AVI:lle esitetyt mielipiteet kalankasvatushankkeesta

Julkaistu

Kategoria

Mielipide koskien Ekofish AB:n ympäristölupahakemusta LSSAVI/9466/2018, 01.04.2019

Mielestämme Ekofish AB:n ympäristölupahakemusta ei tule hyväksyä siinä esitettyjen epätarkkuuksien vuoksi. Hakijalle ei tule myöskään myöntää lupaa aloittaa toiminnan valmistelua siinä tapauksessa, että lupahakemusta ei tälläisenään hyväksytä.

Hakemuksessa anotaan lupaa aloittaa toiminnan valmistelu mahdollisista lupaan liittyvistä muutoksenhauista huolimatta. Tämä lupa on evättävä. Kalankasvatusta ei saa aloittaa ennen kuin Merenkurkun vesialueen ja erityisesti Ådön kalasataman alueen sopivuus kalanviljelyyn on selvitetty.

Suunnitteilla oleva kalankasvatuslaitos on Suomen mittakaavassa harvinaisen suuri. Ilman nyt puuttuvaa ympäristövaikutusten arviointia sen vaikutusten laajuudesta ei oikeastaan voida sanoa mitään. Anottu lupa on toistaiseksi voimassaoleva, tälläistä lupaa ei voida myöntää, mikäli hankkeen todelliset vaikutukset jäävät arvailun varaan.

Kalat tulevat syksyisin viettämään n. kaksi kuukautta Ådön kalasataman edustalla. Sataman edustalla veden syvyys on noin 3-11 metriä. Jos yhden kassin pinta-ala avomeren kasvatusvaiheessa on noin 1 257 m2, niin paljonko kassien vaatima pinta-ala kasvaa kun ne siirretään matalampaan veteen?

Kalakassit tulevat muodostamaan laajan, vastenmielisen kalalautan aivan kalasataman edustalle, purjehtijoiden, mökkiläisten, veneilijöiden reitille. Sen vaikutuksia veden laatuun vähätellään hakemuksessa, mutta tutkimustiedon puutteessa tästäkään ei voida varmasti sanoa mitään.

Hakemuksessa mainitaan useita kertoja, että Ådön edustalla tapahtuu vain 5% kalojen ruokinnasta. Tämä 5 % kokonaisrasituksesta on liikaa Ådön matalalle ja saarien suojaamalle vesistöalueelle. Alue on lisäksi lähellä Natura-aluetta, jonka harvinaiseksi luokiteltuihin ranta-alueisiin rasitus tulee kohdistumaan.

Kalojen pinnasta irtoaa luontaisesti rasvaa, joka tulee kasaantumaan ranta-alueille syyssäilytyspaikan ympäristöön ja jonka määrää ei voida ravinnolla säädellä. Se tulee varmasti vaikuttamaan merialueen viihtyvyyteen ja puhtauteen.

Kalojen perkuu tapahtuisi hakemuksen mukaan muualla. Hakemuksessa ei esitetä uskottavaa arviota Ådön tiehen kohdistuvasta rasituksesta, kun sitä pitkin ajetaan syksyisin tapahtuvan perkauksen aikana elävillä kaloilla lastatuin rekoin. Liikennettä lisää tilaa vievä verestysvesien säilytys autossa.

Ådön kalasatamaan johtavan tien varrella on asutusta, lisäksi tie ei ole kyllin vahva kestämään kalankasvatusliikentaan aiheuttamaa rasitusta.

Suunnitelmissa on aloittaa perkuu paikan päällä Pietarsaaressa. Jo tähän lupa-hakemukseen pitää liittää arvio Ådön kalasataman sopivuudesta perkuupaikaksi.

Näistä syistä ehdotamme, että hakijan anomus hylättäisiin eikä kalankasvatusta sallittaisi ainakaan näin puutteellisen hakemuksen perusteella ja että toimintaa ei saisi aloittaa ennen luvan saamista.

Hanna Palovuori, puheenjohtaja
Pietarsaaren vihreät – De gröna i Jakobstad

Mielipide koskien Ekofish Ab:n muutosta/täydennystä ympäristölupahakemukseen LSSAVI/9466/2018, 02.12.2019

Mielestämme Ekofish Oy:lle ei tule myöntää ympäristölupaa kalankasvatustoiminnan aloittamiseen eikä lupaa aloittaa toiminta ennen varsinaisen ympäristöluvan antamista.

Ekofish Oy (Hakija) on muuttanut liiketoimintasuunnitelman yksityiskohtia hakuprosessin aikana. Monet liiketoiminnan alkuvaiheessa tehdyt suunnitelmat ovat muuttuneet ja nyt suunnitellun liiketoimintamalliin liittyvät ympäristöön liittyvät seikat on arvioitava kokonaisuutena ennen luvan myöntämistä toiminnan aloittamiseen.

Ympäristölupaan haetaan tarkennusta, koska verkkojen talvisäilytyspaikka ja perkuupaikka ovat muuttuneet. Uusien vesipaikkojen sopivuutta kalakassien säilytykseen ei ole tutkittu millään tavoin, ainoat niitä koskevat väitteet löytyvät hakijan hakemuksesta. Veden laatu ja kasvatustoiminnan vaikutus paikallisesti kalakassien syyssäilytyspaikalla on selvitettävä ennen ympäristöluvan myöntämistä.

Pietarsaaren kaupunginhallitus on nimennyt valiokunnan tutkimaan Pietarsaaren Satama Oy:n ja Ekofish Oy:n välillä solmittua vuokrasopimusta. Toivoisimme, että valiokunta saisi selvityksensä ensin tehtyä, jotta tiedetään onko hakijalla varmasti paikka kalojen syyssäilytykselle ja perkaukselle.

Hakemuksessa on ilmoitettava varma suunnitelma omaseurannalle: nykyisessä hakemuksessa ilmoitetaan, että esimerkiksi veden tilan laatutekijöitä kaavaillaan seurattavan vain, mikäli Luonnonvarakeskuksen kanssa suunniteltu kumppanuussopimus toteutuu. Ympäristölupahakemuksesta ei käy ilmi mistä rahoitusta kumppanuussopimukseen on haettu, eikä valvontasuunnitelmaa siinä tapauksessa, että suunniteltu hanke jää ilman rahoitusta.

Hakijalta on vaadittu 1 000 euron takuusummaa aina kutakin kalakassia kohden. Takuusumma on liian vähäinen, varsinkin kun myös Pietarsaaren Satama OY:n kanssa tehdyssä vuokrasopimuksessa korvausvaatimukset koskevat lähinnä ongelmia satama-alueen tontin siisteydessä, ei niinkään mahdollisia vesiympäristöön jääviä epäpuhtauksia tai ympäröivien ranta-alueiden pilaantumista.

Hakemuksessa on ristiriitaisuuksia verrattuna edelliseen hakemukseen. Toisaalta todetaan kalojen kasvukauden avomerellä rajoittuvan touko-syyskuun väliselle ajalle. Uudessa hakemuksessa kalat ovat avomeren kasvatusaltaissa jopa marraskuuhun saakka.

Tämä vaatii lisätutkimuksia avomerellä sijaitsevan kasvatuspaikan ympäristövaikutuksista, koska ympäristön rasitusaika on lisääntynyt peräti kahdella kuukaudella.

Lisäksi huomiomme kiinnitti se, että alkuperäiseen hakemukseen kohdistuneita täydennyspyyntöjä ei olla huomioitu uudessa hakemuksessa asianmukaisesti.

Siksi mielipiteemme on, että hankkeelle ei tälläisenään tule myöntää ympäristölupaa eikä hakijan tule saada lupaa toiminnan aloittamiseen ennen mahdollisen ympäristöluvan myöntämistä.

Ystävällisin terveisin,

Hanna Palovuori
De Gröna i Jakobstad rf / Pietarsaaren vihreät ry