Paikalla: Seija, Teea ja Riikka
Raportti: Riikka
Kunnanvaltuusto kokoontui marraskuun kokoukseen melko selkeiden päätösasioiden äärelle. Kokouksen jälkeen pidettiin iltakoulu ensi vuoden talousarviosta.
Ennen varsinaista kokousta kuultiin Muuramen hyvinvointi -liikelaitoksen kokonaisuudesta ylilääkäri Jari Nojosen esittelemänä. Liikelaitos on tuottanut laadukkaasti sote-palvelut muuramelaisille kuuden vuoden ajan, ja henkilöstö on siirtymässä hyvinvointialueelle luottavaisin mielin. Me Vihreät pidämme tärkeinä, että palveluiden saavutettavuus lähellä turvataan jatkossa ja että asiakkailla säilyy kontakti tuttuihin työntekijöihin, jotka tuntevat asiakkaan tilanteen. Huoli on, ettei palvelujen tasavertaistamisessa kaikille voida taata samaa palvelutasoa kuin Muuramessa on taattu. Toisaalta Muurame on onnistunut tuottamaan muihin verrattuna hyviä palveluja halvalla, joten jospa maakunta kiinnostuisi ottamaan tästä oppia?
Kokouksessa muun muassa vahvistettiin tulo- ja kiinteistöveroprosentit, jotka pysyvät ennallaan vuonna 2023. Vesilaitoksen taksat puolestaan nousevat, jotta voidaan taata vesilaitoksen toimintavarmuus ja veden laatu. Vesilaitokselle on kertynyt viime vuosina paljon korjausvelkaa.
Vihreä valtuustoryhmä jätti kokouksessa valtuustoaloitteen kunnan työntekijöiden kestävyysosaamisen vahvistamiseksi. Kunnan henkilöstö on keskeisessä osassa kestävän kehityksen edistämisessä sekä kehittämällä työn tekemisen tapoja että luomalla työyhteisössä ja asiakaskohtaamisissa ilmapiiriä, jossa resurssiviisaasti toimimisesta tulee arkiviisautta ja rutiinia. Aloitteessa esitämme, että Muuramen kunta ryhtyy tavoitteellisiin toimiin kunnan työntekijöiden kestävyysosaamisen vahvistamiseksi ja kestävämpien toimintatapojen – kuten kierrätyksen, kestävän liikkumisen ja energiansäästön – kehittämiseksi kaikilla kunnan toiminnan osa-alueilla.
Talousarvioseminaarissa valtuustoa puhutti nuorten levoton käytös ja ilkivalta. Vihreistä Riikka esitti omassa puheenvuorossaan huolensa siitä, että jos nuorten hyvinvointiin ei nyt satsata, maksetaan hintaa myöhemmin sekä euroissa että syrjäytyneinä kuntalaisina. Seija peräänkuulutti suunnitelmia kuntalaisten hyvinvoinnin takaamiseksi sote-uudistuksessa. Kuntaan jäävien palveluiden sekä keskinäistä että kolmannen sektorin yhteistyötä tulisi vahvasti lisätä nykyisestä, jotta ennaltaehkäisevä työ tehostuisi kaikille kuntalaisille.
Teea puolestaan ehdotti, että jatkossa valtuuston päätösvaltaa kunnan suuriin arvovalintoihin vahvistettaisiin myös talousarviotyössä. Käytännössä se tarkoittaisi, talousarviovalmistelu aloitettaisiin valtuustotason arvokeskustelulla, jossa määritellään ensimmäiseksi kaikkein tärkeimmät muutostarpeet ja vasta sen pohjalta asetettaisiin menokehys, eli rajat sille, kuinka paljon rahaa voidaan käyttää eri toimintoihin. Nykyisessä talousvalmistelussa kehys (menorajat) määritellään ensin muualla kuin valtuustossa, ja vaikka valtuustolla olisi esimerkiksi yhteinen halu panostaa kunnolla lasten ja nuorten hyvinvointiin, idea kaatuu siihen, ettei budjetin kehyksessä ole varaa kasvattaa menoja. Ehdotuksesta syntyi vilkasta keskustelua ja nähtäväksi jää, muuttuuko talousarvion valmistelu tulevaisuudessa valtuuston tason arvokeskustelua paremmin kuuntelevaksi.