Kunnan pitää huolehtia opettajiensa jaksamisesta

Julkaistu

Kategoria

,
Niittyahon koulu, muurame

Kirjoittaja: Riikka Purola

Tällä viikolla julkaistun OAJ:n kyselyn mukaan jopa kuusi kymmenestä opettajasta on harkinnut alan vaihtoa viimeisen vuoden aikana. Tilanne on hälyttävä, koska luku on lähes tuplaantunut edellisestä, kesäkuussa tehdystä, kyselystä.

Näyttää siltä, että muutamassa kuukaudessa on tapahtunut todella dramaattinen muutos. Tämä on suorastaan hätätilanne. Jokaisen päättäjän ja työnantajan pitää nyt pysähtyä pohtimaan, miten rajuja seurauksia sillä on koko yhteiskunnalle, jos opettajat, rehtorit ja päiväkodin johtajat alkavat sankoin joukoin vaihtamaan alaa, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo järjestön omassa uutisessa.

Yleisin syy alanvaihtoaikeille on työn kuormittavuus ja toiseksi yleisin työmäärän lisääntyminen. Kyse on pidempiaikaisesta kehityksestä, jossa opettajan työnkuva on muuttunut sirpaleiseksi ja työtehtäviä on lisätty ilman, että työaikaan ja palkkaan on tehty muutoksia. Opettajat kokevat, että he eivät pysty tekemään työtään riittävän hyvin. – Tuli sellainen olo, että en ehdi kohtaamaan lapsia sillä tavalla kuin lapset ansaitsisivat heidät kohdattavan. Joudumme sanomaan lapsille, että olisi kiva kuunnella, mutta minulla ei ole nyt aikaa, entinen luokanopettaja Saara Mälkönen kertoo Ylen uutisessa.

Kunta voi työnantajana huolehtia opettajien jaksamisesta monella tavalla. Opetukseen pitää osoittaa riittävästi rahaa. Maltillisen kokoiset ryhmät mahdollistavat sen, että opettaja ehtii kohdata jokaisen oppilaan ja huomioida erilaisten oppijoiden tarpeet. Kouluissa on oltava riittävästi erityisopettajia, koulunkäynnin ohjaajia ja oppilashuollon henkilöstöä.

Työhyvinvoinnin kannalta tärkeässä asemassa on myös johtaminen. Opetusalalla tempoillaan liikaa erilaisten väliaikaisten hankerahoitusten perässä. On tärkeää suunnitella pitkällä aikavälillä kunnan opetuksen toimintakulttuuria ja valita tarkoin siihen sopivat hankkeet. Hyvä johtaminen tarkoittaa myös sitä, että virkamiehet ja päättäjät kuuntelevat opettajia ja kantavat vastuunsa työntekijöiden jaksamisesta. Opettajat ovat kouluarjen asiantuntijoita, joten he ovat oikeita henkilöitä kertomaan, mitä yksittäinen, pienikin päätös koulussa tarkoittaa. OAJ:n paikallisyhdistys osallistuu mielellään päätösten valmisteluun yhteistyössä opetuksesta vastaavien virkamiesten kanssa,

Kunnan henkilöstöpolitiikan pitää kohdella opettajia reilusti. Reilua ei ole esimerkiksi se, että vuodeksi palkattu sijainen ei saa palkkaa kesäkeskeytyksen ajalta eikä se, että määräaikaisia työsuhteita ketjutetaan epämääräisiin syihin vedoten. On syytä miettiä myös sitä, voitaisiinko Muurameen houkutella osaavaa työvoimaa hieman työehtosopimuksen minimipalkkaa suuremmilla palkoilla.

Kunnan toiminta ja talous koostuu suurimmalta osin ihmisten tekemästä työstä. Henkilöstön hyvinvoinnista ja pysyvyydestä huolehtiminen onkin kunnan johdon ja päättäjien tärkeimpiä tehtäviä.