Haluamme luonnon takaisin

Moni kokenut luonnon seuraaja on varmasti huomannut kuinka mm. hyönteisten määrä on vähentynyt. Tutkijat ovat kertoneet samaa tieteen keinoin. Luonnon yksipuolistuminen etenee ja eliölajeja häviää koko ajan ja lisäksi moni laji on uhanalainen. Sukupuuttoaalto on tosiasia.

Muinoin maapallolla tapahtui suuria mullistuksia, jotka johtivat tähän, nyt ihmisen toiminta aiheuttaa sitä hyvin nopeasti. Metsät, pellot ja pihat ovat tehohoidettuja. Ihminen levittäytyy yhä laajemmalle, ja villille luonnolle jää yhä vähemmän tilaa.

Nyt on aika kääriä hihat ja ryhtyä toimeen. Pistiäishyönteisten ja perhosten elinolosuhteiden parantaminen on melko helppoa ja mielenkiintoista ja sitä voi hyvin tehdä omalla pihalla, ja myös taloyhtiöiden pihoilla. Kunnatkin voivat sitä tehdä – osan pihan nurmesta voi jättää leikkaamatta. Tämä voi olla vaikka takapihalta rajattu pienehkö alue. Muutokset saattaa nähdä jo aika pian, kun kukkivia kasveja alkaa ilmestyä. Sitten hyönteisiä ilmestyy imemään mettä ja samalla pölyttämään niitä. Myös perhosia tulee enemmän.

Tämän uuden elämän seuraaminen on hyvin mielenkiintoista. Niityn kukista voi myös ottaa talteen siemeniä ja kylvää niitä sopivaan paikkaan, mistä on pintamaa hiukan rikottu, että siemenet pääsevät maahan. Kukkivia kotimaisia kasveja voi myös ostaa siemeninä tai valmiina kasveina ja laittaa pihansa siten uuteen uskoon. Ulkolaisia ja jalostettuja kasveja ei kannata laittaa. Hyönteiset eivät niitä löydä. Ensimmäisenä vuonna ei välttämättä tulokset ole vielä toivotun suuria, mutta muutamassa vuodessa kasvisto kehittyy ja myös niissä viihtyvä hyönteislajisto.

Tästä hyötyvät myös linnut ja lepakot ym. Luonnon monimuotoisuus kasvaa ja palautuu hiukan kohti toivottua tilannetta. Pihalle voi myös tuoda tai jättää lahopuuta joko pystyyn tai maahan makaamaan, ja taas lajisto kasvaa.

Aiheesta voi katsoa tanskalaisten tekemän ohjelmasarjan, joka on otsikon niminen. Ohjelma löytyy Areenasta. Siinä kokonainen tanskalainen kaupunki haastettiin näihin talkoisiin. Suosittelen katsomaan ensimmäisen jakson, jossa tärkeimmät asiat on kerrottu ytimekkäästi.

Ilkka Tähkäpää

Julkaistu Heinolan Uutiset -lehdessä torstaina 20.5.2021.


Posted

in

by

Tags: