§ 53 Sivistyskeskuksen palveluverkkoselvitys 2, perusopetuksen kouluverkon rakenteesta päättäminen
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kuulijat!
Kiitos Leenalle ja Annikalle alustuksesta ja Sailalle loistavasta puheesta.
Lähikoulut ovat tärkeitä vetovoimatekijöitä Raision kaupungille. Moni on valinnut asuinpaikkansa ottaen huomioon etäisyyden kouluun. Ohry -mallissa esitetty koulujen siirtely olisi koko kaupungin logistiikan ja yhdyskuntarakenteen kannalta merkittävä muutos. Näistä muutoksista aiheutuvia kustannuksia ei ole huomioitu esitetyissä kustannusarvioissa. Nyt näyttää siltä, että kouluverkkoselvityksessä on menty kustannukset edellä ja nekin on laskettu puutteellisesti.
Helpompaa olisi selvittää millainen vaikutus esitetyillä malleilla olisi koululaisiin eli lapsiin. Esimerkiksi koulumatkan taittaminen itsenäisesti on lapselle osa itsenäistymistä ja näin vastuuta omasta elämästä hiljalleen kasvatetaan.
Ennen kun päätöksiä tehdään lapsiin vaikuttavissa asioissa, tulisi THL ohjeen mukaan tehdä lapsivaikutusten arviointi. Palveluverkkoselvityksen laatimisen yhteydessä sellaista ei oltu laadittu.
(Palveluverkkoselvitys oli tilattu sivistyskeskukselta verkon uudistamista koskevan päätöksenteon ja harkinnan tueksi. Se valmistui syksyllä 2019 ja se sisältää kattavan selvityksen kouluverkosta ja kehitysehdotuksia tulevaisuuteen. )
Nimellinen lapsivaikutusten arviointi lopulta tehtiin erikseen pyydettäessä, mutta se ei valitettavasti täytä arvioinnille annettuja kriteerejä, joten sitä ei itseasiassa pitäisi edes kutsua lapsivaikutusten arvioinniksi. Oikein tehdyn arvioinnin tuloksena voidaan esitellä päätöksentekijöille, millaisia lapsiin kohdistuvia vaikutuksia on tunnistettu ja mitä suosituksia arvioinnissa annetaan, jotta päätöksenteossa voidaan ottaa huomioon lapsen etu.
Tehdystä kyselystä ei kuitenkaan voida saada muuta tietoa, kuin se että vaikutukset ovat lapsien ja perheiden mielestä merkittäviä. (Mitä arvioita siitä on tehty?)
Eräs Kysymys on aseteltu muotoon; miten koulun muutos vaikuttaa ja vastausvaihtoehtoina on vähän vai paljon. Eli kysymys on oikea, mutta vastausvaihtoehdot eivät tuo kaivattua informaatiota. (Eikö uskallettu kysyä oikeita asioita?) Lapsilta olisi voinut Kysyä esimerkiksi huolettaako jokin sinua uuteen kouluun siirtymisessä? Onko 5 luokkalaisena siirtyminen yläkouluun mielestäsi mukavaa? Luotatko, että kaikki mukava säilyy uudessakin koulussa?
Ohry -mallin mukaisen Vuosiluokkien 5-9 yhdistämisen hyvistä puolista on esitetty heikkoa pedagogista näyttöä ja kyseinen malli aiheuttaa lisäksi selkeän riskin sosiaaliselle eriytymiselle jakaessaan Raision kahtia.
Koko ikäluokan 7-9 kokoontuminen lopulta samaan kouluun on käsittääkseni useimpien opiskelijoiden ja myös opettajien mielestä hyvä asia. Yläkoulun oppilasmäärä on ollut pahimmillaan/parhaimmillaan yli tuhat opiskelijaa. Tällä hetkellä enää 700 ja tulevaisuudessa mahdollisesti 650. Raisio on myös väestöltään niin pieni kaupunki, että yläkoulua 7-9 on hankala onnistuneesti jakaa kahteen.
Toiveeni on, että lähikoulut ja ikäjako säilytetään puhdasta sisäilmaa unohtamatta ja nyt esitettyä Ohry -mallia ei hyväksytä ainakaan tässä kohtaa. On tärkeää tarjota lapsille parhaat lähtökohdat elämään, taloudellinen vastuunkanto heidän elämässään tulee myöhemmin.