PRESIDENTINVAALIEN MERKITYS

Oli ajankohtaista 9.2.2012

Tietyt arvot ja asenteet vahvistuivat. Asennemuutos vie aikaa paljon enemmän kuin yhden vaalikampanjan verran. Siksi kaikki ne asennemuutokset, jotka tarvittiin, jotta Pekka Haavisto menestyi vaaleissa, olivat jo kypsymässä ihmisten mielissä. Tarvittiin vain Pekan kaltainen persoona ehdokkaaksi. Täytyy muistaa, että varmasti myös Sauli Niinistön taakse asettui samanlaisia suvaitsevia kuin Pekan kannattajat.

 

Tietysti mukana oli onnea, kun ensimmäisellä kierroksella vastakkaisen ajatusmaailman äänet hajoisivat – lähinnä kai Paavo Väyrysen ja Timo Soinin kesken. Näin Pekka pääsi jatkoon.

 

Kaikki vaalien aikana tunnetuksi tulleet suvaitsevaisuuden koetinkivet olivat jo vihreiden tiedossa, kun puolue asetti Pekan ehdokkaakseen. Mikään muu puolue ei olisi vastaavaa tehnyt. Tai paremminkin: missään muussa puolueessa julkisesti homo, julkisesti homosuhteessa elävä, sivari ja kirkosta eronnut ei olisi edes päässyt sellaiseen asemaan, kuten ministeriksi, että olisi voinut näyttää kykynsä.

 

Nyt huudellaan, että Pekan vihreille tuoma noste pian hiipuu. Eihän kyse ole vihreiden saamasta nosteesta, vaan paljon laajemman joukon saamasta nosteesta. Jos se seuraavissa vaaleissa kanavoituu erilailla, kuten luonnollista olisi, eivät Pekan mukana vahvistuneet arvot mihinkään katoa. On päinvastoin aihetta odottaa, että ne leviävät entistä laajemmalle.

 

Yksi Pekan mukana esille nousseista arvoista on toisten, myös vastapuolen arvostaminen, ja siten toteutettuna kuin Pekka sen teki: hillitysti ja herrasmiehen ottein. Sellaista tarvittaisiin lisää myös Heinolan kunnallispolitiikassa – ja myös politiikan arvostelijoiden kohdalla.


Posted

in

by

Tags: