Tässä kirjoitussarjassa esittelemme Muuramen Vihreiden vaaliteemat ja niihin liittyviä, meille tärkeitä kysymyksiä.
Kirjoittajat: Paula Penttinen ja Riikka Purola
100-vuotias Muurame nauttii lapsiystävällisestä maineesta ja on ikärakenteeltaan nuorekas. Jotta Muurame myös tulevaisuudessa pysyisi elinvoimaisena ja vireänä kuntana, on kuntapolitiikan tärkeä tehtävä panostaa lasten kasvuun ja kehitykseen.
Suora väylä vaikuttaa kasvavan kuntalaisen kehitykseen on ohjata resursseja opetuspalveluihin ja oppilashuoltoon. Pitämällä huolta lapsista ja nuorista pidämme samalla huolta Muuramen kunnan tulevaisuudesta sekä vetovoimasta lapsiperheiden turvallisena kotipaikkakuntana.
Pidetään ryhmäkoot maltillisina varhaiskasvatuksesta lukioon.
Ryhmäkoko on monella tapaa tärkeä oppimiseen ja kasvuun vaikuttava tekijä. OAJ:n mukaan yhtä opettajaa kohti tulisi olla alkuopetuksessa enintään 18 oppilasta ja luokilla 3-9 enintään 20 oppilasta.
Jokaisella lapsella on oikeus saada koulussa huomiota ja tukea aikuiselta. Ryhmäkoko vaikuttaa olennaisesti siihen, miten opettajan aika jakautuu oppilaiden kesken. Riittävän pienessä ryhmässä opettaja pystyy kohtaamaan oppilaat yksilöinä ja huomaamaan, mitkä ovat kunkin oppilaan vahvuudet ja mihin tämä puolestaan tarvitsee tukea.
Maltillisen kokoisen ryhmän kanssa opetusta on helppo monipuolistaa ja havainnollistaa esimerkiksi retkillä lähiympäristöön. Luokan työrauha paranee ja kaikille turvallinen opiskeluympäristö toteutuu, kun aikuisilla on aikaa havaita ja puuttua kiusaamistilanteisiin sekä käytösongelmiin. Ryhmäkoko vaikuttaa myös opettajan työoloihin ja jaksamiseen, sillä monet työtehtävät vievät sitä enemmän aikaa, mitä enemmän opettajalla on oppilaita.
Varmistetaan riittävä oppilashuollon henkilökunta.
Oppilashuolto käsittää erityisopettajan lisäksi kouluterveydenhoitajat, -kuraattorit ja -psykologit. On tärkeää, että kouluissa on riittävästi sellaista henkilökuntaa, jonka työpäivää ei määritä lukujärjestys.
Nämä aikuiset voivat tukea lapsia ja nuoria sekä pitkäaikaisissa että akuuteissa ongelmissa, jotka liittyvät sosiaalisiin suhteisiin, jaksamiseen ja mielenterveyteen. Lain mukaan oppilaan on saatava oppilashuollosta keskusteluapua noin viikon kuluessa pyynnöstä, kiireellisessä tapauksessa jopa samana päivänä.
Tällä hetkellä oppilashuollossa on jonoa erityisesti koulupsykologin tekemiin tutkimuksiin. Oppilas voi joutua odottamaan kuukausia, että oppimisvaikeuksia kartoitetaan. Tutkimusten viivästyminen voi johtaa siihen, että oppilas ei saa opinnoissaan oikeanlaista, riittävää tukea ja alisuoriutuu. Lapsen käsitys itsestään oppijana voi vääristyä ja johtaa itsetunto-ongelmiin.
Tarjotaan mahdollisuus oppimisen tukeen matalalla kynnyksellä. Ongelmiin puututaan ajoissa ja ennaltaehkäisevällä otteella.
Kaikista paras tilanne olisi se, että mahdollisimman harvan lapsen ongelmat pääsisivät mutkistumaan liikaa. Ennalta ehkäisevät toimet ovat aina edullisempia ja helpompia järjestää kuin erityiset toimet, kuten erikoissairaanhoidon palvelut tai lapsen sijoittaminen kodin ulkopuolelle. Kunnan tärkeä tehtävä on tukea niitä perheitä, joissa lasten hyvinvointia varjostaa esimerkiksi köyhyys tai aikuisten päihteidenkäyttö.
Neuvola, perhekeskus ja varhaiskasvatus tukevat perheitä lapsen kasvuun ja vanhempien jaksamiseen liittyvissä asioissa. Koulussa kaikki lähtee laadukkaasta, tasavertaisesta perusopetuksesta. Laadukas perusopetus on mahdollista vain silloin, kun kouluilla on käytettävissään tarpeeksi työkaluja vastata oppilaiden yksilöllisiin tarpeisiin. Erityisopetus, maltilliset ryhmäkoot sekä toimiva oppilashuolto muodostavat verkon, joka kannattelee oppilaita koulupudokkuuden syövereistä. Lasten ja perheiden palveluihin sijoitetut eurot ovat sijoitus tulevaisuuteen. Muuramen kunnan lapsista ja nuorista on pidettävä huolta!