”Vihreän” vihreän valtuutetun mietteitä

Julkaistu

Kategoria

,

Minut valittiin syksyn kuntavaaleissa Raision kaupunginvaltuustoon ainoana Vihreän liiton edustajana. Vihreiden yhteisäänimäärä oli 444. Muutama ääni lisää olisi tuonut meille toisen paikan. Oma äänimääräni oli 199. Ensimmäiseksi varavaltuutetuksi tullut Tero Uusitupa sai 101 ääntä ja toinen varavaltuutettu Anna-Maria Hietanen 67 ääntä. Ehdokkaita vihreillä oli seitsemän, joiden jokaisen saamat äänet olivat meille arvokkaita.

Raision uuden valtuuston ensimmäinen kokous oli 14.1.2013. Tärkeimpinä asioina listalla oli luottamuspaikoista päättäminen eli valittiin valtuuston puheenjohtajisto sekä jäsenet kaupunginhallitukseen ja lautakuntiin.

Vihreät saivat ympäristölautakuntaan varsinaisen ja varapaikan. Varsinaiseksi jäseneksi valittiin Anna-Maria Hietanen ja varajäseneksi Saila Rintee. Lisäksi saimme varapaikan tekniseen lautakuntaan, jolle paikalle valittiin Tero Uusitupa.

Luottamuspaikkoja täytettäessä käytettiin suhteellisen vaalitavan periaatetta erikseen kunkin toimielimen kohdalla, jolloin kaikki valinnat tapahtuvat suurimpien puolueryhmittymien ehdoilla. Menettelytapa on laillinen ja sen puitteissa olisi vihreiden valtuustoryhmä Raisiossa voitu jättää ilman yhtäkään paikkaa. Kuntalaisten vaaleissa ilmaisemaa tahtoa tällainen menettelytapa ei kuitenkaan kunnioita.

Tärkeimmissä lautakunnissa on kussakin 11 jäsentä. Kaiken kaikkiaan täytettiin 82 luottamuspaikkaa, joista 22 on puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan pestejä. (Luvuissa ei ole mukana hallituksen ja lautakuntien varajäsenpaikkoja.) Puheenjohtajuudet ja varapuheenjohtajuudet menivät etupäässä suurimmille puolueille.

Verrattaessa puolueiden saamien äänimäärien prosenttiosuuksia ja luottamuspaikkojen prosenttiosuuksia keskenään, saadaan seuraavanlainen lista:

Kok. 28,9 % äänistä ja 34 % paikoista (28 paikkaa)

SDP 26,6 % äänistä ja 28 % paikoista (23 paikkaa)

Vas. 15,1 % äänistä ja 18,3 % paikoista (15 paikkaa)

PS 12,5 % äänistä ja 9,7 % paikoista (8 paikkaa)

Kesk. 7,1 % äänistä ja 6,1 % paikoista (5 paikkaa)

KD 2,7 % äänistä ja 2,4 % paikoista (2 paikkaa)

VIHREÄT 4,2 % äänistä ja 1,2 % paikoista (1 paikka)

Kolme suurinta siis jylläsivät ja pienemmät kärsivät! Me vihreät olimme pakkotilanteessa ja menimme luottamuspaikkojen jakamista suunniteltaessa tekniseen vaaliliittoon, jossa olivat mukana kaikki muut ryhmät paitsi PS. Tämän ison liiton sisälle muodostui vielä erillinen liitto keskustan ja KD:n kesken, jonka ansiosta KD sai kaksi varsinaista lautakuntapaikkaa huomattavasti pienemmällä äänimäärällä kuin me vihreät saimme yhden. Kuitenkin ilman liittoa meidät olisi voitu jättää ilman yhtäkään paikkaa.  Emme voi olla tyytyväisiä vaaliliiton sisäisiin neuvotteluihin – suuret veivät ja pienet vikisivät!

Suurin tyrmistyksen aihe minulle oli se, että heti neuvottelujen alkumetreillä konkaripoliitikot ilmoittivat, että missään tapauksessa en voi päästä sivistyslautakuntaan, koska olen toiminut Raisiossa opettajana. Minä taas ”vihreänä” kuvittelin, että asiantuntemukseni opetus-, kasvatus- ja kouluasioissa olisi ollut meriitti juuri sinne. Joidenkin mielestä ilmeisesti on parempi, kun lautakunnissa ei ole kovin suurta asiantuntemusta päätettävistä asioista. Sosiaali- ja terveyslautakuntaan kuitenkin hyväksyttiin jopa puheenjohtajaksi joskus Raisiossakin työskennellyt hammaslääkäri – hyvä niin! Vastaavaa asiantuntemusta pitäisi mielestäni olla jokaisessa lautakunnassa!

Mielestäni Raisiossa tulisi ennen seuraavia kuntavaaleja sopia luottamuspaikkajakoa varten pisteytysjärjestelmästä, jollainen on käytössä mm. Espoossa. Siellä jokaiselle luottamuspaikalle sovitaan tietty pistemäärä. Puheenjohtajapaikat saavat suuremman pistemäärän kuin hallituksen ja lautakuntien jäsenen paikat. Vaalien jälkeen kukin puolue saa valtuustopaikkojen lukumäärää vastaavan pistemäärän, jonka mukaan sitten saa luottamuspaikkoja. Tällainen järjestelmä antaa pienemmillekin ryhmille äänimääräänsä vastaavan vaikuttamismahdollisuuden kunnan asioista päätettäessä.

 

Kohti vihreämpää Raisiota – yhteistyössä !

Saila Rintee, kaupunginvaltuutettu