Ryhmäpuheenvuoro vuoden 2025 talousarvioista

Julkaistu

Kategoria

,

Arvoisat valtuutetut, viranhaltijat ja kuntalaiset.

Vuosi 2024 tullaan muistamaan muutosten vuotena. Mittava talouden tasapainotuspaketti, henkilöstön vähennystoimet ja palveluverkon supistaminen olivat ennen näkemättömiä toimia. Kaupungin pääkatu on myllerryksessä uuden Prisman rakentamisen tieltä. Pennalan teollisuusalueen osalta aloimme vihdoin nähdä valoa tunnelin päässä. Onnistumista näiden osalta ei tulla mittamaan pelkästään talouden mittareilla. Lähivuosina onnistuminen mitataan esimerkiksi asukasluvun kehityksellä, kuntalaisten hyvinvoinnin mittareilla, nuorisotyöttömyyden kehityksellä, kaupungin työntekijöiden tyytyväisyydellä ja sitoutumisella sekä lasten oppimistuloksilla. Kunnan perustehtävänä on edistää asukkaidensa hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja alueen elinvoimaa. Suurimpana lakisääteisenä tehtävänä on järjestää perusopetus- ja varhaiskasvatuspalvelut.

Muutokset eivät koskaan tapahdu ilman kriittistä tarkastelua. On turha syytää orimattilaisia erityisen muutosvastaisiksi. On tervettä ja järkevää, että erilaisia isoja muutoksia ja hankkeita arvostellaan myös kriittisesti. Nyt rakentuva Prisma tai päätöksentekoprosessissa oleva tuulivoima ovat tästä hyviä esimerkkejä. Kritiikki ei ole synonyymi vastustamiselle. Avoimeen demokratiaan ja kuntalaisten yhteisöllisyyden sekä vaikuttamisen kokemukseen kuuluu päätettävistä asioista viestintä ja vuoropuhelu. Kuntalaisia pitää myös kuunnella. Hallinnon, valmistelijoiden ja päättäjien tehtävänä on ottaa näkemykset huomioon ja niiden avulla tehdä parempia ratkaisuja. Viimekädessä kansalaisvaikuttamisella on tärkeä rooli, kuten saimme katastrofaalisen metsähakkuusuunnitelman osalta tänä vuonna todeta, kun kaupunginhallitus lupasi peruuttaa taloudentasapainotusohjelmassa tehdyn hakkuusuunnitelman, toki tuon uuden suunnitelman tuominen kaupunginvaltuuston käsittelyyn on tällä hetkellä pahasti myöhässä.

Jatkossa meillä on edessä isoja hankkeita, joita merkityksellisyydestä huolimatta täytyy voida ja saada arvioida myös kriittisesti. Vihreän siirtymän hankkeita kuten tuulivoimaa tai aurinkovoimaa ei saa edistää muun luonnon ja sen monimuotoisuuden hinnalla. 

Tulevaisuuden osalta olemme eniten huolissamme nuorten jaksamisesta. Lasten ja nuorten hyvinvointierot jatkavat kasvua. Odotamme innolla toimenpiteitä sivistystoimialalla taktiseksi tavoitteeksi vuodelle 2025 valitun lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämisen tiimoilta. Tähän aiheeseen pääsemme pureutumaan jo tämän viikon torstaina.

Orimattilassa täytyy tulevina vuosina keskittyä asumisen edellytysten kehittämiseen. Pennalassa ja Lahden suunnalla täytyy olla erilaisia tontteja tarjolla, omakoti ja rivitaloasumiseen. Keskustan alueella asumista tulee tiivistää, onko meillä esim jatkossa varaa siihen, että kaupungin keskellä paraati paikalla Erkontien ja Palojoen varrella on kaupungintalon parkkipaikka? Ikääntyvä väestö tarvitsee esteetöntä asumista aivan palveluiden vieressä.

Suomessa olisi myös syytä ottaa mallia eurooppalaisesta kaupunkisuunnittelusta, jossa kävelyä ja pyöräilyä edistämällä on saatu enemmän tilaa keskustoihin. Kivijalkaliikkeet, ravintolat ja kahvilat kukoistavat. Kaupunkitila on varattu ihmisille, ei autoille, keskustoissa on leikkipaikkoja, kulkeminen palveluista ja liikkeistä toiseen on vaivatonta ja turvallista kävellen, ja auton saa kätevästi parkkiin kävelykatujen tuntumaan. Keskusta voi olla saavutettavissa autolla, vaikka itse keskusta olisikin autoton. Siinä mietittävää meille kaikille! Kävely ja pyöräily ovat myös oivallinen terveydenedistämisen keino, ja lyhyet matkat olisi terveyden vuoksi hyvä kulkea lihasvoimalla.

Kaupungin henkilöstö on ollut kovan paineen alla koko vuoden. Henkilöstön vähentyessä on tärkeää kehittää työskentelymenetelmiä. Automatiikka, robotiikka ja tekoäly ovat tulleet avuksemme. Kuka näitä taitoja parhaiten hyödyntää tulevaisuudessa, saa merkittävää kilpailuetua muihin nähden. Henkilökunnan osaaminen, sitoutuminen ja jaksaminen ovat kaupungissa tuotettavien palveluiden laadun kannalta oleellisia asioita. Harmiksemme emme ole vieläkään saaneet esitystä tai tehneet päätöksiä henkilöstön palkitsemis- ja sitouttamistavoista. 

Talousarviossa esitettyjen henkilöstölisäyksien osalta suhtaudumme kriittisesti erityisesti juristin palkkaamiseen. Saamamme tiedon mukaan kaupungilla on mennyt noin 70- 100 000 € lakipalveluihin kuluvana vuonna. Kuitenkin tarvitsemamme lakipalvelu koskee hyvin laajasti erilaisia asioita ja on jatkossakin oletettavaa, että spesifiin ongelmiin tarvitaan edelleen ostaa juuri tiettyyn asiaan erikoistunutta lakiapua. Muilta osin talousarvio on hyväksyttävissä, kiitämme kaikkia viranhaltijoita hyvästä valmistelusta ja kovasta työstä. Valtuustoryhmiä kiitämme hyvästä yhteistyöstä ja rakentavista keskusteluista vaikeidenkin päätösten äärellä.