Yhdistyksen säännöt

1§ NIMI JA KOTIPAIKKA

Yhdistyksen nimi on Hangon Vihreät-Hangö Gröna ry ja sen kotipaikka on Hangon Kaupunki; kokouskieli on suomi.

 

2§ YHDISTYKSEN TARKOITUS JA TOIMINTA

Yhdistyksen tarkoituksena on tukea vihreän liikkeen toimintaa, sekä lisätä liikkeen kannatusta ja vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen ja yhteiskunnalliseen päätöksentekoon edistämällä toimintaa, joka palvelee ihmisen ja luonnon tasapainoista rinnakkaiseloa. Yhdistys pyrkii parantamaan demokratian toimivuutta edistämällä ihmisten vaikutusmahdollisuuksia yhteiskunnan kaikilla tasoilla. Yhdistys pyrkii vaikuttamaan parlamentaarisesti yhteiskunnan päätöksen tekoon.

Yhdistys toimii Uudenmaan läänin vihreiden yhteistyöelimenä.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys:

Tukee jäsentensä osallistumista yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa.
Ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin.
Tekee aloitteita ja järjestää keskustelu ja tiedotustilaisuuksia.
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi harjoittaa myyjäisiä, arpajaisia, keräyksiä yms. sekä olla osallisena sellaisessa toiminnassa, joka on sopusoinnussa yhdistyksen aatteellisten tavoitteiden kanssa.

Taloudellisen toiminnan tarkoituksena ei ole taloudellisen hyödyn tuottaminen yhdistyksen jäsenille.

 

3§ YHDISTYKSEN JÄSENET

Yhdistyksen jäseneksi pääsee suomessa asuva henkilö, joka tuntee huolta ja kantaa vastuuta kokonaisvaltaiseksi planeetastamme ja sen tilasta.
Yhdistyksen hallitus hyväksyy jäsenyyden. Jäsenet maksavat vuosittain jäsenmaksun, jonka suuruuden päättää yhdistyksen syyskokous.
Jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan.

Yhdistyksen jäsen voidaan erottaa jos tämä: on jättänyt jäsenmaksun maksamatta yhdistykselle yhtä vuotta pidemmältä ajalta tai toimii vastoin yhdistyksen tarkoitusta, menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella tuntuvasti vaikeuttaa yhdistyksen toimintaa. Jäsenen erottamisesta päätttää yhdistyksen hallitus. Erottamispäätös tullakseen voimaan on tehtävä kahdessa peräkkäisessä hallituksen kokouksessa 2/3 annetuista äänistä.

 

4§ YHDISTYKSEN HALLINTO JA TOIMIHENKILÖT

Toimeenpanovaltaa yhdistyksessä käyttää sen hallitus, johon kuuluvat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri sekä rahastonhoitaja ja vähintään kaksi (2) ja enintään kahdeksan (8) jäsentä. Halltuksen jäsenten toimikausi on kalenterivuosi.

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa sihtreerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toiminehkilöt. Hallitus voi  asettaa työryhmiä ja toimikuntia.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta tai kun vähintään kaksi hallituksen jäsentä sitä vaatii.
Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaanluettuna on läsnä. Asiat ratkaistaan yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan mielipide, vaaleissa kuitenkin arpa.

 

5§ TILINPÄÄTÖS JA TILINTARKASTUS

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.

Hallituksen on jätettävä tilit ja hallinto tilintarkastettavaksi helmikuun 15. päivään mennessä. Tilintarkastajien on annettava kertomus tarkastuksesta helmikuun loppuun mennessä.

 

6§ YHDISTYKSEN NIMENKIRJOITTAMINEN

Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohjata tai varapuheenjohtaja, jompikumpi yhdessä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa.

 

7§ YHDISTYKSEN KOKOUKSET

Yhdistyksen kevätkokous pidetään helmi-maaliskuussa ja syyskokous loka-marraskuun aikana, hallituksen tarkemmin määräämänä aikana. Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu lähetetään kirjeitse jäsenille vähintään seitsemän (7) päivää ennen kokousta. Tarvittaessa voidaan pitää ylimääräinen kokous, jos hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta vaatii.
Päätäntäoikeutta yhdistyksen kokouksissa käyttävät läsnäolevat jäsenet, kukin yhdellä äänellä. Valtakirjalla ei voi äänestää. Päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni. Vaaleissa arpa.

Yhdistyksen varsinaiset kokoukset

Kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

– Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus.
– Valitaan kokoukselle puheenjohtaja , sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi äänten laskijaa.
– Vahvistetaan kokouksen työjärjestys.
– Käsitellään hallituksen kertomus yhdistyksen toiminnasta edellisellä kalenterivuotena.
– Kuullaan edellisen vuoden tilinpäätös sekä tilintarkastajien kertomus tileistä ja hallinnosta.
– Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille.
– Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Syyskokouksessa käsiteltävät asiat:

– Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
– Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksipöytäkirjantarkastajaa ja kaksi äänten laskijaa.
– Vahvistetaan kokouksen työnjärjestys.
– Käsitellään yhdistyksen talousarvio ja toimintasuunnitelma seuraavalle vuodelle.
– Päätetään jäsenmaksun suuruudesta.
– Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut hallituksen jäsenet.
– Valitaan kaksi tilintarkastajaa ja heille kaksi varatilintarkartajaa.
– Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa jonkin asian yhdistyksen kokouksen käsiteltäväksi, on hänen siitä kirjallisesti ilmoitettava hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa ennen kokouspäivää.

 

8§ YHDISTYKSEN TILINKÄYTTÖOIKEUS

Yhdistyksen tiliä on oikeutettu käyttämään taloudenhoitaja sekä hallituksen päättämällä tavalla muut toimihenkilöt.

 

9§ YHDISTYKSEN PURKAMINEN

Yhdistys voidaan purkaa, jos siitä on mainittu kokouskutsussa ja mikäli purkamista kannattaa vähintään 2/3 yhdistyksen kokouksessa annetuista äänistä. Siinä kokouksessa, jossa tehdään päätös yhdistyksen purkamisesta, on myös päätettävä miten yhdistyksen varojen ja sitoumusten kanssa menetellään sekä kenen huoleksi jätetään niiden selvitys. Yhdistyksen varat on käytettävä näiden sääntöjen 2§ mainittujen tarkoitusten toteuttamiseen.

 

10§ MUUT MÄÄRÄYKSET

Muilta osin noudatetaan yhdistyksen toiminnassa yhdistyslain määräyksiä.