Kristiina Kaila ja muut Pirkkalan Vihreiden valtuustoryhmän jäsenet ovat jättäneet 20.5.2024 Puolet parempaa -valtuustoaloitteen, joka on konkreettinen hiilineutraalistavoitteen saavuttamistoimenpide. Alla aloitteen sisältö.
Ilmastokriisi ja luontotalo ovat suuria uhkia ihmisten hyvinvoinnille ja ympäristölle. Hinku-verkostoon kuuluvana kuntana Pirkkala on asettanut tavoitteekseen 80 % päästövähennyksen vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta ja jäljelle jäävä 20 % sidotaan hiilinieluihin ja kompensoidaan. Pirkkalan ilmastotiekartan mukaan yksi kunnan toimenpidekokonaisuuksista on resurssiviisas kuluttaminen ja tuotanto.
Ruoantuotanto on merkittävä ilmastopäästöjen aiheuttaja. Ruoantuotannolla on haitallisia vaikutuksia myös luontoon, eläimiin sekä Itämereen ja muihin vesistöihin. Puolittamalla eläinperäisten tuotteiden osuus kunnan julkisissa hankinnoissa voimme pienentää ruuantuotannon vaikutuksia näihin kaikkiin suhteellisen yksinkertaisesti ja edullisesti. Sivustolta https://ilmastoruoka.fi löytyy Helsingin yliopiston tutkimia ja ravintoterapeuttien laatimia ilmastokestäviä ja terveellisiä reseptejä erikokoisten laitoskeittiöiden tarpeisiin ilmaiseksi. Resepteissä on suosittu kotimaisuutta, ne ovat opiskelijoiden makutestaamia ja annosten hinnat on laadittu niin, että kustannukset kunnille vastaavat nykyisiä suosituksia.
Tampere on ensimmäisenä kaupunkina Suomessa selvittänyt toimintojensa luontojalanjäljen. Suurin luontojalanjälki on elintarvikkeilla. Elintarvikkeiden luontojalanjäljestä yli 60 prosenttia syntyy eläinperäisistä tuotteista (1) . Mitä kasvispainotteisemmaksi ruokavaliomme saamme sitä parempi se on niin ilmastolle (2) , eläimille, luonnolle (3) kuin Itämerelle (4) . Valtaosa ruuan ympäristövaikutuksista syntyy alkutuotannosta eli kasvien ja eläinten kasvatuksesta. Esimerkiksi keskiverto suomalainen sekasyöjä kuluttaa soijaa huomattavasti enemmän syömänsä lihan kautta kuin soijaa sellaisenaan syövä kasvissyöjä. Liha, lähituotettukin, on luonnonmonimuotoisuuden ja ilmaston kannalta huonompi vaihtoehto erityisesti silloin, kun joudumme tuomaan paljon suurempia määriä ruokaa kasvatettavien eläinten tarpeisiin ulkomailta kuin ihmisten ruokkimiseen tarvittaisiin.
Kasvisruoka on tutkitusti terveellistä myös ihmisille. Mm. uusittu pohjoismainen ravintosuositus suosittelee pääasiassa kasvikuntapainotteista ruokavaliota (NNR2023). Helsingin yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että suomalaiset päiväkotilapset syövät yli viisi kertaa enemmän punaista lihaa kuin on terveydelle ja maapallon kantokyvylle hyväksi (5) . Korvaamalla eläinperäisiä tuotteita Suomalaisilla kasviproteiinituotteilla edistämme ja tuemme myös ilmastollisesti ja ekologisesti kestävää ja innovatiivista kotimaista maatalous- ja ruoantuotantoa.
Me allekirjoittaneet Vihreät valtuutetut esitämme, että Pirkkala asettaa tavoitteeksi eläinperäisten tuotteiden kulutuksen ja hankintojen puolituksen vuoteen 2030 mennessä osana hiilineutraaliustavoitettaan ja resurssiviisaiden hankkeiden tekijänä siten, että hankkeen toteutumista myös seurataan. Näin Pirkkala voi näyttää asukkailleen mallia vastuullisten, kestävien ja edullisten hankkeiden toteuttajana. Näin tehdessämme edistämme alueen asukkaiden, erityisesti lastemme nykyistä ja tulevaa terveyttä, peruutamme ja ehkäisemme luontokatoa, ilmastonmuutosta sekä vesistöjen rehevöitymistä.
Pirkkalassa 20.5.2024
Kristiina Kaila
Ja koko muu Pirkkalan Vihreiden valtuustoryhmä: Sirpa Repo, Jutta Jelys, Jarkko Hovilainen ja Liisa Siltanen
Lähteet:
1. Tampereen hiili- ja luontojalanjäljet on laskettu: elintarvikehankinnoilla suurin luontojalanjälki 18.1.2024: https://www.tampere.fi/…/tampereen-hiili-ja…
2. Saarinen, M., Kaljonen, M., Niemi, J., Antikainen, R., Hakala, K., Hartikainen, H., Heikkinen, J., Katri, J., Lehtonen, H., Mattila, T., Nisonen, S., Ketoja, E., Knuuttila, M., Regina, K., Rikkonen, P., Jyri, S. & Varho, V. (2019) Ruokavaliomuutoksen vaikutukset ja muutosta tukevat politiikkayhdistelmät: Ruokaminimi-hankkeen loppuraportti. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2019:47. Valtioneuvoston kanslia, Helsinki.
3. Luonnonvarakeskus: Suomalaisessa ruokavaliossa tuontituotteiden ja lihan määrällä suurimmat vaikutukset globaaliin lajikatoon 11.9.2023 https://www.luke.fi/…/suomalaisessa-ruokavaliossa…
4. Suomen Ympäristökeskus: Uusi laskuri näyttää kulutuksen aiheuttaman ravinnekuormituksen Itämereen 3.2.2017
5. Helsingin Sanomat: Tutkimus: Suomalaiset päiväkotilapset syövät yli viisinkertaisesti liikaa punaista lihaa 20.10.2021