Teksti: Irja Seilola
Esteetön ja saavutettava ympäristö mahdollistaa kaikille kuntalaisille aktiivisen elämäntavan, mahdollisuuden osallistua yhteiskuntaan, osallistua kuntalaisena, saada tietoa, tehdä työtä, opiskella, harrastaa jne. Usein nämä kaksi termiä, saavutettavuus ja esteettömyys, rinnastetaan toistensa synonyymeiksi. Sanoissa on kuitenkin pieni ero merkityssisällössä, jos tarkastellaan sanoja tarkemmin. Nämä erot merkityksessä unohdetaan useasti palveluja järjestettäessä.
Nykyään saavutettavuudesta puhutaan, kun käsitellään palvelujen saavutettavuutta nimenomaan viestinnän näkökulmasta. Esteettömyys-käsitettä käytetään yleensä puhuttaessa rakennetusta ympäristöstä.
Esteettömyyden ja saavutettavuuden havainnoimisen tueksi on luotu eurooppalaiset symbolit, ISA-tunnus (pyörätuolin kuva) ja tunnus induktiosilmukasta (korva, jossa on poikkiviiva). Kansainvälinen ISA-tunnus ilmaisee paikan soveltuvuutta liikuntaesteiselle, sopivaa ympäristöä. Käytännössä se tarkoittaa riittävää tilaa liikkua esimerkiksi pyörätuolilla, huomioiden kynnykset, portaat, ovien leveydet ja esteettömät WC:t. Toinen yleinen tunnus on induktiosilmukka, joka osoittaa kuulolaitteen käyttäjille mahdollisuuden häiriöttömään kuulemiseen asiointitilanteessa tai esimerkiksi konsertti- tai teatterisalissa. Induktiosilmukka koostuu vahvistimesta ja äänilähteestä. Muuramessa induktiosilmukka löytyy kirjastosta, muiden tilojen sivustoilta en löytänyt tietoja induktiosilmukan saatavuudesta.
Esteettömistä ja saavutettavista palveluista tulisi kertoa esimerkiksi toimipaikkojen ja kunnan palvelujen verkkosivustoilla. Lisäksi induktiosilmukalla varustetut tilat on merkittävä symbolilla. Muuramen kunnan sivuilla en löytänyt muuta kuin uuden koulun suunnitelman, jossa kerrotaan, että induktiosilmukat rakennetaan monitoimisaliin, ruokalaan, pääaulaan, kansliaan ja kieliluokkiin.
Kuka sitten hyötyy saavutettavuudesta ja esteettömyydestä? Kuntaliiton selvityksen mukaan kaikki kuntalaiset hyötyvät siitä, että palvelut ja tieto ovat helposti saatavilla. Vammaisten lisäksi erityisesti ikääntyneet hyötyvät varsinkin erilaisista ympäristön esteettömyyden ja viestinnän saavutettavuuden huomioimisesta. Jokainen meistä joskus ikääntyy ja liikkumiskyvyn sekä aistien toimivuus heikkenee, jolloin mekin tarvitsemme esteettömiä ja saavutettavia palveluja.