Jag vill tacka jämställdhetsgruppen vid Österbottens förbund för att ni har lyft fram de här viktiga aktuella frågorna.

Jag lämnade under den pågående fullmäktigeperioden en motion gällande jämlikheten i lönefrågan mellan könen. Jag måste medge att det var lite förhastat att lämna en tvådelad motion, i dag skulle jag skriva två skilda motioner.

I varje fall, mitt första förslag för jämlikheten gällde en uppföljning av lönerna. Innan Alerte grundades var kvinnornas löner inom staden 85 procent av männens löner. Efter att Alerte grundades bortföll städningen, gatuunderhållet och köksarbeten från personalbokslutet i Jakobstad. Arbetstagare i Alerte är inte längre staden Jakobstads anställda, trots att staden är den enda beställaren. Syns stadens värderingar som jämställd arbetsgivare i förvaltningen av dotterbolagen?

”Det arbete som kvinnor och män gör måste ha samma värde och jämlikhetsmål måste synas även i de företag som staden äger.”

I min motion föreslog jag att stadens dotterbolag i personalbokslutet borde presentera hur jämställdheten mellan könen har förverkligats i lönefrågor. Man kan och måste ställa krav på öppenhet i användningen av offentliga medel. Det arbete som kvinnor och män gör måste ha samma värde och jämlikhetsmål måste synas även i de företag som staden äger.

Så hur är det riktigt? Är lönerna ännu lika ojämställda som när Alerte startade? Är kvinnornas euro fortfarande samma 85 procent? Hur har man det i kommunalt finansierade Concordia, Ebba? Ska uppgifter om jämlikhet i vårdbranschen försvinna från offentligheten nu?

Den andra delen av min motion gällde de arvoden som man betalar för förtroendeuppdragen. Man betalar mötesarvoden för medlemskap i nämnder, stadsfullmäktige, arbetsgrupper och annan representation.

Hur stor procent av mötesarvodena går till kvinnorna och hur stor procent till männen? Hur stor del av de visioner, planer, olika arbetsgruppers betänkanden och utlåtanden är gjorda av kvinnor och hur stor del är gjorda av män?

Och varför är denna information så viktig? Eftersom den berättar hur stor del av beslutanderätten som används av kvinnor och hur stor del av män.

Jag tror att staden skulle må bättre ifall de som berörs av ärendena kunde få vara med och förbereda ärenden, man kunde lita mera på människor i olika livsskeden och i olika åldrar som sakkunniga i sitt eget liv.

Jag vet inte om könet har betydelse i de beslut som görs. Det känns bara som att ingen kvinna skulle ha placerat bänkarna i den nya underfarten under järnvägen lika konstigt snett som de nu är.

HANNA PALOVUORI, KOMMUNALVALSKANDIDAT FÖR DE GRÖNA I JAKOBSTAD

ÖT Debatt 23.05.2021
Foto: ÖT arkiv