I en insändare i lördagens tidning försöker Viktor Ekman (SFP) rättfärdiga fiskodlingen utanför Jakobstad. Samtidigt mer eller mindre idiotförklarar han oss motståndare. Men han snavar på sina egna skosnören och hamnar i diket.

Som representant för ”de mest högljudda motståndarna” vill jag klargöra en del saker.

Jo, vi vet att vattenkvaliteten har försämrats trots att Ekofish ännu inte startat sin odling.
Vi vet att vårt gemensamma vatten inte mår bra.
Vi ser det.
Vi känner det på lukten, speciellt när muddringar utförs.

Vi vet att det har varit nära till en blågrönalgexplosion de senaste somrarna.
Vi vet att det nu är bråttom att minska utsläppen av näringsämnen och förhindra nya.
Vi vet att kommunala beslut påverkar tillstånd för odlingar.

Som bekant har miljönämnden i både Larsmo och Jakobstad lämnat in besvär mot Ekofish. En av orsakerna är att man använt fel beräkningsgrund för miljöpåverkan (läs Marcus Janssons intervju med docent Helminen 23.5.2020).

För att få miljötillstånd för fiskodling måste man ha tillgång till en hamn (läs min partikollega Hanna Palovuoris insändare i lördagens ÖT). Nu ska då fisken ligga upp till tio dygn i utloppet från Alheda innan den tas upp för vidare transport till slakt. Kan bli en smaksensation!

Ekman hänvisar till regeringen, som mycket riktigt vill att vi ska äta mer fisk. Men om man läser vidare står det ”uppmanas satsa på recirkulationsanläggningar”, det vill säga landbaserat. Någon som satsar på landbaserat i dag är norrmännen, både små och jätteanläggningar byggs.

Ekman lyfter fram Fresh Servant. Vi ska hoppas de lyckas i sin satsning, då kan kylbilar köra sallad till Norge och ta landodlad lax som returlass.

Vi i De Gröna/Jakobstad tänker fortsätta kämpa för rent vatten och för att hålla fiskodlingar borta från vattnen utanför Jakobstad, och kanske dra upp en och annan nyckelpiga ur diket!

ANDERS KRONHOLM, DE GRÖNA

ÖT Debatt 18.05.2021