Kirjoittaja: Seija Leinonen
Ennaltaehkäisevien palvelujen perusta ei suinkaan aina ole kunnan tarjoamissa palveluissa, vaan koko kansalaisyhteiskunnassa. Siksi onkin äärimmäisen tärkeää, että myös Muurame panostaa riittävästi yhteistyöhön kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.
Kodin ja asuinyhteisön läheiset mahdollisuudet tavata toisia ihmisiä ja harrastaa luovatkin tärkeimmän perustan fyysiselle, henkiselle ja sosiaaliselle hyvinvoinnillemme – iästä riipumatta. Erilaiset kerhot, kyläyhdistykset, urheiluseurat ja monipuoliset kolmannen sektorin palvelut ovat kuntamme voimavara. Meidän tulee tunnistaa nykyistä paremmin tärkeimmät kunnan yhteistyökumppanit ja varmistaa, että kaikki matalakynnyksen harrastustoiminta on saavutettavaa kävellen, lastenvaunuilla, rollaattorilla tai pyörällä. Muuramen olisikin kaukonäköisesti viisasta panostaa tähän ennaltaehkäisyn perustaan – tarvittaessa tukemalla rahallisesti kolmannen sektorin toimijoita.
Niiden kunnan tuottamien palveluiden, jotka ovat kuntalaisille maksuttomia mm. osa neuvola- ja perhe-, koulutus-, sotepalveluista sekä kirjasto- ja liikuntapalveluista, tulisi olla saavutettavissa mahdollisimman laajasti omalla kylällä tai tuetusti julkisen liikenteen avulla. Palveluiden sirpaleisuus ja puutteet yhteistyössä eri tahojen kesken pitää estää. Vahvistetaan ennaltaehkäisyä lisäämällä palveluohjaajia, jotka neuvovat yksilölliset palvelut jokaiselle kuntalaiselle mahdollisimman usein yhdeltä luukulta. Kehitetään kyläkouluja kohti tällaisia yhden luukun mallin mukaisia lähipalvelukeskuksia, joissa on mahdollista saada neuvontaa sekä harrastaa kouluaikojen ulkopuolellakin.
Kuntalaisten hyvinvointi rakentuu osaavan henkilöstön ja hyvän henkilöstöjohtamisen varaan. Kunnan työntekijät tekevät työtään kuntalaisia varten. Henkilöstön osaamisen tunnistaminen, kannustava palkkapolitiikka ja ajantasainen täydennyskoulutus ylläpitävät henkilöstön hyvinvointia sekä työkykyisyyttä. Henkilöstöpolitiikan arvot ja keinot tulee olla ajantasaisesti kuvattuina henkilöstöstrategiassa sekä lakisääteisessä henkilöstö- ja koulutussuunnitelmassa. Vain näin voimme viime kädessä taata laadukkaat palvelut myös soteuudistuksen jälkimainingeissa.
On ensiarvoisen tärkeää, että kuntamme työntekijät tunnistavat lasten, nuorten, aikuisten, ikäihmisten ja erityisryhmiin kuuluvien ihmisten hyvinvointia heikentävien riskien kasaantumista. Ennaltaehkäisevän työotteen onnistuessa kuntalaiselle tuttu työntekijä tukee ja tarvittaessa ohjaa häntä tarpeellisiin lähi- tai erityistason palveluihin.
Aivan ensimmäisenä jokaisen yhdenvertaisen osallisuuden ja hyvinvoinnin takaamiseksi Muuramen kunnalle tulee pikimmiten laatia lakisääteinen Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Suunnitelmassa tulee linjata niistä arvoista ja tavoista, joilla kuntalaisten yhdenvertaiset palvelut rakennetaan yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa.
Laadukas asuinympäristö, saavutettavat lähipalvelut ja -harrastukset takaavat kuntalaisten viihtymisen, osallisuuden ja hyvän terveyden. Ennaltaehkäisy on inhimillisten arvojensa lisäksi vahvaa talouspolitiikkaa. Saat äänesi kuuluviin äänestämällä kuntavaaleissa – me vihreät haluamme panostaa kuntaan, jossa jokainen voi hyvin nyt ja soteuudistuksen jälkeenkin.