NAISISTA PAREMPIA VALTIOMIEHIÄ

Ajankohtaista – 17. lokakuuta 2012 klo 13.14

Lähetetty Itä-Hämeelle julkaistavaksi 15.10.12

Diplomaatti Vesa Jaakola kirjoitti kolumnissaan vakuuttavasti vallankumousten ja muiden selkkausten syistä (IH 13.10). Hän viittasi tutkimuksiin, joissa huomattiin, että jos nuorista miehistä on työttöminä 30 prosenttia, siitä seuraa yhteiskunnallista rauhattomuutta, jopa sisällissota. Yhtenä esimerkkinä ovat Arabimaiden viimeaikaiset sisällissodat, joissa keskeinen rooli on turhautuneella nuorisolla. Uutiskuvissa näimme aseistettuja komeita miehiä, parhaassa iässä, raajarikkoina, vihaa ja kostoa uhoten.

 

Läntisissä hyvän talouskehityksen maissa, kuten Suomessa, nuoret ovat kuitenkin melko tyytyväisiä. Syrjäytyneitä nuoria yritetään auttaa julkisin varoin. Mutta toisin on köyhtyvissä maissa. ”Jos elämän energiaa pursuavat nuoret eivät pääse toteuttamaan itseään sovinnaisesti, he alkavat käyttäytyä epäsovinnaisesti, lakeja ja virkavaltaa uhmaten”, kirjoitti Jaakola.

 

Kreikassa, Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa mellakointia ovat aikaansaaneet EU:n talouspakotteet. Näissä maissa nuorisotyöttömyys onkin noussut yli 30 prosenttiin! Työttömien kasvavaan joukkoon kuuluvat nuoret tuskastuvat, kun odotukset hyvästä elämästä ei toteudu.

 

EU sai Nobelin Rauhanpalkinnon, perusteluna valtioiden yhteistyö ja koska se on estänyt eurooppalaisia sotimasta. Nobel komitean päätös on myös toivomus poliitikoille: mitään maata ei saa ajaa liian ahtaalle. Siitäkään huolimatta, vaikka valtiot ovat itse syyllisiä ahdinkoonsa. On mahdollista, että joudumme eskaloituviin sisällissotiin, mikäli talous kurjistuu liiaksi. Hitlerkin nousi valtaan taloustaantuman nostaman protestiliikkeen siivittämänä. Seuraukset tiedämme.

Nyt tarvitaan hyviä valtiomiehiä. Heitä, jotka nousevat puoluepolitiikan yläpuolelle näinä vaikeina aikoina. Heitä tarvitaan Arabimaihin, Eurooppaan – ja Heinolaan.

 

Miehillä on taipumus aggressiivisuuteen ja oman kunnian tavoitteluun, machoiluun. Naisilla sen sijaan on enemmän sovittelutaitoa, tunneäly ja sosiaaliset taidot auttavat heitä tarkkanäköisyyteen. Siksi naisia tarvitaan päättäjiksi!

Tiina Bragge


Posted

in

by

Tags: