Toukokuussa 2022 Suomen eduskunta hyväksyi uuden ilmastolain. Laissa määritellään periaatteita ja suuntaviivoja sille, miten Suomen tavoite olla hiilineutraali vuonna 2035 voidaan saavuttaa. Tavoitteena on myös, että vuoteen 2030 mennessä Suomen ilmastopäästöjä on vähennetty 60 %.
Ilmastotavoitteiden ottaminen kunnan toiminnassa huomioon hyvissä ajoin on tärkeää. Ilmastotyö ja hiilineutraalius ei siis tapahdu vain valtion tasolta käsin ohjattuna, vaan kuntien rooli on erityisen tärkeä siinä, millaisin muutoksin tavoitteet saavutetaan ihmisten arkisten toimintojen osalta: kunnat siis määrittävät sitä, miten ilmastotyö näkyy kuntalaisten arjessa.
Mitä toimintoja vähähiilisyyden tavoittelu koskee kunnassa?
Kunta voi edistää hiilineutraaliutta monilla eri toimialoillaan. Näitä ovat: liikenne, kuntaan ostettu energia, kiinteistöt, rakentaminen, maankäyttö ja kaavoitus sekä hankinnat.
Liikenteen määrään ja laatuun kunnassa on mahdollisuus vaikuttaa tarjoamalla hyvät kevyen liikenteen väylät ja kaavoittamalla asuinalueet ja palvelut sekä rakentamalla kevytväylät siten, että liikkuminen lihasvoimin on asukkaille houkuttelevaa. Tämä tukee ilmastoviisasta ja terveyttä edistävää aktiivista elämäntapaa tuoden paitsi ilmastosäästöjä, myös kuntalaisille parempaa terveyttä, mikä näkyy kunnan budjetissa pitkällä aikavälillä.
Energian osalta kuntaan ostettu energiamuoto on tärkeä ilmastovalinta energiansäästön ohella. Mikäli kuntaan ostetaan fossiili- tai turvelähtöistä energiaa, päästöt ovat suuret riippumatta energiankulutuksesta. Uusiutuvilla, ja parhaimmillaan paikallisilla, energianlähteillä tuotettu energia ja sen hankinta ovatkin osa kunnan ilmastotoimia. Energiamuodon lisäksi on tärkeää tarkastella energiantarvetta sekä kunnan omassa kulutuksessa että ihmisten ohjaamisessa energiansäästöön, mitä kunta voi edistää esimerkiksi energianeuvonnalla ja energiaviisaaseen liikkumiseen kannustamalla. Muuramessa eräs esimerkki tehokkuuden edistämisestä on LED-katuvalaistukseen siirtyminen. Yhteisen päämäärän vahvistaminen kunnassa – energiaviisas Muurame – tuo kuntalaisille hyvää mieltä ja me-henkeä. Kunnalla on vielä paljon tehtävää tässä asiassa. Tuleeko meistä edelläkävijöitä vai perässähiihtäjiä?
Kiinteistöjä kunnalla on paljon. Näistä monet ovat julkisia rakennuksia, kuten koulut, päiväkodit, kirjasto, kunnantalo ja osa liikuntapaikoista. Lisäksi kunnan konserniyhtiöt omistavat asuinrakennuksia. Energiatehokkuuden parantaminen ja lämmitysmuodon valinta mahdollisimman vähähiilisksi ovat parannusvaihtoehtoja valmiissa kiinteistöissä. Taloudellinen kannattavuus on myös keskusteluissa mukana, ja onkin tarpeen tarkastella, milloin rakennuksen käyttöikä ei enää puolla energiatehokkuuden parantamista. Myös uusien kohteiden rakentaminen voi toisinaan olla perusteltua myös ympäristösyistä, mikäli vanhoista rakennuksista kertyy suhteessa paljon korkeammat kulut ja päästöt.
Rakentamisessa ja sen määräyksissä voidaan suositella energiatehokkuutta ja vähäpäästöisiä lämmitysmuotoja. Suunnitteluvaiheessa on paljon enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa kuin valmiin korjaamisessa tai muokkaamisessa.
Maankäyttö ja kaavoitus on erityisen tärkeässä osassa ilmastotoimia kasvavissa kunnissa. Ratkaisevaa on, minne uudet asuinalueet sijoittuvat sekä millaisia asumisen ja liikkumisen tapoja kaavoituksella suositaan. Esimerkiksi Muuramessa tärkeää on, että uusi kaavoitus kytkeytyy jo käyttöön otettuihin asuinalueisiin. Tärkeää olisi myös ns. bussipysäkkiehto: uutta asutusta tulisi pääsääntöisesti ohjata alueille, joista käsin matka bussipysäkille on kävellen enintään muutamia minuutteja.
Hankinnoissa kunnan on mahdollista valita kilpailutuksen yhdeksi tärkeäksi kriteeriksi vähähiilisyys niin ruuan, kulkuvälineiden kuin muidenkin ilmastovaikutuksiltaan merkittävien hankintojen osalta. Laatua on mahdollisuus painottaa ja elinkaariajattelua sekä laatua on lupa käyttää valintaa ohjaavana painopisteenä. Yksi hyvä yksittäinen esimerkki viime ajoilta on kunnan ruokapalveluihin hankittu sähköauto ruoan jakeluun, ja onpa Muuramen ruokapalvelut saanut tunnettuutta kansallisesti myös osallistumalla erilaisiin kestävyys- ja ilmastotyötä edistäviin kokeiluihin ja kehityshankkeisiin. Positiivista näkyvyyttä parhaimmillaan!

Miksi toimiin on ryhdyttävä nyt?
Vaikka vuoteen 2035 on vielä aikaa, toimiin ryhtyminen mahdollisimman pian on tärkeää monesta syystä:
- Kunta ei henkilöresurssienkaan puolesta ehdi tehdä kaikkea mahdollista kerralla, joten ilmastotoimien pilkkominen mahdollisimman pitkälle aikajaksolle osaksi työntekijöiden arkea tasaa työkuormaa ja auttaa tekemään ilmastotoimista luontevan osan arkea raskaan ponnistuksen sijaan. Ensimmäisenä voidaan aloittaa “matalalla roikkuvista hedelmistä” eli helpoimmista tavoista pienentää päästöjä niin, että saadaan pyörät pyörimään.
- Mitä aiemmin muutos aloitetaan, sitä reilumpi siirtymä vähähiiliseen yhteiskuntaan eli kestävyysmurros on. Ihmisillä on enemmän aikaa sopeutua muutoksiin kun kaikki ei tapahtu nopealla tahdilla, ja riittävän ajoissa aloittaminen antaa aikaa kokeiluihin ja omalle kunnalle sopivien päästövähennysratkaisujen kehittämiseen.
- Edelläkävijyys on menestystekijä. Se antaa mahdollisuuden keksiä jotain ensimmäisenä ja saavuttaa positiivista näkyvyyttä tai esimerkiksi houkutella alalle syntyvää yritystoimintaa, jonka merkitys tulee tulevaisuudessa kasvamaan huomattavasti. Edelläkävijät pääsevät hyötymään myös niistä alueiden, valtiotason ja EU-tason rahoitusmahdollisuuksista, joilla tuetaan Vihreän siirtymän käynnistämistä – ja on selvää, että nämä tuet ovat paljon merkittävämpiä kuin myöhemmin jaossa olevat porkkanat.
Me vihreissä otamme tosissamme ajatuksen siitä, että myös kunnat ovat avaintoimijoita ilmastokriisin ratkaisemisessa. Sekä pienet että suuret kunnat ovat osa tätä toimijoiden verkostoa ja niiden on löydettävä itselleen toimivat ratkaisut – mitä aiemmin ja määrätietoisemmin, sen parempi. Teimme Muuramessa 2018 valtuustoaloitteen Muuramen liittymisestä hiilineutraaliutta tavoittelevien kuntien HINKU-verkostoon, ja sitä ennen (ja sen jälkeen) olemme vaatineet ilmastotoimia muun muassa pyöräilyn ja kävelyn edellytyksiä sekä joukkoliikennettä kehittämällä, kunnan hankintoihin kestävyyskriteerejä ja elinkaariajattelua vaatimalla sekä kaavoituksessa kestävyysnäkökulmia korostaen. Myös kunnan uuden strategian työstämisessä 2022 olemme puoltaneet ja vaatineet hiilineutraaliustavoitteen saamista mukaan strategiaan ensiarvoisen tärkeänä.