Uudessa piilee mahdollisuus

Julkaistu

Kategoria

Suomen historian ensimmäiset aluevaalit ovat käsillä ja sunnuntaina valitaan 21 hyvinvointialueelle päättäjät aluevaltuustoihin. Oma näkemykseni on, että vaalit ovat ehkä tärkeimmät koskaan. Sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestäminen siirtyy 1.1.2023 hyvinvointialueille ja ylintä päätäntävaltaa käyttää nyt vaaleissa valittavat aluevaltuustot. Tämän vuoden aikana tulee ehtiä tehdä kaikki suunnittelutyö. Kyse on sinun ja minun, meidän kaikkien yhteisistä asioista. Miten pääsee terveyskeskukseen, neuvolaan, hammaslääkäriin tai miten oppilashuolto jatkossa toimii, onko lastensuojelussa riittävästi resursseja. Uudistus on mullistava myös hyvinvointialueen henkilöstölle, kun hyvinvointialueesta tulee maakunnan suurimpia työnantajia. Näistä kaikista uudet valtuutetut tulevat päättämään. Tulevia paljon vartijoita, sanoisin.

Olen ollut monessa suunnittelussa ja kehittämisessä mukana, ja voin todeta, että muutos ei aina ole kaikkien mielestä mikään jippii-juttu, ainakaan heti. Tässä uudistuksessa on kuitenkin valtavasti mahdollisuuksia ja parhaimmillaan hyödymme siitä kaikki valtavasti, jos osaamme nyt suunnitella tämän alusta asti oikeaan suuntaan.

Tällä hetkellä terveyskeskukseen on hankala päästä monessa kunnassa ja perusterveydenhuollon niin sanottu ylivuoto näkyy päivystystoiminnassa. Koronan takia on jouduttu venyttämään resursseja sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa, ja se toki näkyy terveydenhuollon kuormituksessa. Kuitenkin kuormitusta on ollut jo ennen koronaa.

Olen sitä mieltä, että palveluketjut tulee tarkastella ja selvittää palveluidenkäyttäjien tarpeet. Monessa kohtaa voitaisiin hyötyä digipalveluista. Esimerkiksi työikäiset olisivat varsin tyytyväisiä etävastaanottoihin ja muihin digitaalisesti käytettäviin terveyspalveluihin, fyysistä kohtaamista ei kaikessa kaivata. Tässä pitää päästä samalla viivalle yksityisten palveluntuottajien kanssa. Lisäksi perusterveydenhuollossa tulee huolehtia siitä, että kaikki tarpeelliset tutkimukset ja mahdolliset hoitokokeilut on tehty, ennen kuin potilas lähetetään erikoissairaanhoitoon. Konsultaatiomahdollisuuksia perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä tulee parantaa. Myös erikoissairaanhoidon osaamista tulee hyödyntää paremmin jo perusterveydenhuollossa. Meillä on valtavasti erikoisosaamista hoitohenkilöstössä, jolloin heidän osaamistaan hyödyntämällä lääkärin vastaanottoa ei välttämättä tarvita lainkaan. Uskon, että matalan kynnyksen digipalveluista hyötyisivät myös mielenterveysongelmista kärsivät nuoret, esimerkiksi jonkinlaisen chat-palvelun muodossa. Nykyisin hoidetaan asioita paljon mieluummin kirjoittamalla, kuin soittamalla. Soittaminen vieraalle ihmiselle tai taholle voi olla varsin ahdistava ajatus, kun voimia ei ole ja mieli on rikki.

Uutta näkökulmaa tulee ottaa huomioon myös henkilöstöpolitiikassa. Koko sote-alalla ollaan palkkakuopassa ja nykyiset tekijät alkavat olla jaksamisensa äärirajoilla, eikä uusia tulijoita ole. Suomessa on pohjoismaiden huonoin palkkataso. Työmarkkinajärjestöt päättävät palkoista, mutta hyvinvointialue työnantajana tulee olemaan Kunta-ja hyvinvointialuetyöantajat KT jäsen, joten sillä on paikka neuvottelupöydässä, kun palkoista päätetään. Uudistuksen myötä tulee palkkaharmonisointi, joka tulee nostamaan kaikkien palkkoja jonkin verran, mutta merkittävää korotusta harmonisoinnilla ei saavuteta. Palkkojen lisäksi tulee panostaa osallistavaan, työntekijää arvostavaan johtamiseen ja korostaa työhyvinvoinnin sekä työtyytyväisyyden tärkeyttä henkilöstöpolitiikassa. Aluevaltuutettu voi omalta osaltaan pitää asiassa keskustelua yllä ja huolehtia siitä, että asia myös pysyy neuvottelupöydässä. Kaikkien tahtotila tulee olla se, että sote-henkilöstön palkat tulee nostaa työn vaativuuden tasolle, eikä unohtaa paperitehtaan lakkoilijoiden jalkoihin. Mielestäni kyse on myös ihmisarvosta, arvostammeko sitten sitä hoitoa saavaa potilastakaan tai lastensuojelun asiakkaana olevaa perhettä, jos emme arvosta työntekijöitä?

Olemme kaikki uuden edessä ja nyt on mahdollisuus, niin halutessamme, miettiä asiat uudestaan ja tehdä sujuvat, kaikkia palvelevat, yhdenvertaiset, ennaltaehkäisevät palvelut ja muistetaan pitää myös huolta palveluntuottajista, jotta he jaksavat pitää huolta meistä!

Heidi Aaltonen

Osastonhoitaja, sairaanhoitaja YAMK

Vihreä aluevaaliehdokas (119) Varsinais-Suomessa