Kaikenikäisten keskuudessa esiintyy enenevässä määrin mielenterveyden ongelmia. Erityisesti lapsilla ja nuorilla ahdistuneisuus ja masennus on lisääntynyt ja avun piiriin on haastavaa päästä. Koronapandemia on ollut tässä osaltaan vaikuttamassa. Puhutaan sitten ilmastonmuutoksesta tai mielenterveyskriisistä, molemmat ovat olemassa. Vaikka olisikin ehkä helpompaa ummistaa niiltä silmänsä. Aiemmin työkyvyttömyyseläkkeelle jäätiin eniten tuki-ja liikuntaelinsairauksien takia. Nyt mielenterveysongelmat ovat kiilanneet ykkössijalle. Ongelmaa on myös merkittävästi siinä, että palveluiden pariin ei yksinkertaisesti pääse. Prosessi on tehty tavalliselle ihmiselle liian raskaaksi. Varsinais-Suomessa on merkittäviä kuntakohtaisia eroja mielenterveysongelmien hoitoon pääsyssä. Pelkästään jo ensikontaktin saaminen on hyvin erilaista eri kunnissa. Tästä syystä tilanteet akutisoituvat ja apua joudutaan hakemaan päivystyksen kautta, jolloin päädytään suoraan erikoissairaanhoitoon. Prosessi on näin kaikille osapuolille raskaampi, mutta myös kalliimpi.
Kun mieli menee rikki, apua tulisi saada nopeasti. Edelleen koetaan turhaan häpeää, kun pitäisi hakea apua ahdistukseen, uupumukseen tai masennukseen. Mielenterveys on terveyttä, ihan siinä missä nyrjähtänyt nilkka. Huolestuttavaa on se, että apua ei ole helposti saatavilla. Apua tulisi saada nopeasti ja helposti.
Nyt kun sote-uudistus on viety maaliin ja alamme suunnittelemaan yhdenvertaista palveluverkkoa, tämä on yksi niistä asioista, joihin voimme vaikuttaa. Toivottavasti myös valtakunnallisen tason päätöksenteossa lopulta ymmärretään tämä ja esimerkiksi terapiatakuu saadaan toteutumaan. Hyvinvointialueella voimme kuitenkin suunnitella vaikuttavia palveluita ja siltä osin helpottaa mielenterveyskriisiä yhdenmukaisilla palveluilla. Mielenterveyden hoitaminen on investointi tulevaisuuteen. Hyvinvoivalla mielellä ihmiset pääsevät takaisin työelämään ja lapset ja nuoret käymään koulutietään ja opintoja. Syntyy positiivinen kehä.
Heidi Aaltonen (Vihr.)
Aluevaltuutettu
Julkaistu Turun Sanomissa 13.6.2022