Reino Lampinen
Osallistuimme Auni-Marjan ja Marlen kanssa otsikkoseminaariin Ilmarisen tiloissa Helsingissä. Saimme kuulla kolme perusteellista, tutkimukseen pohjautuvaa alustusta vast’ikään eläkkeelle siirtyneiden Ilmarisen asiakkaiden elämäntilanteesta (Seppo Kettunen, ylilääkäri, Ilmarinen), samasta aiheesta lähinnä Turun yliopistossa tehdyistä tutkimuksista (Sari Stenholm, TtT, akatemiatutkija) sekä ikääntyneen mielen hyvinvoinnista (Sanna Aavaluoma, pari- ja perhepsykologi). Lopuksi asiantuntijat keskustelivat Johanna Korhosen johdolla eläkeläisten tilanteen muutoksista.
Alustusten ja keskustelujen yleisvire oli positiivinen: Neljä viidestä juuri vanhuuseläkkeelle jääneestä suomalaisesta kokee voivansa hyvin, selviää Ilmarisen tekemästä kyselytutkimuksesta. Eläkkeelle siirtyminen on mieluinen elämänmuutos. Entistä useampi eläkkeelle jääneistä kokee myös, että olisi jaksanut jatkaa työelämässä fyysisten ja henkisten voimavarojen puolesta. (Kettusen tutkimus: https://www.ilmarinen.fi/uutishuone/arkisto/2018/tutkimus-tyosta-jaadaan-vanhuuselakkeelle-hyvassa-vireessa/).
Stenholmin noin 6000 kunta-alan työntekijää koskevan pitkäkestoisen seurantatutkimuksen mukaan ”Unen kesto pitenee ja univaikeudet vähentyvät eläkkeelle siirryttäessä” (http://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/Uutiset/Sivut/unen-kesto-pitenee-ja-univaikeudet-vahentyvat-elakkeelle-siirryttaessa-.aspx#.WimA-MZAmnM.twitter) ja ”Moni lisää liikuntaa, harva alkaa juopotella – eläkkeelle jääminen muuttaa elintapoja” (https://yle.fi/uutiset/3-9638533).
Positiivisen viestin vastapainona todettiin, että eläkeläisistä n. 10 %:n eli kansan- tai takuueläkkeellä olevien osalta tilanne on merkittävästi huonompi kuin työeläkeläisten.