Gemensamma mål – ät mer fisk

Julkaistu

Kategoria

Caj-Ola Höglund skriver i fredagens ÖT (13.11.20) om fiskodling och dess utvecklande.

Han presenterar regeringen Marins nya fiskepolitiska program, men glömmer bort att berätta att det han presenterar är ett utkast som har skickats på remissrunda från Jord- och skogsbruksministeriet.

Programmet heter ”Program för främjande av inhemsk fisk”. Målet är att fördubbla användningen av inhemsk fisk.

Svaren skall skickas tillbaks till ministeriet senast 27.11.2020. Efter att ministeriet har fått svaren, fortsätter man att utforma programmet.

Trots att Höglund bjuder ut sig själv att presentera programmet till alla intresserade, tror jag att det är bättre att anlita tjänstemän, när den slutliga versionen är klar. Det slutliga programmet utesluter inte att man fortfarande måste ansöka om tillstånd och uppfylla alla kriterier.

Utkastet till programmet innehåller många positiva effekter för folkhälsan och eventuellt också för klimatet men inte nödvändigtvis för miljön, speciellt för havsområden utanför Jakobstad. En målsättning är också: ”En förutsättning för en hållbar tillväxt inom vattenbruket är att den växande produktionen inte äventyrar uppnåendet av en god vattenstatus i vattendrag och hav.”

”Men i praktiken innebär en fiskodling utanför Jakobstad att man flyttar näringsämnen från de södra delarna av Östersjön till områden norr om Kvarken som inte ännu är helt eutrofierade.”

 
Höglund säger att han upplever det som ett mysterium att det finns människor i vår nejd som motarbetar fiskodling i våra trakter. Mysteriet löser sig om man besvärar sig att fördjupa sig lite i ekologi.

Då klarnar det ganska fort att vattenområdena utanför Jakobstad är grunda. Det finns redan nu en stor belastning som kommer från åkrar och skogar, dessutom tillkommer den belastning som kommer från industri och bebyggelse.

Fiskfodret som framställs som en räddning för att rensa näringsämnen ur havet kan teoretiskt fungera om man betraktar hela Östersjön som ett enda ekosystem. Men i praktiken innebär en fiskodling utanför Jakobstad att man flyttar näringsämnen från de södra delarna av Östersjön till områden norr om Kvarken som inte ännu är helt eutrofierade.

Höglund kan glömma sina konspirationsteorier och påståenden om alternativa fakta. Sådana konspirationer finns inte utan bara en stor grupp människor som är väldigt oroliga över utvecklingen i havsområdet. Vi vill förbättra vattenkvaliteten, inte belasta havet mera.

Fisk är bra mat, bra för folkhälsan, klimatet och miljön. Vi skall nog äta inhemsk fisk, strömming och annan fisk, då behöver man inte bygga anläggningar i havet.

Ifall det sker en satsning på fiskodlingar i våra trakter bör de byggas på land. Då bidrar man också till att rädda Bottenviken.

ANNA-MAIJA LYYRA, DE GRÖNA I JAKOBSTAD

 

Österbottens Tidning 17.11.2020