Kaupunginvaltuustossa oli 18.3. 13 listalla paljon viime vuoteen liittyviä asioita. Eri lautakunnat hakivat ylitysoikeutta vuoden -12 talousarvioon – ja niinhän se menee, että pakko ne on hyväksyä! Rahat on jo käytetty ja perusteluja esitettiin… Tuli kyllä mieleen, että mitä tapahtuisi, jos ei ylityksiä hyväksyttäisikään. Joutuisiko joku maksumieheksi?
Listalla oli myös sivistyskeskuksen pyyntöjä siirtää osa joistakin saaduista hankerahoista ja valtionavustuksista viime vuodelta tälle vuodelle. Toki ne hyväksyttiin, koska hankkeet jatkuvat. Ilolla totesin, että sivistyskeskus on ansioitunut todella hienosti anomalla ylimääräistä valtion rahaa erilaisiin tärkeisiin kohteisiin. Avustuksia on tullut n. 600 000 euroa kuluvalle lukuvuodelle.
Kokous myös valitsi Raisioon uuden sosiaali- ja terveysjohtajan. Virkaa haki peräti 27 henkilöä ja valituksi tuli VM Päivi Parkkila Uudestakaupungista. Hän oli paikalla valtuuston yleisölehterillä seuraamassa kokousta, mutta erään valtuutettu Perälahden (PS) pyynnöstä puheenjohtaja kehotti häntä poistumaan salin ulkopuolelle asian käsittelyn ajaksi. Minua tämä ihmetytti, koska kokoushan on avoin ja kaiken kansan nähtävänä myös Raisio-kanavalta. Tapahtuikohan tässä peräti virhe?
Huolestuttavin asia kokouksessa oli ennakkotiedot vuoden -12 tilinpäätöksestä. Kaupunginhallitus käsitteli asiaa jo 25.2. ja myös kaupungin henkilöstölle on tiedotettu tilanteesta. Raision talous on todella huonossa kunnossa ja hallitus päätti aloittaa sopeuttamistoimet – suomeksi sanottuna rankan säästökuurin!! Tarkoituksena on myös aloittaa YT-menettely henkilöstösäästöjen aikaansaamiseksi. Työpaikoilla pelätään jo lomautuksia. Valtuustolle asia tuli tässä vaiheessa vain tiedoksi, mutta se herätti kuitenkin vilkkaan keskustelun.
Minä otin puheenvuorossani esille veroprosentin, jota on mielestäni ”väkisin” pidetty vuosia liian pienenä. Tälle vuodellehan se nostettiin 18,5:een ja se on Manner-Suomen kuntien viidenneksi alhaisin. Jos vero%:a olisi korotettu 6 vuotta sitten 17,5 > 18,0, olisi kaupungilla nyt velkaa huomattavasti vähemmän ja talous reilusti ylijäämäinen – ja vero% alhaisempi kuin nyt. Tämä toki edellyttäen, että menotaso olisi pysynyt samana.
Lisäksi toin esille ihmetykseni siitä, että Raisiossa on jo vuodesta -09 ollut käytössä ns. talkoovapaat, joita hallituksen päätöksen mukaan edelleen myönnetään henkilöstölle. Talkoovapaa poikkeaa normaalista palkattomasta virkavapaasta siten, että kun normaalisti ma-pe virkavapaalla menettää myös la-su palkan, niin talkoovapaalla viikonlopun palkka maksetaan. Sijaista ei talkoovapaalla olevalle saa palkata, joten siitä toki syntyy säästöä, mutta on käsittämätöntä maksaa tekemättömästä työstä lomailijalle, erityisesti tässä talustilanteessa, kun työt usein kaatuvat toisille. Puhuin myös lomautusten aiheuttamista vaaroista erityisesti kouluissa ja päiväkodeissa. Täytyy toivoa, että jos lomautuksiin joudutaan, ne eivät ainakaan heikentäisi lasten eikä vanhusten palveluja!
Mielenkiintoista oli, että valtuuston puheenjohtaja huomautti minulle kahteen kertaan, että nyt ei saa puhua mitään sopeuttamistoimista vaan ainoastaan viime vuodesta! Sain kuitenkin myöhemmin tukea valtuutettu Närhiseltä(VAS), joka toi esille samoja asioita ja jonka mielestä niistä toki oli oikeus puhua tässä kohtaa.
Esitin kokouksessa ensimmäisen valtuustoaloitteeni, johon sain allekirjoitukset myös kuudelta muiden puolueiden valtuutetuilta. Aloitteessa esitän, että Raision kaupungin ruokapalvelussa lisätään lähi-, kasvis- ja luomuruoan osuutta. Aloite kokonaisuudessaan tullaan liittämään sivuillemme myöhemmin.