Pirkkalan Vihreät ry – Säännöt

PRH 21.1.2021

I Yhdistyksen nimi ja tarkoitus

1 § Yhdistyksen nimi on Pirkkalan Vihreät ry ja kotipaikka Pirkkala.

2 § Yhdistyksen tarkoituksena on maailmanlaajuisesti ajatellen ja paikallisesti toimien edistää ihmisen vastuuta luonnosta ja ympäristöstään, yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja yksilöiden välistä tasa-arvoa. Yhdistys pyrkii parantamaan ihmisten vaikutusmahdollisuuksia erityisesti paikallistasolla.

3 § Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää esitelmä-, keskustelu- ja neuvottelutilaisuuksia ja mielenosoituksia, kerää ja välittää tietoa sekä tekee aloitteita ja kannanottoja. Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia, järjestää rahankeräyksiä ja arpajaisia, harjoittaa kahvila- ja ravintolaliikettä samoin kuin kustannustoimintaa. Yhdistyksen toiminta ei saa johtaa voiton tai muun taloudellisen ansion hankkimiseen siihen osallisille eikä se saa muutenkaan muodostua pääasiassa taloudelliseksi.

 

II Yhdistyksen jäsenet

4 § Yhdistyksen jäsen ei saa olla jäsenenä muuhun puolueeseen kuuluvassa yhdistyksessä. Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä 15 vuotta täyttänyt Suomen kansalainen tai ulkomaalainen, jolla on kotipaikka Suomessa. Yhdistyksen hallitus hyväksyy jäsenet. Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.

5 § Yhdistyksen jäsen maksaa vuosittain jäsenmaksun, jota kutsutaan näissä säännöissä perusjäsenmaksuksi. Vähävaraisilta jäseniltä perittävää alennettua jäsenmaksua kutsutaan alennetuksi jäsenmaksuksi. Perusjäsenmaksuun ja alennettuun jäsenmaksuun sisältyy sekä jäsenen jäsenmaksu yhdistykselle että yhdistyksen jäsenmaksu puolueelle kyseisestä jäsenestä.

6 § Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla siitä yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi. Hallitus voi erottaa jäsenen, joka vaadittaessa ei ole suorittanut erääntynyttä jäsenmaksuaan. Yhdistyksen hallitus voi myös erottaa jäsenen, joka toimii vastoin yhdistyksen tarkoituksia tai joka menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella tuntuvasti vaikeuttaa yhdistyksen toimintaa. Erottamispäätös tulee voimaan heti kun päätösvaltainen hallitus on asian päättänyt.

 

III Yhdistyksen hallinto ja toimihenkilöt

7 § Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja ja vähintään neljä (4) ja enintään kahdeksan (8) jäsentä. Hallituksen jäsenet valitaan vuodeksi kerrallaan vuosikokouksessa. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, sekä keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.

8 § Hallituksen tehtävänä on valmistella yhdistyksen kokouksissa esille tulevat asiat ja hoitaa yhdistyksen juoksevat asiat sekä hoitaa yhdistyksen varoja ja muuta omaisuutta yhdistyksen tarkoitusperien kannalta edullisimmalla tavalla.

9 § Hallitus kokoontuu tarpeen vaatiessa puheenjohtajan tai hänen ollessa estyneenä varapuheenjohtajan kutsusta ja on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä on saapuvilla puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna.

Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä, äänten mennessä tasan tulee päätökseksi kokouksen puheenjohtajan kannattama mielipide, vaaleissa kuitenkin arpa. Yhdistyksen jäsenillä ja ulkopuolisilla on läsnäolo-oikeus hallituksen kokouksissa ja käyttää niissä puhevaltaa, jos hallitus niin päättää.

10 § Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä tai jompikumpi yhdessä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa.

 

IV Yhdistyksen kokoukset

11 § Yhdistyksen kokous tai hallitus voi päättää, että yhdistyksen kokoukseen voi osallistua myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana. Hallitus ilmoittaa tästä kokouskutsussa ja antaa ohjeet osallistumisesta.

12 § Vuosikokous pidetään maalis-huhtikuussa hallituksen määräämänä päivänä.

Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  • valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa sekä kaksi ääntenlaskijaa,
  • esitetään tilinpäätös, hallituksen vuosikertomus sekä toiminnantarkastajan lausunto,
  • vahvistetaan tilinpäätös ja päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle,
  • valitaan hallituksen puheenjohtaja, jota kutsutaan myös yhdistyksen puheenjohtajaksi,
  • määrätään hallituksen jäsenten lukumäärä 7 §:n mukaisesti ja suoritetaan hallituksen jäsenten vaali,
  • valitaan toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja tarkastamaan kuluvan toimintavuoden taloutta ja hallintoa,
  • Vihreä liitto rp:n toimintaan liittyvät 13 §:n mukaiset asiat, sekä
  • käsitellään muut mahdolliset asiat.

13 § Seuraavista Vihreä liitto rp:n toimintaan liittyvistä asioista on tehtävä päätös yhdistyksen kokouksessa:

  • ehdokkaiden asettaminen kunnallisvaaleihin
  • yhdistyksen ehdokkaiden nimeäminen piirijärjestössä tapahtuvaan eduskuntavaalien ehdokasasetteluun
  • yhdistyksen äänivaltaisten edustajien valitseminen puoluekokoukseen
  • ehdokkaiden esittäminen puoluekokouksessa päätettäviin luottamustehtäviin (puolueen puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat sekä puoluehallituksen muut jäsenet, puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja, varapuheenjohtajat ja muut jäsenet sekä puoluesihteeri).

Yhdistyksen kokous voi tapauskohtaisesti päättää siirtää päätösvaltaa edellä mainituissa asioissa hallitukselle.

14 § Yhdistys voi pitää ylimääräisiä kokouksia, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai hallituksen pitäessä sitä tarpeellisena tai kun vähintään 1/10 yhdistyksen kaikista äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta kirjallisesti vaatii erikseen ilmoittamansa asian käsittelyä varten.

15 § Hallitus kutsuu jäsenet yhdistyksen kokoukseen viimeistään seitsemän päivää ennen kokousta kirjallisella kutsulla tai paikallisella lehti-ilmoituksella ja sähköpostilla. Kokouskutsussa on mainittava yhdistyslain vaatimat ja muut yhdistyksen toiminnan kannalta tärkeät asiat kuten esimerkiksi sääntöjen muuttaminen, yhdistyksen purkaminen, kiinteän omaisuuden ostaminen, myyminen tai luovuttaminen sekä jäsenen erottaminen.

16 §  Kokous on päätösvaltainen, kun se on näiden sääntöjen mukaan koolle kutsuttu. Yhdistyksen kokouksessa jokaisella jäsenellä on yksi ääni. Äänestettäessä ratkaisee yksinkertainen enemmistö, ellei näissä säännöissä ole toisin määrätty. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, paitsi vaaleissa, jolloin arpa ratkaisee.

17 § Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi ja toimintavuosi on vuosikokousten välinen aika.

 

V Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

18 §  Muutoksia näihin sääntöihin voidaan tehdä, jos muutosehdotus saa kokouksessa ainakin ¾ enemmistön annetuista äänistä. Sama koskee yhdistyksen purkamista.

19 § Yhdistyksen purkautuessa sen omaisuus luovutetaan yhdistyksen viimeisen kokouksen päätöksen mukaisesti jollekin yhdistyksen tarkoitusperiä edistävälle rekisteröidylle yhdistykselle tai muulle oikeuskelpoiselle yhteisölle taikka säätiölle.