Hiili maksaa enemmän. Hieman lavennettuna: fossiilitalous kallistuu koko ajan. Olemme nähneet Ukrainan sodan takia ennätysnopean fossiilitalouden kallistumisen seuraukset. Ne voi huomata niin bensa-asemalla, jossa moni kiristelee hampaita korkeille menoveden hinnoille, kuin sähkölaskussa ja ruokakaupassa. Tulevaisuudessa hiilen hintaa tulee kuitenkin nostamaan ennen kaikkea tarve taistella ilmastonmuutosta vastaan ja turvata elinkelpoinen planeetta tulevaisuudessa.
Hiilellä on osuus yllättävän monessa arkipäiväisessä asiassa elämässämme, siinä elämässä johon olemme tottuneet ja jota saatamme nykyisessä kulttuurissa pitää itsestäänselvyytenä. Elämme kuitenkin murroskautta, ja päämääränä on hiilineutraali tai hyvin vähähiilinen elämäntapa. Ilmastokriisiin reagoiminen tarkoittaa, että energian, ruoan ja monien elämäntapojen osalta edessä on uusi aika: energian ja hiilen käytön osalta uusi maailmanjärjestys.
Kunnianhimoisten ilmastotoimien tarpeellisuus ja hiilineutraaliuden tavoittelu herättävät edelleen myös epäilyä. Niiden yhteyttä omaan elämään voi olla vaikea nähdä. Monella on arjessaan muitakin isoja ja monimutkaisia huolia. Ilmastokriisiä ei pidetä vielä tärkeänä tai sitä ei nähdä, koska se ei ole yhtä konkreettista kuten esimerkiksi muovijäte. Ilmastopolitiikka tulee kuitenkin näkymään jokaisen arkielämässä. Tulevaisuudessa tuotteiden hinnassa tullaan huomioimaan niiden todelliset ympäristövaikutukset – ja tämä on välttämätöntä, jotta tuotanto ja kulutus muuttuvat. Hintamuutokset alkavat sanella toiminnan rajoja ja ehtoja arkielämässäkin: kaikkea ei enää ole varaa hankkia ja on pohdittava uudelleen, mikä on tärkeää ja miksi.
Muutokseen voi suhtautua kahdella tapaa: voi jäädä tuskailemaan tai vaihtoehtoisesti katsoa tilannetta uudelleen, tunnustaa muuttuneet realiteetit ja sen jälkeen hakea muutosta omiin toimintatapoihin ja -malleihin. Kuten maatalouden on sopeuduttava ilmastonmuutokseen esim. varautumalla uusien kasvitautien aiheuttamiin haasteisiin, on meidän yksilöinä sopeuduttava sellaiseen elämäntapaan, jota ilmasto ja maapallo kestävät. Vastuullisinta on pyrkiä omalta osaltaan edistämään ilmastoviisasta elämäntapaa ja tukea myös muita muutoksen aikaansaamisessa. Ilmastotoimilla tulee olemaan myös monia tasa-arvoa edistäviä ja hyvinvointia lisääviä vaikutuksia: muutoksen voi kääntää mahdollisuudeksi.
Hiilineutraalius on yhteinen visio, jonka avulla vastataan muuttuvan maailman haasteisiin, oli kyseessä sitten oma ruokaostoskorimme, urheilujärjestön toimintatapoja koskeviin valintoihin vaikuttaminen, tai asuinalueen yhteiskäyttöauton hankinta. Me ihmiset teemme muutoksen. Muutos lähtee yksittäisistä ihmisistä, sitten ystäväporukoista, naapurustoista, kylistä, kaupunginosista ja sitä kautta suuremmista tasoista kuten kunnista ja maakunnista. Kaikki päätyvät lopulta muutoksen osaksi: muutoksen aalto kulkee koko yhteiskunnan ja kaikkien yksilöiden yli. Kulkemalla itse etunenässä voi vaikuttaa tulevaisuuden kestävän arjen muotoon. Muutos voi tuntua pelottavalta ja vanhoista tavoista halutaan siksi pitää lujasti kiinni. Muutos ei kuitenkaan tarkoita vanhasta luopumista, vaan myös vanhan muuttamista uuteen aikaan ja vaatimuksiin sopivaksi.
Ilmastokriisiin vastaaminen yksilönä voi alkaa muutoksesta, joka tuntuu helpoimmalta: millaiset teot ja vaikuttamisen tavat sopivat minun elämääni, vahvuuksiini ja kiinnostuksiini? Omissa arjen valinnoissa uusiutuvaan sähköön siirtyminen, ruokavalion muuttaminen kasvipainotteisemmaksi ja oman liikkumisen valinnat ovat merkittävimpiä muutoksen paikkoja. Tarkemmin voit tsekata oman elämäntapasi nykyvaikutuksia Sitran Elämäntapatestillä .
Olemme kuitenkin paljon enemmän kuin vain kuluttajia. On toivoa herättävää jutella ongelmista naapurien ja ystävien kanssa ratkaisukeskeisesti, myös luovaa hulluutta sallien! Näemmekö yhteiskäyttöautojen ja yhteiskyytien vaiko peräti yhdessä kehitettyjen häkäpönttöautojen maihinnousun? Tai alammeko järjestää yhteiskyytejä naapurin sähkö- tai kaasuautolla ostoksille? Jokainen meistä voi kysyä: Mitä asioita juuri minä voin muuttaa vähentääkseni hiilipäästöjä ja edistääkseni muutosta? Mahdollisuuksia tarvitaan juuri niin monia kuin on ihmisiäkin, ja nyt vielä vierailtakin tuntuvista uusista toiminnan tavoista muodostuu myöhemmin uusia, ilmastoviisaita itsestäänselvyyksiä.