Kunta voi sparrata yrityksiä kestävyyteen

Julkaistu

Kategoria

Ilman kestävää yrittäjyyttä ei ole kestävää tulevaisuutta.

Yrittäjät ovat toistuvasti valinneet Muuramen Suomen yrittäjäystävällisempien kuntien top 3:n joukkoon. Saavutus on hieno muttei pysyvä. Se vaatii jatkuvaa ajan hermolla pysymistä. Miten kunta voi edistää yrittäjyyttä ja yritysten menestymistä? Mitä tukea yritykset tulevaisuudessa kaipaavat ja minkälaista elinkeinopolitiikkaa kunnilta haluavat? Miten kunnat voisivat sparrata yrityksiä matkalla tulevaisuuteen?

Yritykset ovat olleet johtava voima siirryttäessä kohti vihreämpää ja kestävämpää maailmaa, ja nämä teemat nousevat esille myös tulevan menestyksen mahdollistajina yritysjärjestöjen kyselyissä jäsenilleen. Trendi on globaali, ja siksi YK:ssa on hahmoteltu tie kohti kestävää kehitystä 17 eli Agenda 2030. Se koostuu 17 kestävän kehityksen tavoitteesta (’SDG’-tavoitteet). Jäsenmaiden yhdessä sopimat tavoitteet ohjaavat kestävää toimintaa kaikkialla maailmassa. Suomen sitoutuminen tavoitteisiin merkitsee, että kestävämpää huomista on rakennettava kaikissa Suomen kunnissa kullekin kunnalle ja yritykselle sopivilla tavoilla.
Tämä koskee myös kuntien elinkeinopolitiikkaa. Yrittäjämyönteisessä kunnassa tiedostetaan, että myös yritysten on sopeuduttava tulevaisuuden kestävyysvaatimuksiin ja tiukentuvaan sääntelyyn – joko ajoissa tai myöhemmin, joko ennakoiden tai viime tipassa. Vaadittavat muutokset ovat ajan mittaan niin suuria, että puhutaan koko yhteiskunnan kestävyysmurroksesta. Yrityksillä on siinä tärkeä rooli. Kestävästi yritysmyönteinen kunta ja yritys ymmärtää, että murros on myös mahdollisuus. Yritysten kestävyystyötä tukemalla paikallisille yrityksille luodaan kilpailuetua, elinvoimaa ja kykyä vastata tulevaisuuden vaatimuksiin – menestystä. Yritysten tukeminen kestävyystyössä on itse asiassa tärkeä tapa toteuttaa kestävän kehityksen tavoitteita kestävästä työllisyydestä (SDG #8) sekä kestävistä teollisuudesta ja innovaatioista (SDG #9).

Kunta voi sparrata ja tukea yrityksiään kestävän kehityksen tavoitteiden edistämisessä monin keinoin. Yrityksiä on monen kokoisia ja muotoisia, ja tietotarpeet ovat kaikilla toimijoilla yhteisiä mutta mahdollisuudet tiedon hakuun ja löytämiseen vaihtelevia. Kunta voikin tarjota kestävän kehityksen koulutusta ja perustietoa kaikille yrityksille, myös pienille ja yksinyrittäjille. Tämä työ on itse asiassa osa kestävän kehityksen tavoitteen #4, koulutuksen ja elinikäisen oppimisen, edistämistä. Kunta voi myös koordinoida ja tiedottaa yrityksiä hyödyllisestä, ulkopuolisesta koulutustarjonnasta, josta kukin yritys voi poimia omiin tarpeisiinsa räätälöityjä koulutuskokonaisuuksia.

Kestävän kehityksen tavoitteissa käsitellään myös kestävää energiaa (SDG #7) sekä kestävää tuotantoa ja kulutusta (SDG #12). Sparraaminen voi edistää uusiutuvan energiantuotannon käyttöä, energiansäästöä, energiatehokkuussopimuksia, energiatehokkaampaan teknologiaan investoimista ja kestävämpien, korjauskelpoisten tuotteiden käyttöä kunnassa, ja parhaimmillaan jopa näihin liittyviä innovaatioita. Yhteinen tahtotila ja positiivinen ilmapiiri ruokkivat kokeiluja ja keksintöjä kestävyyden saralla. Parhaat tekijät voitaisiin palkita jakamalla tunnustusta ja lisänäkyvyyttä tällä saralla erityisesti ansioituneille.

Ilmastonmuutoksen ja monimuotoisuuden köyhtymisen torjunta ovat erityisen tärkeä osa kestävää kehitystä (SDG #13, #15): jos ympäristöongelmia ei ratkaista ajoissa, monien muiden tavoitteiden saavuttaminen käy mahdottomaksi. EU- ja kansallinen sääntely on jo nyt kiristynyt, ja yritystuet on yhä useammin sidottu ympäristökriteereihin. Muutokseen etujoukoissa tarttuvat yritykset saavat itselleen kilpailuetua ja samalla enemmän aikaa sopeutua tuleviin muutoksiin. Tiukemmat säädökset ovat joka tapauksessa tulossa, vaikka emme vielä tiedä milloin. Elinvoimastaan huolehtiva ja kestävää tulevaisuutta rakentava kunta valmistaa myös yrityksiään tähän muutokseen. Parhaassa tapauksessa myös Muuramesta voisi tulla tulevaisuuden kestävän yrittäjyyden ”kasvuhuone”, jossa tiedonjako, sparraus ja yritysten yhteistyö ruokkivat positiivista kierrettä, houkuttelevat hyvällä imagollaan kestävyydestä uuden polven liiketoimintaa tekeviä yrittäjiä ja luovat näin elinvoimaa, joka kantaa kohti kestävämpää huomista ja hyvinvointia meille kaikille.