Kirjoittaja: Teea Kortetmäki
Ilmasto ja monimuotoisuus vaativat toimia – nyt
Ilmastonmuutoksen torjumisella on kiire. Maapallon keskilämpötilan nousun rajoittaminen todennäköisesti 1,5 asteeseen ja siten vaarallisimpien ilmaston lämpenemisen vaikutusten estäminen edellyttää ripeitä toimia päästöjen vähentämiseksi teollistuneissa maissa. Ilmastonmuutokseen perehtyneistä tutkijoista koostuvan Suomen Ilmastopaneelin mukaan Suomen tulisi saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä (linkki), ja siksi se on sopiva tavoite myös Muuramen kunnalle. Muuramessa päästöjen vähentämistä voidaan yleisesti tukea mm. kaavoituksen ja maankäytön ratkaisuin, joukkoliikenteen ja kevytliikenteen käytettävyyttä edistämällä, kunnan rakennusten energiatehokkuutta parantamalla sekä asettamalla julkisille hankinnoille ilmastokriteerejä ja edistämällä ilmastotyötä esimerkiksi kouluissa ja ruokapalveluissa.
Monimuotoisuuden vaaliminen ja elonkirjon köyhtymisen pysäyttäminen on ensiarvoisen tärkeää sekä ihmisten että luonnon itsensä vuoksi. Monimuotoisuus ja sen turvaamat ekosysteemipalvelut ovat ihmisten toiminnalle ja hyvinvoinnille korvaamattoman arvokkaita: jo pelkästään pölyttäjien tekemän ”työn” vuosittaiseksi arvoksi maailmassa on arvioitu satoja miljardeja dollareita (linkki). Luonnolla on arvoa myös itsessään: lajin hävittäminen on kuin repisi luvun pois kirjasta, jota vasta opettelemme lukemaan. Muuramessa monimuotoisuuden vaalimisen avaimet ovat kestävä kaavoitus ja maankäyttö. Luontoarvojen ottaminen huomioon maankäytössä kunnolla tarkoittaa kokonaisheikentymättömyyden periaatteen käyttöönottoa: toimimista niin, että kaavoituksen myötä ympäristön tila ei heikkene vaan säilyy tai paranee. Kasvavassa kunnassa tämä on mahdollista ekologisten haittojen kompensointia käyttämällä, jolloin yhdessä paikassa aiheutettu luontohaitta hyvitetään toisaalla esimerkiksi suojelemalla tai ennallistamalla luontokohteita.
Ekologisesti kestävä pohja arjelle rakennetaan kunnissa
Kunnissa tehdään paljon päätöksiä, jotka vaikuttavat juuri arkielämän valintoihin: siihen miten asumme, liikumme, ostamme hyödykkeitaä ja käytämme palveluita. Myös työpaikat, yrittäjyys ja koulutus sekä niiden sisältö vaikuttavat merkittävästi arjen kestävyyteen. Vihreässä kunnassa ekologisesti kestävien valintojen helppouteen ja kannattavuuteen kiinnitetään huomiota. Esimerkiksi kestävän liikenteen kannalta sujuvuus on ensiarvoisen tärkeää: vihreässä kunnassa pyörällä pääsee hyvin paikasta toiseen, väylät ovat talvellakin pääosin hyvässä kunnossa, lasten kulkemista kouluun lihasvoimin kannustetaan sekä koulun ilmapiirillä että turvallisilla kulkureiteillä, ja syrjäisemmiltä nurkilta pääsee hyvin vaikka autolla liityntäparkkeihin, joista matkaa on helppo jatkaa julkisilla. Sähköautojen latauspisteillä ja yhteiskäyttöautoiluun siirtymistä kerrostaloalueilla kannustamalla vähennetään tarvetta fossiiliautoiluun. Palvelut ovat taajama-alueilla saavutettavissa lyhyillä etäisyyksillä.
Kestävyydellä rakennetaan hyvinvointia ja elinvoimaa
Yrittäjäystävällinen ja tulevaisuuteen katsova Muurame sparraa yritysmaailmaa kestävyystoimiin (linkki), joita tullaan joka tapauksessa vaatimaan. Näin kunta tukee kestävää ja tulevaisuudessa kilpailukykystä elinkeinoelämää ja elinvoimaa, jota ilmastotyö voi myös vahvistaa (linkki). Kunnan elinvoima on muutakin kuin vain liikevaihto: se on myös ympäristön hyvän tilan, sopeutumisvalmiuksien ja sosiaalisen pääoman ruokkimista. Tällä tavoin vireä ja muutosvalmis kunta ja kuntalaiset selviävät ekologisen kestävyyden saavuttamisessa tarvittavista muutoksista menestystä ja hyvinvointia rakentaen. Vihreä bisnes on tulevaisuuden bisnestä, ja yritysten silmissä vetovoimaisena pysyminen edellyttää, että kunta on houkutteleva ympäristö tulevaisuudessa kasvavalle yritystoiminnalle.
Monet ekologista kestävyyttä edistävät teot rakentavat myös hyvinvointia ja elinvoimaa (JYU.Wisdom Resurssiviisausyhteisön julkaisu). Esimerkiksi metsillä ja lähiluonnolla sekä kävelyn ja pyöräilyn edistämisellä on huomattavia positiivisia terveysvaikutuksia ympäristöhyötyjen lisäksi. Nämä hyödyt voidaan valjastaa yhä paremmin kunnassa myös hyvinvointia tukevan ja ongelmia ennaltaehkäisevän kuntapolitiikan tueksi esimerkiksi luontoliikuntaa sekä kasvatussektorilla että senioripalveluissa tukemalla, houkuttelevia lähiluontoalueita varjelemalla ja kehittämällä, ja tekemällä Liikkuvasta Muuramesta yhä vahvemmin Vihreästi liikkuva Muurame.