Vihreitä Heinolassa on tarvittu

 

Vihreät paljastivat Heinolan talouden harhan

Kaupungin johto oli vaatinut valtavia säästöjä alijäämän kattamiseksi, vaikka alijäämä olikin kirjanpidon harhaa.

Vihreitä tarvittiin

Vielä vuoden 2006 alkupuolella vaadittiin Heinolan kaupungintalouteen hirvittäviä säästöjä. Alijäämää oli muka kertynyt huikeat 13,5 miljoonaa euroa.

Kuitenkin nuijan kopautuksella kaupunginvaltuusto saattoi poistaa koko alijäämän, koska se ei ollut todellinen. Alijäämä olikin kirjanpidon aiheuttamaa harhaa.

Sellaista Heinolan vihreiden kesken oli epäilty jo kauan. Yhtälö ei nimittäin toiminut, kun kaupunginjohtaja vaati vuosi vuodelta yhä suurempia säästöjä, vaikka kaupungin velka ei kasvanut, maksuvalmius säilyi, energiarahasto pullisteli ja kaiken kukkuraksi kaupunki teki usean miljoonan verran – hyviä elinkeinopoliittisesti perusteltuja – uusien rahastojen kaltaisia sijoituksia.

Otti pari vuotta ennenkuin lopulta kokoomusryhmän johdolla muukin valtuusto vakuuttui vihreiden todistelusta. Se vaati vihreiltä perusteellisen valttuustoaloitteen ja lehtikirjoittelua. Suuri kiitos sanoman läpimenosta kuuluu Heinola Tietää -lehdelle ja toimittaja Antti Tunkkarille.

Valtuustoaloite, jossa esitettiin monia muitakin korjauksia energiarahaston hoitoon ja kaupungin rahatalouteen, toteutettiin lähes kokonaan siten kuin vihreät esittivät.

Ainakin pääosin harha syntyi enrgiarahastoon kuuluvan osakesalkun arvonlaskusta johtuvista miljoonien eurojen kirjauksista kaupungin tileihin. Sama alaskirjaus toistui monena vuonna, mutta sehän oli vain kirjanpitolain edellyttämä kirjaus, jossa rahaa ei kulunut. Sitten kun osakkeiden arvo ylitti ostoarvon, saman kirjanpidon säännösten mukaan arvonnousua ei kirjata tileihin.

Jyrki Patomäki


Posted

in

by

Tags: