EGS-kokous Kööpenhaminassa 2.-4.12.2022

Suomen edustajana Euroopan Vihreiden seniorien ryhmässä on Ikivin hallituksen jäsen Pirkko Telaranta.

EGS:n edustajat tapasivat mm. Suomen ympäristöministerin ja Vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon.

Seniorien tapaaminen on osa Euroopan Vihreiden kokousta.

EGS:N  presentation Workshop 3.12.2022
  1. WHO Programm ”Agefriendly Cities and Communities”, by Christa Möller-Metzger ENGS and Germany City Council Hamburg
  2. Presentation of updated Manifesto
  3. Discussions and Adoption of Manifesto
  4. Discussion ENGS Voting Status within EGP

Tässä myös suomennos Manifestosta:

Manifesti (julistus)kaikille vihreille puolueille

11.1.2023

Me EUROOPPALAISET VIHREÄT SENIORIT osoitamme tämän manifestin kaikille EU:n jäsenvaltioiden VIHREILLE puolueille ja kaikille GLOBAALEILLE VIHREILLE. Ilmasto- ja väestörakenteen muutokset edellyttävät, että KAIKKI VIHREÄT toimivat yhdessä. TULE MUKAAN!

EUROOPAN VIHREIDEN ELÄKELÄISTEN MANIFESTI JOULUKUULTA 2022: Ilmastonmuutoksen ja digitalisaation lisäksi meidän on tunnustettava väestörakenteen muutokset yhdeksi 21. vuosisadan suurista haasteista ja käsiteltävä sitä. Nyt!

Oikeus työhön: Kampanjoimme joustavien työolosuhteiden puolesta, koska työelämässä tarvitaan niiden iäkkäiden ihmisten kokemusta ja työpanosta, jotka päättävät työskennellä eläkkeelle päästyäänkin. Tarvitaan mahdollisuutta osa-aikaiseen työhön ja koulutukseen, ilman ikäsyrjintää.

Osallistumisoikeus: Hyväkuntoiset ja terveet ikäihmiset voivat osallistua yhteiskuntaan sosiaalisen osallistumisen ja vapaaehtoistyön kautta. Tarvitaan laajemmin saatavilla olevia elinikäisen oppimisen verkostoja ja yhteisöpalveluja, jotta ikääntyneitä voidaan auttaa hyödyntämään täysimääräisesti huomattavaa potentiaaliaan.

Oikeus riittäviin eläkkeisiin: Hallitusten on tarvittaessa arvioitava uudelleen, miten eläkelaskelmat on rakennettu, jotta varmistetaan riittävät eläkemaksut ja estetään ihmisiä joutumasta eläkeläisköyhyyteen huolimatta siitä, että he ovat työskennelleet ja osallistuneet koko elämänsä ajan. Työvuosien perustulojen on johdettava tälle tasolle.

Oikeus vanheta omassa kodissa: Kotona asuminen on se, mitä useimmat ikäihmiset haluavat. Tätä varten tarvitsemme väestörakenteen muutoksen kestäviä verolakeja. Tarvitsemme naapurustoja, joissa on hyvä paikallinen infrastruktuuri, mukavuudet, sekä vaihtoehtoja asumismuotoon. Asuntojen tulee olla kohtuuhintaisia, esteettömiä, energiatehokkaita ja niissä tulee olla mahdollisuus yhteisölliseen asumiseen. Lisäksi tarvitaan ajallisesti ja ammatillisesti pätevää kotihoitoa, johon myös pienituloisilla on varaa.

Oikeus korkealaatuiseen vanhustenhuoltoon: Tarvitsemme myös lämminhenkisiä ja ammattimaisesti johdettuja, rekisteröityjä hoivakoteja, jotka ovat kulttuurisesti syrjimättömiä ja sukupuolineutraaleja. Laitoksia on tarkastettava säännöllisesti, jotta voidaan taata ihmisoikeusnormien noudattaminen ja estää ikääntyneiden hyväksikäyttö. Sitä tarvitseville on oltava riittävästi palliatiivista hoitoa sekä yhteiskunnan tuottamia hoivakoteja ja avohoitopalveluja.

Oikeus julkiseen terveydenhuoltoon: Kaikilla EU-mailla on oltava täysin toimiva ja kattava terveydenhuoltojärjestelmä, johon sisältyy kohtuuhintaisia ja osallistavia terveyspalveluja. Vastustamme voimakkaasti sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistämistä voitontavoittelutarkoituksessa.

Oikeus osallistaviin kaupunkeihin ja yhteisöihin: Edistämme Maailman terveysjärjestön hanketta ”Ikäystävälliset kaupungit ja yhteisöt” sekä ”15 minuutin kaupungit”, joissa kaikki jokapäiväisen elämän perustarpeet ovat saatavilla kävellen tai pyöräillen, lyhyen matkan päässä. Meidän on torjuttava ”lämpösaarekkeet” kaupungeissa istuttamalla puita ja kasveja. Näin voimme ehkäistä liialliseen kuumuuteen liittyvät ikäihmisten sairaudet, jotka ovat lisääntyneet jo yli 50 % viimeisten helleaaltojen aikana. Ilmaston ja väestörakenteen muutokset edellyttävät tällaisia korjaavia toimenpiteitä.

Oikeus julkiseen liikenteeseen: Osallistava yhteisö perustuu kattavaan verkostoon, joka perustuu kohtuuhintaiseen ja tehokkaaseen julkiseen liikenteeseen. Kotimatkan viimeistä kilometriä varten tarvitsemme kutsukuljetuksia ja riittävästi ikäystävällisiä penkkejä, jotta ikääntyneet voivat levähtää.

Oikeus yhteisölliseen elämään: Monet iäkkäät ihmiset tuntevat itsensä yksinäisiksi, kun ystävät tai kumppanit sairastuvat taikka kuolevat. Tarvitsemme kohtaamispaikkoja, joissa ei ole tarvetta kuluttaa. Julkiset ”ystävyyspenkit”, jotka houkuttelevat avoimeen keskusteluun, voivat myös auttaa vähentämään yksinäisyyttä.

Oikeus digitaaliseen osallistumiseen: Ketään ei pitäisi digitaalisen perustiedon puutteen vuoksi sulkea pois maailmassa, joka toimii yhä enemmän digitaalisin keinoin. Tuemme voimakkaasti maksuttomia digitaalisia koulutustiloja sekä vuokralaitteiden ja Wi-Fi-yhteyden saatavuutta julkisilla paikoilla ja kohtaamispaikoissa, jotta kaikki yhteisön jäsenet voivat elää monipuolista, osallistuvaa ja rikasta elämää.

Ilmaston ja väestörakenteen muutokset vaativat, että KAIKKI VIHREÄT toimivat yhdessä. Tule mukaan!

Posted

in

by

Tags: