Fäbodavägen – fem koppar kaffe hade räckt

Julkaistu

Kategoria

Fäbodavägen trängsel

En ny Fäbodaväg har diskuterats i drygt 50 år och nu öppnades en möjlighet när Jakobstads Vatten planerade en ny vatten-och avloppsledning till Vestergärdan.

Tanken var att bygga Nya Fäbodavägen bredvid vattenledningen. Man skulle starta från rondellen vid Baggholmen och gå söder om travbanan och komma ihop med gamla Fäbodavägen några hundra meter innan Vestergärdan. Nya vägen skulle då skära av den populära vandringsleden samt övriga rid-och motionsleder, men en underfart för skidåkare och ryttare skulle byggas.

”Det hade varit en enkel sak för stadens tjänstemän och ledande politiker att bjuda in dessa fem privata markägare över en kopp kaffe.”

Staden äger nästan all mark på den cirka 2 000 meter långa nya sträckningen och det är egentligen bara tre (!) privata markägare som drabbas av en ny väg på sina ägor och två andra som får den nya vägen som ny rågranne enligt det ursprungliga förslaget.

Så det hade varit en enkel sak för stadens tjänstemän och ledande politiker att bjuda in dessa fem privata markägare över en kopp kaffe, diskutera lite finjusteringar och ersättningar. Staden kan förutom direkt köp erbjuda markbyten.

Gjorde Staden Jakobstad så?

Nej.

I stället ordnade man ett stort diskussionstillfälle där cirka 70 personer deltog, största delen från Björnviken-bostadsområdena. Det mötet var helt ok, men man borde ha haft möte med markägarna först.

Sen gick allt fel…

När mötet var slut revs kartan itu och den nya vägen flyttades 40-50 meter söderut, så nu gick vägen helt plötsligt över fem privata ägares mark utan att någon som helst kontakt med dem ännu tagits, bara ett brev där de uppmanades sälja sin mark för en spottstyver åt stan.

En av stadens ledande politiker sade en gång ”att vi markägare på västra sidan stan är besvärliga…” Hmm, man kan ju undra varför?

Nu har då helt plötsligt staten tagit över projektet, underfarten är slängd i sopkorgen och den avverkning och markundersökning som är gjord måste göras om eftersom staten har andra kurvradier i sina beräkningar. Inte heller godkänner staten en direkt överfart av en korsande väg utan det ska göras med halvcirklar på bägge sidor av nya vägen.

Detta innebär i praktiken att ifall staden hade planerat och byggt vägen kunde man ha gjort ett upphöjt övergångsställe för hästar och motionärer, eventuellt med trafikljus, och hästarna kunde passera rakt över nya vägen.

Men enligt statens normer måste ryttarna nu när de är 40 meter före nya vägen följa en ny väg i en halvcirkel, rida 60-70 meter längs nya vägen (får inte vara på cykelväg enligt nya bestämmelser) för att sen följa en ny halvcirkel tillbaka till sin gamla ridled! Detta på en 60-väg.

Det finns företagare på stallområdet som ordnar ridturer i terräng i sin verksamhet, dessutom ordnas speciella kurser för personer med särskilda behov, dessa företagare kommer att lida ekonomiskt av en Fäbodaväg i statens regi.

Skidåkarna kan glömma sin parkeringsplats vid travbanan, i stället måste en ny p-plats byggas någonstans (på privat mark) och nya anslutningar till vandringsleden ordnas, återigen är det nån privat markägare som får ställa upp. Och det anrika Fäbodaloppet går i graven.

Dessutom är ett nytt bostadsområde inplanerat mellan nya vägen och travbanan. Problemet blir då att staten inte godkänner några nya anslutningar, så då tvingas staden bygga en parallellväg i alla fall…

Allt detta kunde ha undvikits med fem koppar kaffe!

ANDERS KRONHOLM, DE GRÖNA

ÖT Debatt 10.07.2021
Foto: Markku Jokela/Arkiv
Bildtext: Så här brukar det se ut längs Fäbodavägen under varma sommardagar.