I stadshuset i Jakobstad snurrar ett förslag om enskilda vägar (ÖT 21.5). Förslaget går ut på att staden helt enkelt ska strunta i skötsel och ansvar för 47 vägar i utkanten av staden, detta för att spara pengar.
Vägarna är så kallade enskilda vägar, det vill säga sådana vägar där staden inte äger marken under vägbanan. Förslaget går ut på att alla dessa vägar ska bilda egna väglag och varje väglag ska sen ta över skötseln och ansvaret för sin väg. Väglagen ska beställa och betala för all skötsel, alltså snöplogning, sandning, sopning, slåtter, vägmärken samt el och underhåll av vägbelysningsarmaturerna.
När året är slut har man möjlighet att söka bidrag av staden, men som det ser ut nu blir det bara en liten andel av de verkliga kostnaderna.
Ett litet exempel på hur det kan bli ifall förslaget går igenom politiskt i höst: Vägen mellan Pörkenäs och Nabba finns med på listan. Vägen är 3 570 meter lång och klassad som genomfartsled och är därmed berättigad till högsta bidragsklass så ett eventuellt väglag kan ansöka om bidrag på 3 570 euro per år.
Men först ska ett väglag bildas. Här rekommenderas att man anlitar Lantmäteriverket för att rättvist räkna ut enheter per markägare. Fungerar som så att ju längre man kör längs vägen desto mer betalar man. Åretruntboende är dyrare än sommarstuga, åker dyrare än skog. Det brukar kosta ett par tusen euro att bilda väglag (som delägarna betalar).
Sen ska man utse styrelse och ordförande, dessa är personligen ansvariga för vägens skick inför övriga vägdelägare. Samtidigt kan väglaget bli ansvarigt ifall någon till exempel kör i diket för att vägen är spårig eller kör sönder ett däck i ett potthål, ja listan över allt som väglaget och i sista hand styrelsen kan bli ansvariga för är lång.
När vi räknat klart ser vi att de boende i Nabba får lov att betala största delen av vägunderhållet på den här sträckan, vi kan räkna med ett par tusen per familj och år om vi gör som staden vill, eftersom kravet för att staden ska betala understöd är att vägen sköts enligt Alertes normer.
Men det finns en annan möjlighet, och det är att väglaget inte ansöker om stöd. Då kan delägarna själva komma överens om kvaliteten på underhållet och de kan förbjuda övrig trafik antingen med förbudsmärken eller vägbom.
Med på listan finns även första delen av nuvarande Fäbodaväg (sträckan Sale-Emets garage). De boende längs den här vägsträckan har nu i drygt 50 års tid gratis upplåtit delar av sina tomter till Fäbodatrafiken och ska nu då ytterligare få betala för skötsel och vägbelysning.
Är detta rätt sätt att öka inflyttningen?
ANDERS KRONHOLM, DE GRÖNA
Foto: Patrick Sjöholm/ÖT arkiv