Lähiluontoa Muuramessa: Ehdokkaidemme suosikkeja

| 25.4.2021 | Luonto, Yleinen

Kinkoriutta

(Irja Seilola)

Minun rerkikohteeni Muuramessa on Kinkoriutta ja sen päällä kulkevat polut. Riutan ympäristössä olevat maisemat ovat mahtava paikka latautua. Kinkoriutan päällä kulkee myös maastopyöräilyyn sopivia reittejä. Maisemat ovat upeat ajoittain näkyy lähellä oleva Päijännekin puiden välistä. Syksyllä marjat ja sienet löytyvät reittien varrelta. Mahtavaa luonnon monimuotoisuus aivan kotioven lähellä.

Paasivuori

(Riikka Purola)

Sijainti: Tervamäestä Kinkomaan Olympiakylän ja Jyväskylän Sääksvuoren suuntaan (Kartassa polun lähtöpaikka Kesämaan tila merkitty punaisella pisteellä. Käänny Rauvanlahdentieltä.)

Paasivuori tarjoaa kaunista metsää ja vaihtelevan polkuverkoston pyöräilymatkan päässä Muuramen keskustasta. Kesämaalta lähtevä polku kulkee suurten kuusien rikastamassa sekametsässä ja nousee melko suoraan Paasivuoren päälle, josta on kaunis näkymä Päijänteelle. Huipulta pääsee polkua pitkin Multamäelle, mutta tällä välillä on tehty kuusikossa harvennushakkuita tänä keväänä, ja polku voi olla paikoin hakkuujätteen peitossa. Paasivuorelta pääsee myös Raudanjärvelle sekä Raudanriutan poluille, joita pitkin voi kävellä, juosta tai maastopyöräillä aina Kinkomaalle ja Sääksvuoreen saakka.

Isolahden luontopolut

(Paula Penttinen)

Isolahdessa on parikin luontopolkua, jotka ovat mainioita retkikohteita myös lasten kanssa. Isolahden maasto on vaihtelevaa ja polkuverkostoa on jonkin verran. Nauttimaan pääsee kuusimetsän jylhästä tunnelmasta ja laakeista näkymistä kalliolta järvelle. Esimerkiksi Mehtolan luontopolulle on Muuramen keskustasta n.9 km ja aloituspaikka on hyvin merkattu. Luontopolun varrelta löytyy myös laavu.

Muuramenjoki ja luontopolku

(Paula Penttinen, kuva Teea Kortetmäki)

Loistava retkikohde erityisesti lasten kanssa. Paikalle pääsee helposti polkupyörillä ja ne voi laittaa turvallisesti parkkiin esimerkiksi kirjaston eteen. Maasto on suhteellisen tasaista ja kokemaan pääsee myös kosteikon ylittävät pitkospuut.

Luontopolku sijaitsee keskellä Muuramen keskustaa ja pituudeltaan noin 1,5km.

Levonoja ja Levonmäki

(Teea Kortetmäki)

Sijainti: 9-tien ja Pyyppöläntien (golfkentän tie) välissä, heti Sillanniityn peltojen takana

Levonojan ja Levonmäen reuna-alue on pieni metsähelmi lähellä Muuramen keskustaa. Shelliltä (kuvan alareuna) on matkaa n. 800 m. Alue on pääosin ihmetystä herättävän vanhaa kuusikkoa, mutkittelevia neulaspolkuja ja sammaleisen kumpareista vihreää mätäsmattoa. Paikalla on pitkään rauhassa kasvanutta metsää, paljon uhanalaisille lajeille tärkeää lahopuustoa, sekä arvokkaita noroja. Osa alueesta on merkitty luontoselvityksissäkin erityisen arvokkaaksi luontoarvoiltaan. Alueelta on bongattu myös Suomessa vaarantunut aarnisammal.

Jykevien, vanhojen kuusten ja vihreiden mätäsmattojen seassa mutkittelee upea verkko neulaspolkuja, jotka kutsuvat patikoimaan, juoksemaan ja maastopyöräilemään. Syvänvihreä vanha metsä rauhoittaa ja inspiroi samaan aikaan. Itse Levonojan varressa on komeat penkereet ja pieni silta leveimmän kohdan yli. Levonmäen huippu ja sen lähialue on valitettavasti äskettäin hakattu, mutta alueella on vielä paljon arvokasta vanhaa metsää. Pohjoiseen suunnaten tältä reitiltä voi jatkaa pidemmän lenkin 9-tien ylityksen kautta Partastenmäkien ja Raudanriutan tai Paasivuoren suuntaan.

0 kommenttia

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite, johon haluat ilmoitukset uusista artikkeleista.