§ 53 Sivistyskeskuksen palveluverkkoselvitys 2, perusopetuksen kouluverkon rakenteesta päättäminen
Arvoisa pj, hyvät valtuutetut ja hyvät raisiolaiset!
Olemme päättämässä asiaa, jonka vaikutukset raisiolaisiin lapsiin ja perheisiin ulottuvat vuosikymmeniä eteenpäin. Päätöksellä on varmasti vaikutuksia myös Raision houkuttelevuuteen asuinpaikkana.
Varmasti kaikki perusopetuksen kouluverkkoa suunnitelleet ovat pyrkineet mahdollisimman hyvään lopputulokseen – sellaiseen, jossa raisiolaiset lapset saavat hyvää opetusta ja tarvitsemaansa tukea koko koulupolkunsa ajan.
- Jotain on asian valmistelussa kuitenkin mennyt pieleen, kun kuntalaiset – ja osin päättäjätkin – ovat heränneet suunniteltuihin muutoksiin vasta nyt. Mikään asia ei ole herättänyt raisiolaisten some-kanavilla niin vilkasta keskustelua kuin tämä!
Perusopetuksen palveluverkkoon suunnitellut muutokset ovat osa 93-sivuista sivistyskeskuksen palveluverkkoselvitystä, joka oli valtuuston käsittelyssä marraskuussa 2019. Siinä on selvitetty kaikki sivistyskeskuksen palvelut ja esitelty monenlaisia kehittämisehdotuksia. Silloin ei valtuustossa siis erityisesti keskitytty pohtimaan perusopetuksen kouluverkkoa!
Vihreässä ryhmässä meitä arvelutti kovasti perusopetukseen esitetty aluejako ja ikärakennemalli. Siksi esitinkin asian palauttamista valmisteluun, jonka aikana selvitettäisiin lasten vanhempien mielipiteitä perusopetuksen järjestämiseen suunniteltuihin muutoksiin sekä tehtäisiin THL:n suosituksen mukainen lapsivaikutusten arviointi. Valitettavasti vain Vihreät ja VAS kannattivat palauttamista.
Päätöksen jälkeen tein vielä seuraavanlaisen toimenpidealoitteen: ”Hyväksyessään palveluverkkoselvityksen valtuusto edellyttää, että lasten ja heidän vanhempiensa mielipiteet otetaan huomioon perusopetuksen palveluverkon uudistustyössä.” Tämän valtuusto hyväksyi yksimielisesti.
Mielipiteitä ei kuitenkaan alettu selvittämään ennen kuin viime helmikuussa, jolloin perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen vanhemmille sekä henkilöstölle tehtiin kysely. (Vastaajista 479 oli huoltajia ja 69 henkilöstöä.) Mieluisimmaksi vaihtoehdoksi osoittautui yhden yläkoulun malli ja nyt esitettävä Ohry-malli jäi toiseksi.
Suunnitelmista huolestuneet aktiiviset lasten vanhemmat tekivät adressin, jossa on jo 847 allekirjoittajaa, joista 613 on raisiolaisia. Adressissa tuodaan esille erityisesti huoli siitä, että lasten pitäisi Ohry-mallissa siirtyä yläkouluun jo 5. luokalla.
Väistämättä esille nousee kysymys: Otammeko (aiemman päätöksemme mukaisesti) huomioon lasten ja vanhempien mielipiteet, jos nyt hyväksymme Ohry-mallin??
Lasten vanhemmilla on suuri huoli 5-luokkalaisten siirtymisestä yläkouluihin. Myös monet kasvatusalan ja lääketieteen asiantuntijat ovat ilmaisseet huolensa tästä. Raision nuorisopsykiatrin mielestä nuoremmat lapset joutuisivat väistämättä kouluympäristössään kuormittaviin ja ristiriitaisiin sosiaalisiin tilanteisiin, kun fyysinen ja psyykkinen kehitys ovat vielä murrosiän alussa usein kovin eritahtisia.
Ohry-mallissa esitetty 5-9-koulu ei ole yhtenäiskoulu. Todellista 0-9 lk:n yhtenäiskoulua monet pitävätkin hyvänä ratkaisuna, koska silloin koulupolulla ei ole yhtään nivelvaihetta. Ohry-mallissa ongelmalliseksiksi koettu nivelvaihe vain siirtyisi eri kohtaan!
Erityisen suuri huoli raisiolaisilla perheillä on siitä, että ollaan vähentämässä radikaalisti alakoulujen määrää.
Vihreiden mielestä on tärkeää, että koulujen sijainti mahdollistaa pienimpienkin koululaisten itsenäisen kulkemisen kotoa kouluun kävellen tai pyöräillen. Monet Raisiossa asuvat perheet ovat valinneet asuinpaikkansa päiväkodin ja alakoulun sijainnin mukaan. Nyt muutamat perheet ovat jo kertoneet suunnittelevansa muuttoa muualle, jos lähikoulu lopetetaan. – Mielestäni emme valtuutettuina voi sivuuttaa tällaisia ajatuksia olankohautuksella.
Hyväksytyssä sivistyskeskuksen palveluverkkosuunnitelmassa kerrotaan, että perusopetuksen koulujen peruskorjaus- ja uudisrakentamisessa tulisi huomioida kaikkien sivistyskeskuksen palveluiden alueelliset tilatarpeet ja että koulujen rakentamisen yhteydessä tulisi pyrkiä keskittämään lähes kaikki alueella tarjottavat sivistyspalvelut saman katon alle yhteisiin tiloihin.
Jotta tämä toteutuisi, tulisi varhaiskasvatuksen palveluverkon tarkastelu tehdä yhdessä perusopetuksen palveluverkon kanssa.
Nyt Ohry-mallissa ollaan nimenomaan erottamassa päiväkotipalvelut eri paikkaan, missä perusopetus on. Vaikka esiopetus siirtyisi koulujen yhteyteen, jäisi varhaiskasvatus eri paikkaan esimerkiksi Kaanaalla ja Tikanmaalla. Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu käynnistyy tänä vuonna myös Raisiossa ja jatkossa se todennäköisesti toteutuu koko Suomessa. Olemmeko nyt rakentamassa paljon parjatun nivelen 5- ja 6-vuotiaiden esiopetuksen välille?
Kaanaan koulun yhteyteen rakennettiin muutama vuosi sitten päiväkoti, joka käyttää toiminnassaan myös koulun tiloja. Jos Kaanaan koulu lakkautetaan nykyisessä paikassaan, pitää päiväkodille rakentaa lisätiloja. Itse koulurakennus on toki niin huonokuntoinen, että sen tilalle tulisi rakentaa uusi koulu.
Myös Tikanmaan alle 30-vuotias koulu on lakkautuslistalla, vaikka se on tärkeä lähipalvelu Kallasten-Tikanmaan alueen lapsiperheille ja senkin vierellä toimii päiväkoti.
Ohry-mallissa esitetty uusi Tahvio-Kaanaan koulu rakennettaisiin Kaanaalle täysin uuteen paikkaan, joten koulun yhteyteen pitäisi rakentaa piha ja urheilukenttä sekä turvalliset kevyenliikenteen väylät myös Tikanmaan puolelta Raisiontien ja junaradan ylitse. Kustannusvertailussa ei ole otettu huomioon tällaisia kustannuksia tässä eikä muissakaan esitetyissä rakennushankkeissa.
Mielestäni valtuuston tulee nyt ottaa aikalisä ja päättää ainoastaan Vaisaaren koulun suunnittelun ja rakentamisen jatkamisesta. Vaisaaren koulu tulee rakentaa siten, että se mahdollistaa erilaiset ikärakennemallit.
Muilta osin päätökset tulisi tehdä uuden harkinnan jälkeen ja yhdessä varhaiskasvatuksen palveluverkkopäätösten kanssa.