Viime lauantaina vietettiin Turku Pride -tapahtumaa, jonka yhtenä suojelijana toimi arkkipiispa Kari Mäkinen. Mäkinen halusi olla iloitsemassa Jumalan antamasta moninaisuudesta. Seksuaalivähemmistöjen asema kirkossa onkin puhuttanut laajasti viime vuosina. Konservatiivikristittyjen näkyvistä kannanotoista huolimatta kirkossa on jatkuvasti vahvistunut positiivisempi suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin. Esimerkiksi papeista jo yli puolet siunaisi samaa sukupuolta olevien parien liitot.

 

Kasvava määrä luterilaisia lähtee siis siitä, että homoseksuaalinen parisuhde on hyväksyttävä ja ansaitsee lainsäädännön ja kirkon tarjoaman tuen. Homoseksuaalisuus ei myöskään saa olla este pappeudelle eikä kirkon viroissa toimimiselle. Kirkon on tärkeää erottaa Kristuksen sanoma ja erilaiset paikalliset perinteet ja tavat toisistaan. Onkin haaste selvittää, mitkä käsitykset tulee säilyttää ja mitkä voivat muuttua ajassa. Myös avioliittonäkemyksissä ja -käytännöissä eri aikoina on tapahtunut muutoksia. Nykyään eronneita vihitään avioliittoon, vasta avoliitossa elävät kihlautuvat ja syntyvyyden säännöstely on tullut sallitummaksi.

 

Raamattu on tarkoitettu tulkittavaksi, sillä kukaan ei noudata sitä kirjaimellisesti. Se ei ole tarkoituskaan.  En ymmärrä, millä raamatuntulkinnalla esimerkiksi eronneiden uudelleen vihkiminen on sallittua, mutta samaa sukupuolta olevien liitto kielletty? Raamatussa tuomitaan seksuaalinen hurjastelu niissä kohdin, joilla yleensä homoseksuaaleja vastaan hyökätään. Raamatussa ei puhuta rakkauteen perustuvasta sitoutuneesta parisuhteesta samaa sukupuolta olevien välillä.

 

Nyt käytävästä keskustelusta löytyy yhtymäkohtia naispappeuskeskusteluun 1980-luvulla, sillä kirkolliskokous hyväksyi naispappeuden 1986. Naisten pappeutta vastustettiin vetoamalla, ettei se perustu Raamattuun eikä evankelis-luterilainen kirkko voi hajaantua muista kirkoista. Tällä hetkellä kirkkomme papeista kuitenkin n. 45 % on naisia.

 

Arkkipiispa Mäkinen kannusti pohdiskeluun avioliiton merkityksestä sen teologisessa, kulttuurisessa ja sosiaalisessa muodossa. Mielestäni kirkon tehtävä on pysyvien parisuhteiden tukeminen ja niiden rinnalla kulkeminen, olipa parisuhteessa sitten samaa tai eri sukupuolta olevat henkilöt.

 

Elli Latva-Hakuni

Tulkaa kaikki -liike
Julkaistu Kotimaa -lehdessä 25.9.