostettu esiin vastuullinen, aktiivinen ja osallistuva kuntalainen. Muuramen kunnassa on tekeillä kevyen liikenteen kehittämissuunnitelma, jonka tekoon me kaikki voimme osallistua. Tämä on lähidemokratiaa parhaimmillaan, ja lähidemokratiaa olisi hyvä lisätä tulevaisuudessa. Toivottavasti myöhemmin valmistuva Muuramen kunnan sivustojen uusiminen osaltaan mahdollistaa tämän. Keskusteleva vuorovaikutus Muuramen sivustoilla voi tuoda uusia ideoita päättäjille ja parantaa myös asumisviihtyvyyttä, sillä kuka tuntisi oman alueensa kehityskohteet paremmin kuin siellä elävä kuntalainen.

Seuraava valtuustokausi voi olla monin tavoin ikimuistoinen. Valtionhallinnon suunnitelmien toteutuessa kuntajärjestelmää ravistellaan tavalla jota ei ole koettu pitkään aikaan. Muuramella on kuitenkin mahdollisuudet kääntää asia jopa voitoksi aktiivisen yrittäjäpolitiikan ansiosta, mikä onkin osa kunnan strategian tasapainoisen talouden kulmakiveä. Yrittäjyyden edellytyksiä voidaan kehittää entisestään. Paikallisista yrityksistä voi tulla tunnettuja brändejä ja jopa matkailukohteita. Vaajakoskella Pandan tehtaanmyymälä on hyvä esimerkki siitä, kuinka yrityksen tuotteet houkuttelevat valtakunnallisesti ihmisiä luokseen.

Muurame-hengen mukaisesti myös valtuustoon tarvitaan erilaisten ja eri lähtökohdista ajattelevien ihmisten joukkoa, jotka voivat tuoda esiin omat kokemuksensa ja näkemyksensä päätöksenteon tueksi. Muuramen Vihreät haluavat olla edelleen aktiivinen vaikuttaja ja mukana päätöksenteossa.

Hyviä ulkoilukelejä ja luonnossa liikkumisen riemua tulevaan talveen!

 

Vihreiden valtuustoryhmä

Muuramelainen-lehti julkaisee vuosittain yhden puheenvuorokirjoituksen kultakin Muuramen kunnanvaltuustossa toimivalta valtuustoryhmältä.

0 kommenttia

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite, johon haluat ilmoitukset uusista artikkeleista.