Valtuustoraportti 29.1.2024

Julkaistu

Kategoria

,

Valtuutettumme: Seija, Riikka, Teea (raportoija)

Vuoden ensimmäinen valtuusto hyväksyi kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman, kävi läpi tulevia kaavoitussuunnitelmia ja käsitteli mm. Vihreiden jättämiä aloitteita.

Kaavoituskatsauksessa (vuosittainen) esiteltiin vireillä olevat tai lähiaikoina alkavat hankkeet. (Linkki) Yleisemmän tason kokonaisuutta tarkastelee eteläinen keskusta-alueen osayleiskaava. Vireillä olevissa asemakaavoissa luontoarvojen osalta merkittäviä ovat mm. Hirviviidan asemakaava, Olympiakylän asemakaava Kinkomaalla ja liikunta- sekä luontonäkökulmasta Kenttätien urheilualueen asemakaava. Pyrimme edistämään kestävyyden huomioimista kaavoituksessa niin lautakunta- kuin valtuustotyössäkin esimerkiksi kestävää liikkumista ja luontoarvojen turvaamista edistävien aloitteiden kautta.

Valtuusto hyväksyi kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman. Avaamme ohjelmaa ja ajatuksiamme siitä blogissa myöhemmin lisää. Kestävämpi liikkuminen on meille vihreille erityisen tärkeä asia, jota olemme vuosien saatossa edistäneet eri tavoin niin  päätöspykälien kautta, erillisin aloittein (https://yhdistykset.vihreat.fi/muuramen.vihreat/valtuustoaloitteet/ ) kuin kovasti Kinkovuorentien viereisen kevytväylän “ikuisuushankkeen” käynnistämistä aikanaan peräänkuuluttaen. (Aktiivisin vihreä vaikuttajamme tällä saralla on ollut Luka Lindqvist.) Ohjelman taustalle tehtiin asukaskysely. Sen korkea vastausprosentti kertoo, että kuntalaisilla on halua osallistua ja arjen tietoa. Edistämisohjelmassa suunnitelmat kävelyn ja pyöräilyn edistämiseksi ovat laajat ja tärkeitä asioita huomioivat. Meitä valtuutettuja huoletti kuitenkin toimeenpanon takapainotteisuus: kahtena seuraavana vuonna toimenpiteitä on listalla kovin vähän. Kehittämisjohtaja kertoi tämän johtuvan resurssien vähäisyydestä, kun kysyimme asiaa samalla kun kiitimme ohjelman kattavuudesta ja hyvästä valmistelusta.

Valtuustossa käsiteltiin loppuun kaksi vihreiden tekemää valtuustoaloitetta: ”Kunnan työntekijöiden kestävyysosaamisen vahvistaminen” (Liite ) ja ”Valtuustoaloite Luontokunnat-verkostoon ja Luontoviisaat kunnat -verkostoon liittyminen ” (Liite ). Ensin mainittu aloite ei saanut aikaan lisätoimenpiteitä. Toisen aloitteen osalta kunta päätti liittyä Luontokunnat-verkostoon, mutta hylkäsi Luontoviisaat kunnat -verkostoon liittymisen. Perusteluissa mainittiin mm. resurssipula ja että samoja teemoja voidaan käsitellä mm. kunnan tulevassa ympäristöohjelmassa. Toivottavasti näin todella käy! Kasvavassa kunnassa monimuotoisuuden turvaaminen vaatii aivan erityistä huomiota maankäytön paineiden vuoksi ja luontokadon torjumiseen vaaditaan paikallista työtä kaikkialla, ei vain poikkeuksellisissa luontokohteissa.

Valtuuston kyselytunnilla kysyimme kunnan autokannasta, autojen nykyisestä käyttövoimasta ja siitä olisiko kunnalla mahdollisuuksia ryhtyä tarjoamaan car sharing -tyyppisesti autoja myös kuntalaisten käyttöön virka-aikojen ulkopuolella. Vastaus oli perusteellinen ja Iin kunnan tapainen täyssähköautojen car sharing ei valitettavasti tässä kunnassa onnistu monista syistä, mutta kysymys toi esiin tärkeää tietoa ja laittoi pohtimaan muita mahdollisuuksia tehdä Muuramesta kunta, jossa useampi voisi pärjätä ilman omaa autoa tai ilman kahta autoa taloudessa.