Innan man fattar beslut om anläggningar eller byggnader behövs en ny detaljplan som motsvarar dagens behov. Just nu riktas stora förväntningar mot tre iglor och en strandbastu på klipporna i Fäboda: De ska bidra till att rädda stadens ekonomi, de ska locka turister till regionen och de ska lösa behovet av övernattning i området.
Projektet i Fäboda baseras på en över 30 år gammal plan. Men världen och människorna har förändrats sedan 1988. Dessutom, om man bekantar sig med den nya landskapsplanen 2040 märker man, att Fäboda klippor tillhör till ett rekreationsområde.
Inom De Gröna i Jakobstad önskar vi att naturen i Fäboda inte privatiseras på basen av ett föråldrat dokument, utan att planeringen av området sker i enlighet med demokratiska principer och processer. Innan man fattar belut om anläggningar eller byggnader behövs en en ny detaljplan som motsvarar dagens behov.
För ett år sedan, nämligen den 25 mars 2019, lämnade vi in en motion i fullmäktige om att staden skulle göra en helhetsplanering kring stadens resmål och rekreationsområden. För ett tag sedan bildade staden en arbetsgrupp för att se på helheten Svanen, Fanta Sea, simhallen och Fäboda. Den här arbetsgruppen måste få genomföra sitt arbete i fred – helhetsmässigt och med beaktande av principerna för hållbar utveckling.
”Arbetsgruppen måste få genomföra sitt arbete i fred – helhetsmässigt och med beaktande av principerna för hållbar utveckling.”
Byggprojekt i det offentliga rummet måste följa invånarnas behov. Fäboda har med all rätt kallats stadsbornas vardagsrum och hela området är numera i mångsidigt bruk året om.
Varje ny byggnad skapar ett privat område runt sig och de kunder som skulle hyra de planerade igloorna skulle knappast acceptera vandrare, löpare, cyklister eller familjer på utflykt inom synhåll från sin iglo eller bastu. Det är innebär att Fäboda inte skulle bibehålla sin karaktär som gemensamt rekreationsområde ifall projektet förverkligades.
Inom De Gröna i Jakobstad önskar vi att planeringen av hela Fäboda-området skulle ses som en helhet och att planeringen skulle göras utgående från stadsbornas behov. Eventuella nya anläggningar och byggnader borde sedan planeras i enighet med de nya planerna.
Kunde iglorna kanske placeras på en annan plats för att bättre fylla sin funktion och utan att förstöra det här enhetliga naturområdet? Vårt förslag är att området i den nya generalplanen kunde fredas för att bli en plats där både stadsbor och turister fritt och respektfullt kan njuta av naturen.
Hanna Palovuori, ordförande
De Gröna i Jakobstad
Pietarsaaren vihreät
Artikeln publicerades 10.07.2020 kl 6:15
ÖSTERBOTTENS TIDNING