Klimatuppvärmning och eutrofiering är utmaningar vatten- och havsområdena i Bottenviken står inför i framtiden, skriver Anna-Maija Lyyra i ÖT Debatt.
I fredagens nummer av ÖT, 21.8, skrev Kenneth Myntti på ledarplats om fiskodling på land i stället för i havet. Texten handlade om planerna på en helt sluten anläggning i Sotenäs I Sverige. Ledaren inspirerade Irja Skytén-Suominen och Jonas Harald att förespråka havsodling och klart ta ställning mot en landbaserad fiskodling.
Den svenska anläggningen har en kostnadskalkyl på 1,6-1,9 miljarder euro och beräknas skapa 2 000 arbetsplatser. Verksamheten planeras bli helt utsläppsfri och har en cirkulär ekonomi. ÖT konstaterar i ledaren: ”Det norska laxodlingskonseptet på svenska västkusten verkar vara mer anpassat till vår tids miljö- och hållbarhetsvärderingar än de havsodlingar som planeras i Finland.”
Anläggningen i Sotenäs har presenterats i mitten på mars i år men nyheten hamnade i skuggan av pandeminyheterna.
Den finns utsläppsfria fiskodlingar i Finland, till exempel Saimaan tuore. I den här anläggningen produceras fiskar i portionsstorlek, den innebär att avfallet minimeras. Företaget verkar i samarbete med Stora Enso. ”Lösningen kan vara ett nytt sätt att samarbeta kring cirkultionsvattenanläggningar där både fiskyngel och matfisk kan uppfödas på ett sätt som minimerar belastningen på miljön”. (Mika Remes/Kala – pinnan alta pöytään, Readme.fi)
Skytén-Suominen och Harald underskattar i sina inlägg de slutna anläggningarnas möjligheter och överdriver problemen.
Fiskodling i nätkassar i havsmiljö är inte heller problemfri. När företaget Ekofish lämnade in sin tillståndsansökan till Regionförvaltningsverket och fick tillstånd till mindre mängd fisk än man ansökte om, var det var många andra som fäste uppmärksamhet vid de många problem som en fiskodling utgör för havsområdet och vattenekosystemet utanför Jakobstad. Det fanns både stadsbor, experter på vattenfrågor och till och med myndigheter som besvärade sig.
Harald kallar de personer som gripit tag i problemen och besvärat sig mot beslutet från Regionförvaltningsverket, helt enligt de möjligheter som lagen ger, för en ”antifiskodlingsmobb”. Synonymer till mobb är slödder och pack. Harald vill att människorna skulle vara ”mottagliga för en mer nyanserad syn på frågan”. Tyvärr är Harald inte speciellt nyanserad eller saklig i sin egen presentation av fakta eller synen på dem som har en annan uppfattning i frågan.
Klimatuppvärmning och eutrofiering är utmaningar som vatten- och havsområdena i Bottenviken står inför i framtiden. Företagare i fiskodlingsbranchen utanför Ijo har redan den här sommaren klagat over att havsvattnet är alltför varmt för laxfiskar. Andra osäkerhetsfaktorer är instabilt väder och stormar.
I dagsläget påverkas vattnen utanför Jakobstad redan av punktbelastning från flera håll förutom utsläppen från jord- och skogsbruk via Larsmosjön. Skytén-Suominen och Harald framhöll hur ekonomiskt fördelaktig havsodling är i jämförelse med en recirkulationsodling. Priset för stränder som småningom eutrofieras och oåterkalleligt förändrade ekosystem har inte tagits med i den beräkningen.
ANNA-MAIJA LYYRA, DE GRÖNA I JAKOBSTAD