En ny Fäbodaväg (egentligen en omfartsväg runt det trånga avsnittet genom Kiv) har stadens tjänstemän planerat sen slutet av 1950-talet.Det är runt 65 år av planering och ännu finns ingen väg. Nu var vi igen nära att kunna gräva men återigen riskerar vi att snubbla på målsnöret på grund av tjänstemännens slarv.
Vi markägare väster om stan har sedan länge insett att våra tjänstemän egentligen inte alls vill att vägen byggs, utan man har det här som ett ”evighetsarbete”, då kan man förklara för oss politiker ”att vi har så mycket jobb”.
Möjligheter till en enkel lösning har funnits genom åren. I slutet av 1990-talet tvingade staden igenom ett nyskifte i området mellan staden och Pörkenäs för att få sina skogar ombildade till större figurer, då hade det varit enkelt att ordna ägoförhållandena för en ny väg. Vi föreslog att staden skulle tilldelas en tio meter bred remsa bredvid nuvarande Fäbodaväg ända till Lillsand så man enkelt kunde göra en cykelväg till beachen, men stadens tjänstemän vägrade att offra stadens mark för vägområde.
Nu har då staten (Traficom) godkänt en vägplan för en ny cirka två kilometer lång väg mellan rondellen i Björnviken och Vestergärdan. Till sin hjälp har våra tjänstemän haft en konsult (40 000 euro per år) och man har ändå lyckats bryta mot tre lagar. Det gäller lagen om fornminnen, skogslagen samt habitatdirektivet för flygekorrar. Dessutom har man retat upp invånarna i Björnviken så de har klagat till Vasa förvaltningsdomstol.
Hur kunde det återigen gå så här galet? År 2019 var vi nära att lyckas. Avsikten var att ha ett samprojekt med Jakobstads Vatten som ska dra nya rör till Vestergärdan. Tjänstemännen gjorde allt rätt, man meddelade Museiverket om ett 25 meter brett vägområde på en bifogad karta. Enligt lagen om fornminnen ska man ”i god tid meddela Museiverket” så de kan granska om det finns fornminnen på vägområdet. Ifall sådana finns kan Museiverket ge undantagslov att man får gräva bort fornminnena, alternativt ska vägen flyttas. Men projektet 2019 stannade sedan dåvarande stadsingenjör Kotimäki tog med staten i projektet. För då skulle Destia sköta underhållet av nya Fäbodavägen vilket skulle bli billigare för staden. Tyvärr räknade han inte med att Destia slutar sköta nuvarande Fäbodaväg före Vestergärdan och den sträckan hamnar nu på stadens skötselansvar, så inbesparingen blir obefintlig.
Staten godkänner inte att man gräver ner rör på vägområdet så därför är en 40 meter bred gata avverkad nu. År 2019 var det tänkt att ha fartbegränsning på 40 kilometer i timmen närmast rondellen, nu är 60 kilometer i timmen planerat. Kurvradierna är olika så därför är de första 700 metrarna helt nya, vägen är flyttad 70 meter närmare Björnviken 3. Dessutom finns en 300 meter lång ny sträcka strax före vandringsledens överfart.
Givetvis borde tjänstemännen ha meddelat Museiverket att vägen görs bredare och är flyttad men det struntade man i, i stället bifogade man Museiverkets utlåtande från 2019! Men på den nya sträckningen finns fyra stenmurar och en husgrund. På en rysk karta från 1829 finns ett hus inritat där husgrunden finns i dag och nya vägen är planerad att dras rätt över husgrunden.
Inte heller fick man en anhållan inlämnad gällande avverkningen av trädbeståndet på vägområdet. När man ska avverka skog måste man senast tio dagar innan avverkningen inleds göra en ”anmälan om användning av skog” till Skogscentralen, som är en statlig myndighet som övervakar att skogslagen efterföljs. Vissa uppgifter är sekretessbelagda och syns inte i skogsbolagens kartsystem, till exempel är alla boträd för havsörn fredade av rädsla för äggplundrare och positionerna är hemliga. Samma sak gäller förekomst av flodpärlmussla.
Skogscentralen sänder en kopia av anmälan till Museiverket och ifall det på området finns skyddsvärt kan myndigheterna stoppa eller begränsa avverkningen. Finns förekomst av flygekorre är markägaren skyldig att göra en naturinventering som ger direktiv om hur möjligheten för att flygekorren ska kunna röra sig på området bevaras. Nya Fäbodavägen går genom ett flygekorrevir där man gjort en utredning gällande 2019 års planerade bredd på 25 meter och bedömde att flygekorren kunde glida över. Nu har vi huggit 40 meter bredvid den gamla 25 meters gatan så det är rätt självklart att detta inte slutar lyckligt i förvaltningdomstolen. Skogscentralen har nu gjort en polisanmälan mot staden för brott mot skogslagen.
”Att flytta ett problem från ett ställe till ett annat utan att minimera olägenheterna löser ingenting.”
År 2019 struntade tjänstemännen att ta kontakt med de privata markägarna och trenden sitter i ännu. Vid ett möte för markägare i gymnasiet lovade stadsstyrelsens ordförande inför 30 åhörare att alla markägare som vill byta mark med staden ska få göra det. Nu är det bara en av de tre som velat byta mark som staden har gjort markbyte med, de andra hotas med tvångsinlösning!
Givetvis är trafikkaoset i Kiv helt ohållbart. Den första halvkilometern av nuvarande Fäbodaväg från Sale är en privat enskild väg. Men att flytta ett problem från ett ställe till ett annat utan att minimera olägenheterna löser ingenting.
Givetvis är de boende i Björnviken inte glada över att få ökad trafik. Våra tjänstemän verkar inte bry sig utan hänvisar till att vägen är inritad i generalplanen. Givetvis borde man minimera påverkan så mycket som möjligt men att som nu flytta vägen 70 meter närmare de som klagat anser jag är rent jävelskap. I stället borde hastigheten sänkas och vägbanan grävas neråt samt en ljudvall anläggas.
Att bygga en ljudvall i samband med vägbygge är oftast billigare än att köra bort ytmaterialet. Jag satt med på ett möte mellan tjänstemännen och representanter för de boende i Björnviken. Avsikten med mötet var att komma överens och undvika överklaganden. När ett förslag om ljudvall lades fram lutade sig utvecklingsdirektör Kotimäki tillbaka i stolen, hånlog och sa ”de har beslutat i Helsingfors att det inte behövs någon ljudvall”. Någon som är förvånad över att ett överklagande lämnades in?
”När människor med makt slutar lyssna på folk är det dags att byta ut dem”. (citatet tillskrivs Astrid Lindgren men är inte verifierat)
Anders Kronholm (De Gröna)
ÖT Debatt 03.02.2025
Bild: Jonas Brunnström/ÖT arkiv