ENGS-kokous Glasgowissa 2-4.11.2016

Vihreä senioriverkosto ENGS piti EGP-kokouksen yhteydessä kaksi hallituksen ja yhden avoimen kokouksen.

Meillä oli kokoustilan aulassa oma pöytä, jonka ääressä vastasimme kiinnostuneiden kysymyksiin:

Hallituksen kokouksissa pohdimme kahta asiaa:

  • kuinka ENGSiin saataisiin lisää jäseniä,
  • mitkä olisivat 2017 ja 2018 painopisteet.

ENGSissä on nyt jäseniä viidestä jäsenmaasta: Saksa, Itävalta, Belgia, Ruotsi ja Suomi. Niiden edustajat muodostavat samalla hallituksen. Muiden jäsenmaiden puutteen syynä on yleensä, ettei niissä ole vastaavanlaista seniorijärjestöä (ENGS on järjestöjen yhteiselin).

Hallituksen jäsenille annettiin tehtäväksi keskustella kaikkien EGP:ssä tapaamiensa seniorien kanssa mahdollisuudesta kansallisen vihreiden seniorijärjestön perustamiseen ja sellaisen liittämisestä ENGSiin. Kokouksen kuluessa tällaisia keskusteluja käytiinkin.

Tuleviksi painopisteiksi valittiin

  • ikääntyminen ja työmarkkinat
  • sukupuolien välinen eläkekuilu
  • iäkkäät ja ympäristö (asuminen, liikkuvuus ym.)
  • iäkkäiden poliittinen koulutus

Kolmas kokous oli kaikille avoin oheistapaaminen, aiheena sukupuolten eläke-erot. Läsnä oli viiden hallitusjäsenen lisäksi viisi muuta asiasta kiinnostunutta. Aiheesta alusti puheenjohtaja Annette Muggenthaler. Alustus perustui komission tilaamaan tutkimukseen The Gender Gap in Pensions in the EU http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/files/documents/130530_pensions_en.pdf.

Syyt naisten miehiä pienempiin eläkkeisiin ovat ilmeiset: alempi palkkataso, työuran puuttuminen kokonaan tai lyhyempi kesto mm. synnytysten ja lastenhoidon takia ja lyhyempi kokonaistyöura. Erot jäsenmaiden kesken ovat merkittäviä: tilanne on huonoin Luxemburgissa (47 %) ja Saksassa (44 %) sekä paras Virossa (4 %) ja Slovakiassa (8 %). Suomi asemoituu kohtalaisesti ja selvästi paremmin kuin esim. tasa-arvon mallimaana tunnettu Ruotsi. Mutta huonommin kuin Tanska. Entisten Itä-Euroopan maiden hyvän sijoituksen taustalle lienee neuvostoajoista periytyvä naisten työpanosta ja ehkä myös samapalkkaisuutta arvostava kulttuuri.

gender-pension-gap

Keskustelussa todettiin mm., että tutkimuksen tilastovuoden 2010 jälkeen tilanne useissa maissa on heikentynyt, kun talous ja työllisyys on sakannut. Lisäksi laajalti levinnyt ns. ”perinteisten arvojen” kunnioitus on lisääntynyt (vrt. Suomessa Kepun johtorooli ja PS:n nousu), jolloin pidetään entistäkin luonnollisempana naisten keskittymistä kodin ja lasten hoitoon.

Yhdessä todettiin, että nyt ollaan vasta vaiheessa, jossa ongelma tulee näkyväksi. Sen jälkeen on ryhdyttävä pohtimaan keinoja tilanteen muuttamiseksi, missä ENGS yrittää omalta osaltaan vaikuttaa.

Lopuksi Euroopan Vihreän puolueen edustajat asettuivat ryhmäkuvaan Itävallan saman päivän presidentinvaalien Vihreän ehdokkaan Alexanden Van der Bellen’in tukemiseksi. Johtikohan tämä voittoon 🙂


Posted

in

by

Tags: