Valtuustoraportti 19.9.2022

Julkaistu

Kategoria

Syksyn ensimmäisessä valtuustokokouksessa listalla oli mm. budjettipäivityksiä eli lisämäärärahojen myöntöä, joiden osalta vihreästä näkökulmasta kiinnostava yksityiskohta oli Muuramen Vuokra-asuntojen maalämpöhanke Pukkimäentie 19 kiinteistölle. Energiakriisin tultua ovelle tämänkaltaiset hankkeet ovat tärkeä osa sekä energiavarmuutta että samalla hyviä ilmastotoimia. Valtuustossa hyväksyttiin myös kaksi asemakaavaa eli ns. Pappila (kulmatontti Muuramentien ja Jaakkolantien välissä, uusi kaava mahdollistaa rivitalon rakentamisen tontille eli tuo lisää asuntoja aivan palveluiden ja joukkoliikenteen äärelle) ja paloaseman toteuttamisen mahdollistava kaava.

Paloaseman kaavassa tontti mahdolliselle paloasemalle on varattu Pyyppöläntien varresta, rakenteilla olevan teollisuusalueen reunasta. Teea kysyi, miten Levonojan alueen luontoarvot on turvattu kaavaa toteuttaessa. Kehittämisjohtaja Susanna Paananen kertoi, että kaavatontin reunaan on määritelty vihersuojavyöhykkeet, joiden riittävyyden arviointi on ollut kaavoitusfirman biologin käsissä. Olemme tyytyväisiä siihen, että ratkaisu on annettu luontoasioiden erityisosaajalle. Levonojan alue on luontoarvoiltaan upea kohde, joka vaatii kuitenkin erityistä huolenpitoa nyt kun sen lähelle on tulossa myös yritystoimintaa. Valitettavasti alueen maat eivät ole kunnan omistuksessa, mutta kenties saisimme sinne silti joskus lähivirkistysalueen ja merkityt reitit ulkoilua ja mm. Rajalan päiväkodin luontokasvatusta varten?

Lisäksi käytiin läpi aloitteita joiden aiheena oli Muuramen roskattomuuteen aktivoiva toiminta, Muuramentien siirtäminen kunnan omaksi tieksi ELY:n tienpidon piiristä, sekä biokaasun tankkausasema Sillanniityn tontille. Biokaasuaseman osalta kuntaa ei nähty realistisena hankkeen toteuttajana mutta yritysaloitteille luvattiin olla avoimia; meidän vihreiden mielestä kunta sinänsä voisi jopa olla moisen hankkeen osatoteuttaja ja -rahoittaja, mutta saamiemme tietojen mukaan Muuramen alueelle oman biojätetoiminnan kerääminen ja biokaasuksi muuntaminen ei ole nykyisillä biomassavolyymeillä ja laitteistoinvestoinneilla järkevää, vaan biokaasun tuotanto kannattaa tehdä Mustankorkealla. Jos kaasua siellä saadaan tuotettua paljon lisää, olisi toki hienoa saada uusi tankkausasema Muuramen puolelle!

Valtuutettujen kysymyksissä meidän Riikka esitti alla olevan kysymyksen kunnan aikeista hakea hankerahaa ilmastotoimien tueksi.

Valtuustokysymys Vihreiltä 19.9.2022

Hankerahan hakeminen ilmastotoimien käynnistämiseen ja vakiinnuttamiseen

Kunnan strategiaan on kirjattu tavoite olla hiilineutraali 2035 mennessä. Eri ministeriöissä (https://www.motiva.fi/ratkaisut/energiatehokkuuden_rahoitus/kuntien_ilmastorahoitus) sekä Keski-Suomen liitossa (https://hiilineutraali.keskisuomi.fi/tukea-kuntien-ilmastotyohon/) on haettavissa hankerahoitusta kuntien ilmastotyöhön. Esimerkiksi Viitasaarella hankerahalla on palkattu ilmastokoordinaattori, joka suunnittelee ja edistää ilmastotoimia paitsi kunnan omassa toiminnassa, myös kuntalaisten arjessa, ja jonka asiantuntemus on myös kunnan sidosryhmien – kuten yrittäjien – käytettävissä. Aikooko Muuramen kunta hakea hankerahoitusta ilmastotoimien käynnistämiseen ja vakiinnuttamiseen osaksi kunnan toimintaa?

Vastauksessa kerrottiin, että rahoitushauille ollaan avoimia, mutta ongelmallisesti kunnassa on henkilöstöresursseja tällaiseen toimintaan vain yhden ympäristöpäällikön verran ja hänellä on paljon lakisääteisiä tehtäviä hoidettavanaan, ja vasta jos niiden päälle ehtii, voi tehdä “ylimääräistä”. Me vihreät jäimme pohtimaan, että kenties ilmastotoiminnan rahoituksen hakemista voisi nähdä laajemmillekin harteille jakautuvana mahdollisuutena, sillä rahoitusta myönnetään hyvin erilaisiin hankkeisiin eri toimialoille. Ilahduimme tiedosta, että jatkossa valtuustoa ryhdyttäneen pitämään paremmin ajan tasalla siitä, millaisia hankerahoja on haettu ja saatu.

Värikästä syyskautta!

Kokouksessa: Riikka, Teea / Raportti: Teea