Mistä minne sinä olet liikkunut viimeisen viikon aikana? Millä välineillä ja miksi?
Liikkuminen on kiinteä osa ihmisen elämää. Arkielämälle on tyypillistä, että liikumme paljon: töihin, kouluun, kauppaan, kirjastoon, koiralenkille, urheilemaan, lähimetsään, ystäviä tapaamaan ja niin edelleen. Liikutamme muita: viemme lapsia ja muita perheenjäseniä sinne tänne töihin ja harrastuksiin, ja joskus väsyneinä liikutamme ravintolayrittäjää pizzan kera kotiovellemme. Sujuva liikkuminen on tärkeä osa arkea. Samalla se on yksi ihmiselämän osa-alueita, joissa on erityisen tärkeää tehdä kestävää tulevaisuutta rakentavia ratkaisuja, sillä liikenteen osuus Suomen ilmastopäästöistä on noin 20 %. Suurin osa siitä aiheutuu tieliikenteestä.
Poikkeusajat ovat jo valmiiksi haastaneet arjen tekemisen tapoja. Valitettava ja haastava tilanne on otettava myös mahdollisuuksien löytämisen kautta. Nyt jos joskus on mahdollisuus ryhtyä luomaan tulevaisuuden arkielämän muotoa, jossa me suosimme kestäviä liikkumismuotoja monipuolisesti. Kunnassa tehdään monia liikkumiseen vaikuttavia ratkaisuja. Kaavoitus määrittää matkoja kotoa kouluun, palveluihin ja harrastuspaikkoihin sekä lähimpään luontokohteeseen. Joukkoliikenteen palvelutaso ratkaisee, pääseekö Muuramesta Jyväskylään helposti bussilla (nykyään muuten pääsee – mutta moni jättää kokeilematta, koska muistelee palvelutasoa ”vuonna 85…”). Sähköautojen ja sähköpyörien latauspisteet ja biokaasun tankkausasemat määrittävät näiden ratkaisujen käytettävyyttä ja houkuttelevuutta. Kevytliikennettä tukeva teiden kunnossapito ja reittisuunnittelu houkuttelee useampia valitsemaan pyörän ja kävelyn, mikä on erityisen tärkeää lyhyillä matkoilla: vaikka uusi autokanta ei aiheuttaisi juuri päästöjä, ratkaisulla voi olla yllättävä hinta terveyteen ja liikenteen sujuvuuteen, jos puhtauden nimissä autolla aletaan ajaa postilaatikollekin.
Emme voi tietää, miltä liikkumisen tulevaisuus näyttää vuonna 2050. On monia mahdollisia teitä kestävään huomiseen. Kaikkein tärkeintä on vähentää päästöjä merkittävästi jo nyt eikä jäädä odottamaan täydellisiä ratkaisuja. Lähes yhtä tärkeää on suosia kestävän liikkumisen ratkaisujen monimuotoisuutta: vain siten pääsemme kokeilemaan eri keinoja ja aika näyttää, mitkä ratkaisut ovat kaikkein parhaimpia. Virhe olisi lukkiutua nyt yhteen ainoaan ratkaisuun, joka sitten osoittautuu 30 vuoden kuluttua hyvin huonoksi (tässä kohdin tarina asbestista voisi toimia opetuksena).
Miten Muuramen kunta voi luoda reitistöä kestävän liikkumisen tulevaisuuteen?
- Kaavoittamalla taajamien uudet asuinalueet aina hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrelle ja varmistamalla, että alueilta pääsee lihasvoimin palveluiden piiriin vähintään yhtä helposti tai helpommin kuin autolla.
- Tukemalla sähköautojen ja sähköpyörien käyttöä sekä latauspisteratkaisuin että edellyttämällä uusilta kaupan alan yrittäjiltä hyviä, pyöräilyä innostavia ja katoksellisia pyöräparkkeja – sellaisia, joihin voi jättää arvokkaammankin pyörän.
- Kehittämällä kävelyn ja pyöräilyn verkostoa sekä talvikunnossapitoa. Oulussa talvisen tienpidon parannus moninkertaisti talvipyöräilyn määrän ja siellä pyöräillään talvella enemmän kuin muualla edes kesällä!
- Edistämällä kestäviä liikenneketjuja: kotoa pääsee pyörällä tai autolla nopeasti parkkiin, josta matka jatkuu bussilla kätevästi Jyväskylän keskustaan. Älyratkaisut kertovat bussien lähtöajat just eikä melkein eikä pysäkillä värjöttely ole tarpeen.
- Luomalla kevyenliikenteen verkostoa, joka yhdistää arkiliikkumisen, virkistyskäytön ja lihasvoimin tapahtuvan kestävän matkailun reitistöjä. Tällöin saadaan reittien käyttöastetta nostettua ja arjen liikkumiseen kannustavia reittejä harvempaan asutuille, mutta matkailun kannalta kiinnostaville suunnille.
Monimuotoisten ratkaisujen ruokkiminen piristää myös yrityselämää. Uudet energianlähteet liikkumisessa mahdollistavat paikallisen ja kotimaisen energiatalouden tukemisen. Kunta voi myös ruokkia paikallista innovaatiotoimintaa järjestämällä ideakilpailuja tai tukemalla uusien ratkaisujen yhteiskehittämistä yritysten, kuntalaisten ja järjestöjen yhteistyönä. Yrittäjyyskasvatuksen ja kestävyyskasvatuksen yhdistelmällä tuotetaan alalle uutta, kyvykästä työvoimaa tulevaisuuden tarpeisiin.