Muuramen uuden kuntastrategian yhtenä tavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvointi, turvallinen kasvu ja osallisuus. Painotus lapsiin ja nuoriin on osoitus siitä, että kunnassa katsotaan tulevaan: Turvallisessa kasvuympäristössä varttunut lapsi palaa todennäköisemmin aikuistuttuaan kuntaan kasvattamaan omaa perhettään. Hyvät lapsiperheiden palvelut houkuttelevat kuntaan nuoria perheitä myös muualta.
Heti syksyn alussa alkaa strategian toimeenpano-ohjelman laatiminen. Siinä linjataan, miten strategian tavoitteisiin päästään ja miten niiden saavuttamista arvioidaan. Lasten ja nuorten osalta on syytä keskittyä erityisesti osallisuuden lisäämiseen ja mielen hyvinvoinnista huolehtimiseen. Ennalta ehkäisevät palvelut ovat paitsi edullisempia järjestää, myös tukevat lasten ja nuorten kasvua paremmin kuin se, että ongelmiin puututaan vasta niiden puhjettua.
Kuntalaisia on kevään ja kesän aikana puhututtanut nuorten häiriökäyttäytyminen keskustassa ja Kinkomaalla. Suurin osa nuorisosta käyttäytyy asiallisesti, mutta pienempiä porukoita liikkuu harjoittaen ilkivaltaa ja huudellen asiattomuuksia ohikulkijoille. Yksi selitys häirinnälle voi olla nuorten omien tilojen puute, etenkin Kinkomaalla. Viime vuonna Kinkomaan kyläyhdistys piti vapaaehtoisvoimin koululla auki nuorisotilaa, jonne sai tulla juttelemaan ja pelaamaan. On kuitenkin selvää, että tällainen toiminta on vapaaehtoisille kova voimainponnistus ja toiminnan järjestäminen kuuluu ilman muuta kunnalle. Nuorten toiveita tiloista ja toiminnasta on syytä kuunnella tarkasti, jotta resurssit käytetään vaikuttavalla tavalla. Resurssien tuhlausta on esimerkiksi tarjota nuorisotilan aukioloa nuorten mielestä vääränä päivänä. Vuoden lopussa valmistuva kevyenliikenteenväylä Muuramen keskustan ja Kinkovuoren välillä mahdollistaa entistä paremmin alaikäisten liikkumisen kahden kylän välillä. Toivottavasti liikennettä on molempiin suuntiin.
Muutakin kehitystä on saavutettu. Kirjastoon perustettu kirjastopedagogin virka on laajentanut koulun ja kirjaston yhteistyötä yläkoulun ja lukion oppilaisiin. Yhteistyö on onnistunut hyvin ja vahvistanut edellytyksiä monipuolisen lukutaidon opettamiseen. Kirjastossa on järjestetty esimerkiksi pelillistä tiedonhaun ja kirjastonkäytön opetusta sekä kirjavinkkausta. Kinkomaan uusi kirjasto palvelee Kinkomaan asukkaita ja koulua. Hyvä lukutaito on yhteydessä osallisuuteen ja hyvinvointiin.
Koronapandemian vaikutukset ja monet muut nykymaailman ilmiöt ovat lisänneet erilaisia mielenterveyshäiriöitä. Kouluterveyskyselyn mukaan ahdistusoireet ovat lisääntyneet sekä 4.- ja 5.-luokkalaisilla että 8.- ja 9.-luokkalaisilla. Rekrytointivaikeuksien ja sote-uudistuksen vuoksi oppilashuoltohenkilöstössä on vajausta, ja palveluiden järjestyminen hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa jää nähtäväksi. On mietittävä tarkkaan, miten kuntaan jäävät palvelut tukevat lasten ja nuorten hyvinvointia. Selvää on ainakin se, että päiväkodeissa ja kouluissa on oltava riittävästi aikuisia silminä ja korvina.