Kulturen av tystande måste få ett slut

Julkaistu

Kategoria

I ett demokratiskt samhälle är fri åsiktsbildning och öppen debatt grundläggande värden. Trots detta ser vi allt oftare hur människor som ifrågasätter maktstrukturer blir utsatta för organiserade angrepp. När en individ attackeras av flera personer från en grupp med mer politisk eller samhällelig makt, handlar det sällan om en rättvis debatt – snarare om ett försök att tysta obekväma röster.

”Att förminska och förlöjliga kritik är i sig en makthandling.”


Ett av de vanligaste sätten att kväva kritik är att gömma sig bakom krav på politisk korrekthet. Genom att påstå att kritik är för grov, opassande eller ”splittrande” kan den som innehar makt flytta fokus från själva sakfrågan till ton och språkbruk. När kritik mot gamla maktstrukturer tystas på detta sätt, berövas människor sin yttrandefrihet och möjligheten att delta i det offentliga samtalet.

Det är ingen slump att det främst är de som själva inte utsätts för diskriminering som försöker bagatellisera de strukturer som upprätthåller den. Att förminska och förlöjliga kritik är i sig en makthandling – en strategi för att behålla det rådande systemet. Fenomenet att bli upprörd över att någon annan är upprörd är en aktiv metod för att kväva diskussion och bevara status quo.

Vi måste vara vaksamma mot dessa tystandestrategier och försvara rätten att ifrågasätta makten. Ett samhälle där kritik systematiskt tystas är inte ett fritt samhälle.

Anni Teerikangas, stadsfullmäktigeledamot (Gröna), Jakobstad

ÖT Debatt 04.02.2025