[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.9.4″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]
Jag vill berätta varför det är viktigt att motsätta sig den planerade fiskodlingen. Allra först skäl som har anknytning till havsnaturen.
I Jakobstads stadsvapen finns havet avbildat, staden töms på somrarna eftersom stadsborna flyttar till sina sommarstugor vid havet, simstränderna i Fäboda, båtutflykter, venetiansk afton – vår identitet är kopplad till en liten havsnära stad.
Fiskodling ökar belastningen i havet. Bottnen under odlingskassarna påverkas av verksamheten. Norr om Kvarken har vi bara haft små förekomster av cyanobakterier (blågröna alger). Fiskodlingen är ett medvetet steg att försämra havsnaturen.
Här vill jag tacka dig, Pontus Blomqvist för ditt bidrag. Utan din och Teija Löfholms aktiva Facebookgrupp Fiskodlingsfritt Jakobstad skulle vi ha gått miste om en hel del väsentlig information gällande Ekofish verksamhet.
Den andra invändningen gäller djurskyddet. Fiskodlingen är obehaglig, allt eftersom fiskarna växer minskar deras utrymme i kassen. Sida vid sida, tätt intill varandra, simmar slaktfiskarna. Skäms människor.
Den tredje orsaken är densamma som Maj-Len Enlund, Astrid Nikula och Anna-Maija Lyyra skrev om i sina insändare, den gäller förvaltningen i Jakobstad.
Hamnen har inte gett tillstånd till företaget att starta verksamheten. För att få miljötillstånd måste fiskodlingsföretaget Ekofish bevisa, att det har ett verksamhetsställe. Utan ett verksamhetsställe kunde inte hela företaget ansöka om miljötillstånd.
”Staden är full av arbetsgrupper och kommittéer, utredningar och underskrifter. Den här gången förbigicks allt med tystnad.”
Man kunde ha önskat att hela projektet hade kommit till vägs ände i det här skedet, men Jakobstads Hamn Ab skrev ett hyresavtal med Ekofish och miljötillståndets villkor uppfylldes.
Förvaltningsmässigt var beslutet genomruttet, enligt vår uppfattning. Staden är full av arbetsgrupper och kommittéer, utredningar och underskrifter. Den här gången förbigicks allt med tystnad. Den enda orsaken till tystnaden sades vara den låga arrendeavgiften som Jakobstads Hamn Ab fick av Ekofish. Eftersom man inte krävde ett högre arrende med andra ord, ”betydande ekonomiska effekter”, behövde man inte berätta åt utomstående om planerna.
Det är till fördel för Jakobstadsborna om den här näringsgrenen hålls borta från vårt kustområde. De här arbetsplatserna kan man skapa på annat sätt, men ett rent havsvatten finns inte till salu någonstans.
Fiskodling belastar naturen och är en skam för vänner av fisk och ett tecken på en lokal dinosauriepolitik, där man driver genom stora beslut utan att fråga någon.
Har ni någon gång sett en intervju av lokalpolitiker om nyttan med den stora parkeringsgrottan? Ännu är vi beredda att satsa en annan miljon. Utan närmare förklaringar, utan öppen jämförelse av för- och nackdelar, därför att ”staden” har bestämt så.
HANNA PALOVUORI, DE GRÖNA I JAKOBSTAD
ÖT Debatt 15.05.2021
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]